ACP Yapı Elemanları iş disiplini, üretim gücü ve profesyonel ekibi ile pandemi süresinde de başarılı çalışmalara imza atmaya devam etti. Marka, virüs salgını sebebiyle yapımına karar verilen Sancaktepe Sahra Hastanesine kaliteli ve hızlı çözüm sunarak bu zorlu sürecin üstesinden gelinmesine katkı sağladı. Markanın corona sürecini nasıl yönettiğini, Şirket Müdürü Erhan Karabağ ile konuştuk. 

Corona virüsü tüm dünyayı etkilediği gibi Türkiye’yi de etkiledi. Bu durum sektörünüzü ve firmanızı nasıl etkiledi? 

Daha önce ekonomik krizler ile karşılaşma, mücadele etme konusunda yeterli tecrübe edinmiş ve kurumsal hafıza oluşturmuştuk. Ortaya çıkan herhangi bir durum ile o anda mücadele etmeye çalışmak, size başarı sağlamaktan çok uzak oluyor çoğu zaman maalesef. Bu nedenle yaşadığımız ülke, coğrafya ve sektör gerçeklerini de dikkate alarak zaten ekonomik olarak koruma tedbirlerimiz var ve bu devam ediyor. Ancak burada yabancısı olduğumuz sağlık ile ilgili de yaşanabilecek aksaklıklar… Baştan tam olarak ne yapmamız gerektiği konusunda tereddütler yaşadık. Uzmanlara müracaat edip görüş aldık. Hijyen konusunda şirket için bilgilendirmeler yaptık. Gerekli tüm hijyen donanımlarını temin edip çalışma arkadaşlarımızın kullanımına sunduk. Halen devam eden süreç içerisinde iki tarafta da şimdilik başarılı bir süreç yönettiğimizi söyleyebilirim.  

Bu süreci, özellikle de üretim, tedarik zincirinizi ve servisinizi nasıl yönetiyorsunuz? 

Öncelikle konunun psikolojik tarafının da iyi yönetilmesi gerektiğini düşünüyorum. Benim şahsi olarak ortaya koyduğum irade gerekli önlemleri tedbirleri alarak ticari faaliyetlere devam etmek yönünde oldu.  Firmamız otomatik kapılar ilgili kısmında bir talep artışı söz konusu oldu. Virus salgını sebebiyle yapımına karar verilen Sancaktepe Sahra Hastanesi projesi ile ilgili firmamız tercih edildi ve kısa sürede gerçekleştirilen bu projenin otomatik kapılarını yetiştirmek adına ciddi bir gayret içerisinde olduk.  Üretim olarak bu salgının başlangıç safhalarında bir karar vermek gerekiyordu. Ben bu salgının özellikle psikolojik etkilerini hafifletmek adına stoklarımıza ihtiyacımız olabilecek malzemeleri sipariş etmek yoluna gittim. Bu bize ticari hayatın devam ettiği, geçici bir süre aksaklıklar yaşanacak olsa da belli bir süre sonra normal hayata devam edileceği algısını desteklemekte faydalı oldu. İşimizi hijyen kurallarına uygun olarak takip ettik. Bu konsantrasyonumuz sayesinde birkaç projeye çözüm ortağı olduk ve hizmet vermeye devam ediyoruz. 

Sektörün rahatlaması ve süreci sorunsuz atlatmak için önerileriniz nelerdir? 

Hijyen kuralları konusunda çok bilinçli davranılması, gerekli ekip ekipman donanım, sosyal mesafe kurallarına uygun hareket edilmesi ön koşul... Biz bu konuda çalışma arkadaşlarımıza ciddi uyarılarda ve bilgilendirmelerde bulunarak şimdiye kadar bir aksaklık yaşamadık. Bu önkoşulun sağlanmasından sonra iş konsantrasyonu ve motivasyonunu devamlılığını sağlamak. Evden çalışma da olsa işyerinden çalışma da olsa her gün iş alışkanlıklarını değiştirmeden devam ettirmek. Mevcut müşteri portföyü ya da potansiyel müşterilerle ilişkileri koparmamak, yeni ilişkiler kurmak için çaba içerisinde olmak. Hiçbir krizin çaba sarf etmeden üstesinden gelmek mümkün değil. İşimize sağlığımıza ve bu durumunda yarattığı psikolojik etkilere karşı yoğun bir motivasyon ve mücadele içerisinde olmalıyız. 

Süreç uzarsa şirketiniz için hazırladığınız B planı nedir? 

Sürecin uzaması durumunda da yine daha önce belirttiğim kriterler çerçevesinde mücadelemize devam edeceğiz. Çok iyi bir ekibimiz var, deneyimli ve gayretli insanlardan oluşuyor. Süreci uzun da olsa kısa da olsa yönetmek konusunda belirlediğimiz kriterler çerçevesinde bir aksaklık yaşamayacağımızı öngörüyorum. B planı olarak değerlendirebileceğimiz bir planımıza açıkçası yok. Her şeyin normal olduğu dönemlerde bazı kazanımlar ve sermaye elde ediliyor. Bu sermaye her şey yolunda giderse daha fazla üretim, iş geliştirme, daha fazla istihdam olarak değerlendirilebilir. Bu gibi dönemlerde de mevcut istihdama sahip çıkmak, destek olmak için kullanılmalıdır. Oluşturulan sermaye gerektiğinde işin arkasında durabilmek için kullanılmalıdır. Belli bir kazanç elde edip bu kazançtan bir kısım feragat etme gerekliliği olan dönemlerde bunu yapmamak doğru bir yaklaşım olmaz. 

Sizce iş dünyasına dair neler değişecek? Bu süreçte dijitalleşme, online eğitim çok daha önemli hala geldi. Firmanızın bu konularda çalışmaları var mı ya da bu alandaki çalışmalarınızı arttıracak mısınız? 

Hizmet sektöründe yerinde hizmet esasına göre çalışmamızdan dolayı bize fazla bir etkisi olacağını düşünmüyorum. Bu bir algı oluşturacaktır ancak zaten mevcut olan enstrümanlar, bu durum oldu ve geçti diye daha fazla dijital enstrüman kullanılacak ve online faaliyet oluşacak diye bir şey olacağını düşünmüyorum. Bence insanlar işlerinin, sabah işe gidip gelmenin ve aynı zamanda işyerinde sosyal bir paylaşım içerisinde olmanın ne kadar kıymetli olduğunu anlayacaklardır. İki gün kar tatili için vali amcalarına tweet atan çocuklar, bugün okullar ne zaman açılacak diye her gün soru sorar hale geldi. İnsanların aileleri, arkadaşları ile bir araya gelmesi, paylaşım içerisinde olmasının ne kadar kıymetli olduğu bende değeri anlaşıldı. Dijital dünyanın normal hızdaki seyrini yavaşlatabileceğini düşünüyorum. 

Son olarak Corona sürecinde boş zamanlarınızda neler yapıyorsunuz? Baş ucu kitaplarınız, film ya da spor gibi faaliyetleriniz, tercihleriniz neler?

İş yoğunluğu sebebiyle normal düzenin haricinde ekstra bir şey yapmıyorum. En fazla evde kalmak durumunda olan eşim ve çocuklarımla kaliteli vakit geçirmeye daha fazla özen gösteriyorum. Kitap okumayı ara vermeden devam ediyorum. İknanın Psikolojisi kitabını yeni bitirdim, tavsiye ederim. Ara sıra da çok fazla vakit harcamamak kaydı ile virus salgını ile ilgili son gelişmeleri takip edebilmek için bilimsel tartışma programlarını seyrediyorum.