Sektörünün önde gelen isimleri arasında yer alan Sarıtaş Yapı Malzemeleri, geniş ürün gamıyla müşterilerine çözüm sunmaya devam ediyor. Üst yapı, altyapı, sulama, damlama, tarımsal veya havuz sistemi olmak üzere geniş bir yelpazede hedef kitlesine hizmet veren markan, tecrübesi ve kalitesiyle öne çıkıyor. Ürün gamı içerisinde otomatik sulama sistemleri de yer alan Sarıtaş Yapı Malzemeleri’nin bu alandaki hizmetini Genel Müdür Ali Sarıtaş ile konuştuk. 

Sarıtaş Yapı olarak 20 yılı aşkın süredir bu sektörde faaliyet gösterdiklerini ifade eden Sarıtaş, otomatik sulama sistemlerinin en önemli avantajının suyun verimli kullanılmasını sağlaması olduğunu vurguladı. Dünyada su kaynaklarının her geçen gün azalmasına dikkat çekerek otomatik sulama sistemlerinin sağladığı verimliliğe işaret eden Sarıtaş “Türkiye‘de son 20 yıldır otomatik sulama sistemleri tercih ediliyor ancak profesyonel olarak kullanımı son beş yıl.  Otomatik sulama sistemlerinin en önemli avantajı, suyun verimli kullanılmasını sağlaması. Dünyada su kaynaklarının her geçen gün azaldığını göz önünde bulundurduğumuzda suyun her alanda verimli kullanılması şart. Peyzaj alanlarında ve tarımda suyun verimli kullanılması, tasarrufun yanı sıra konfor ve bitki verimliliği açısından da önemli. Tarım alanlarında damla sulama sistemleri öncesinde geleneksel bir yöntem olan salma sulama sistemi uygulanıldı. Bu sistem topraktaki gübre, vitamin gibi birtakım faydalı etkenleri yok ederdi. Yeni teknolojilerle bunun önüne geçildi. Damla sulama ile sulamayı, daha önce yaptığımız sulamanın 4/1 ile yapabiliriz. Bunun yanı sıra ürün verimini yüzde yüze çıkartıyorsunuz. Eskiden bir kök fideden 5 kilo domates alırken bu sistemlerle 25 kilo ürün alabiliyorsunuz.” dedi.

Otomatik sulama sistemlerinin peyzaj alanında kullanılmasının sağladığı faydaya da değinen Sarıtaş, peyzaj alanları açısından değerlendirildiğinde suyun homojen şekilde kullanabildiğini aktarıyor. Otomatik sulama sistemleriyle bitkinin yeterli miktarda ve aynı oranda sulanabildiğini dile getiren Sarıtaş, Otomatik sulamanın asıl amacı, kişiye gerek duyulmadan belirtilen zaman dilimlerinde otomatikman çalışmasıdır. Bu kullanıcıya konfor sunuyor. Böylelikle tatile çıktığınızda bahçenizdeki bitkileri düşünmenize gerek kalmıyor. Ayrıca iş gücüne ihtiyaç duyulmuyor, bu da maliyetlerinizi düşürüyor ve zaman kazandırıyor. Doğru zamanda, yeterli miktarda ve aynı oranda sulama gerçekleştiriyorsunuz.” Diye konuşuyor.  

Ülkemizdeki teknik personellerin ne yazık ki yeterli donanıma sahip olamamasından yakınan Sarıtaş, üniversitede sulama bölümü okuyan öğrencilerin yeterli eğitim ve tecrübeyi edinmeden sektöre atılmasını eleştiriyor. Bu kişilerin hem sektöre hem de kullanıcıya fayda sağlayabilmesi için teknik bilgiler hakkında daha donanımlı bir eğitim alması gerektiğini önemle vurgulayan Sarıtaş, Marmara bölgesinde son 15 yılda çok daha iyi bir noktaya gelindiğini, bölgede yer alan park ve bahçelerde otomatik sulama sitemlerinin kullanılmasının bu olumlu gelişmede etkili olduğunu açıklıyor. Sarıtaş, “Anadolu’da ise bu sistemlerin kullanımı yeni yeni yaygınlaştı. Bu sistemlere olan talebin ilerde daha da artacağını düşünüyorum, tabii bunun için bilincin artması gerekiyor. Birçok projede yanlış uygulamaların yapıldığını gözlemliyoruz. İlerde çok daha iyi olacağını düşünüyorum.” Şeklinde konuşuyor.