Beton ve harç kimyasal katkı maddeleri üreticileri arasındaki koordinasyonu gerçekleştirmek ve Beton Katkı sektörünün gelişimini sağlamak amacı ile 1998 yılında kurulan Beton ve Harç Katkı Üreticileri Birliği (KÜB), Avrupa'daki beton katkı pazarının hacimsel olarak yüzde 40'lık oranı ile en büyük üreticisidir. Sektörünün ülkemizdeki tek temsilcisi olan Katkı Üreticileri Birliği, katkı sektörünün üretim ve hizmet kalitesini arttırarak, dinamik ve verimli bir temelde gelişmesi için "Üstün kaliteli yapıları, inovatif beton katkıları ile inşaa ediyoruz" mottosu ile çalışmalarına devam ediyor. Avrupa Beton Katkıcıları Federasyonu (EFCA), Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu (YÜF) ve Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) üyesi olan KÜB'ün Yönetim Kurulu Başkanı ve CHRYSO-Kat Katkı Malzemeleri Genel Müdürü Osman İlgen, sorularımızı yanıtladı...

"KÜB ÜYESİ FİRMALAR SEKTÖRDE, TÜRKİYE PAZARININ ÖNEMLİ HACMİNİ OLUŞTURUYOR"

Katkı Üreticileri Birliği’nin (KÜB) kuruluş amacı, kuruluş tarihi, hedefleri, üye yapısı ve üye sayısı hakkında bilgi verir misiniz? Birliğinizin faaliyetleri ve varsa yeni projeleri hakkında bilgi verir misiniz?
Beton ve çimento katkıları ve fiber üretiminde Türkiye’deki tek sektör temsilcisi olan KÜB, beton ve harç kimyasal katkı maddeleri üreticilerinin çatı kuruluşu olarak 1998’de İstanbul’da kuruldu. Bugün, KÜB üyesi firmalar sektörde, Türkiye pazarının önemli hacmini oluştururken, KÜB'ün üyesi olduğu Avrupa Beton Katkıları Federasyonunun (EFCA) verilerine göre Avrupa’da da en büyük temsilcisidir.
Dernek bünyesinde; AKKİM Kimya, CHRYSO-Kat Katkı Malzemeleri, FOSROC Yapı Kimyasalları, KORDSA Teknik Tekstil A.Ş, KALEKİM LYKSOR Kimya, MAPEI Yapı Kimyasalları, MBS Master Builders Solution, POLİPROPİLEN Elyaf Sanayi, POLİSAN Kimya, SİKA Yapı Kimyasalları yer almaktadır.
KÜB, Kimyasal Katkının, uluslararası kalite standartlarına uyumlu üretilmesinde ve bilinçli kullanılmasında sektörün tüm ilgilileri, üniversiteler, paydaş STK’lar ve kurumlarla iş birliği içerisinde faaliyetler yürütmektedir. https://kub.org.tr/ web sitemizden ve sosyal medya üzerinden faaliyetlerimizi takip edebilirsiniz.

"KALİTE STANDARTLARI ÜRETİM SÜREÇLERİMİZİN EN ÖNEMLİ PARÇASI"

Beton çimento yapı kimyasallarıyla ilgili kalite standartları nelerdir? Ülkemizde bu alanda üretilen ürünler bu kalite standartlarında üretim konusunda ne durumdadır?
Beton kimyasal katkıları; betonun üretiminden taşınmasına, pompalanmasından yerleştirilmesine ve kalıp içerisinde dayanım kazanmasına kadar betonun fiziksel, mekanik ve dayanıklılık özelliklerini iyileştirmede son derece etkili olan vazgeçilmez beton bileşenlerden biridir.
Beton kimyasal katkılarının sınıfları ve özellikleri TS EN 934-2 standardında tanımlanmıştır ve dolayısıyla standart kapsamındaki tüm katkılar bu standarda uygun olmak zorundadır. Ayrıca beton üretiminde kullanılan kimyasal katkılar CE belgesi olmadan arz edilememektedir. Avrupa’nın en çok beton kimyasal katkısı üreten ve kullanan ülkesi olarak elbette kalite standartları üretim süreçlerimizin en önemli aşamasıdır. Bu kapsamda KÜB üyeleri kalite ve Ar-Ge birimleri ile son derece başarılı işlere imza atmaktadır.
Öğütmeyi kolaylaştırmak, dayanımı arttırmak ve performansı iyileştirmek amacıyla kullanılan çimento katkılarının hem ülkemizde hem de Avrupa’da bir standardı mevcut değildir. Çimento kimyasallarında da oldukça iddialı olan KÜB üyeleri müşteri ihtiyaçlarını en üst seviyede karşılayacak kalite standartlarını sağlamaktadır.

HONEYWELL KÜÇÜK VE ORTA İŞLETMELERE ÖZEL YENİ 10 ve 35 SERİSİ IP KAMERA SİSTEMLERİNİ TANITTI HONEYWELL KÜÇÜK VE ORTA İŞLETMELERE ÖZEL YENİ 10 ve 35 SERİSİ IP KAMERA SİSTEMLERİNİ TANITTI

"DOĞRU ÜRÜN, PROJE İHTİYAÇLARINI TAM OLARAK KARŞILAYAN ÜRÜNDÜR"

Beton çimento yapı kimyasallarında doğru ürün seçiminde nelere dikkat edilmeli?
Çok kısa bir ifade ile doğru ürün, proje ihtiyaçlarını tam olarak karşılayan üründür. Bu proje; deniz suyuna maruz kalacak bir köprü ayağı da olabilir, yüzlerce metre yüksekliğinde bir gökdelen de olabilir. Beton ve çimento kimyasal katkıları çoğunlukla müşterilerin kullandıkları malzemelerin özelliklerine ve proje şartnamesinde yer alan teknik kriterlere göre tasarlanmaktadır. Bir nevi terzi usulü iş yapılmaktadır.

Beton ve yapı kimyasallarında kaliteyi belirleyen unsurlar nelerdir?
Standartlar asgari kalite koşullarını sınırlı düzeyde belirlemektedir. Oysa pratikte bu asgari koşulların çok daha ötesine geçmemiz gerekebilmektedir. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi kaliteden ziyade gerekli performansı, ürünün kullanılacağı projenin ihtiyaçları belirlemektedir.

"KÜB OLARAK TERZİ İŞİ ÇÖZÜMLER ÜRETME NOKTASINDA ÇOK İDDİALIYIZ"

Beton ve yapı kimyasallarındaki yenilikler ve yeni trendler hakkında bilgi verir misiniz?
Beton ve çimento kimyasal katkı teknolojileri, sürekli gelişen Ar-Ge ve inovasyon süreçleri ile beton ve inşaat sektörüne hem teknik hem ekonomik hem de sürdürülebilirlik açısından katkılar sağlamaya devam etmektedir. 
Son yıllarda beton sınıflarının yükselmesi, özel beton üretimine artan talep, katkılı çimento kullanımının artması katkı endüstrisinin de bu yönde ürün portföyünü geliştirmesini hızlandırmaktadır. KÜB olarak dünyadaki tüm gelişmeleri yakından izleyerek hazır beton ve çimento üreticilerinin uygulamalarını kolaylaştıracak terzi işi çözüm üretme noktasında oldukça iddialıyız. Bununla birlikte iklim değişikliği ile mücadele kapsamında giderek önem kazanan düşük karbonlu beton ve çimento üretimi hedefinin de en önemli çözüm ortaklarından biri olduğumuzu söyleyebiliriz. Hemen hemen tüm beton ve çimento kimyasal katkıları nihai ürün olan betonun karbon ayak izinin düşürülmesinde doğrudan ya da dolaylı etkiye sahiptir. “Çimento Katkılarının Net Sıfır Karbon Hedefindeki Rolü” başlıklı raporumuza göre çimento kimyasallarının kullanımıyla elektrik tüketiminin ve klinker faktörünün azalması, alternatif yakıt tüketiminin artması sonucunda çimento üretiminde yüzde 6-12 arası karbon emisyonu azaltmanın mümkün olabilmesi tahmin edilmektedir. Bu etki, milyonlarca ağacın yıllık katkısına eş değerdir.