İnşaat sektörüne iskele ve kalıp sistemleriyle hizmet veren Orhun İskele Kalıp ve İnşaat Malzemeleri’nin gündeminde yeni yatırımlar var. Ar-Ge çalışmalarıyla yeni ürünler geliştirecek olan markanın çalışmalarını, Genel Müdür Özgür Görpüz ile konuştuk. 

Orhun İskele Kalıp ve İnşaat Malzemeleri’nin geçmişten bugüne geldiği nokta hakkında bilgi verir misiniz? 

Firmamızın temelleri 2013 yılında şahıs firması olarak atılmıştır. Ardından 2016 yılında “Orhun İskele Kalıp ve İnşaat Malzemeleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi” olarak inşaat alanında üretimlerine devam etmektedir.

Firmanız hangi sektörlere, hangi ürün ve sistemleriyle hizmet veriyor? 

Genel olarak kaba yapıların inşasında gerekli olan çelik perde kalıpları, çelik kolon kalıpları, masa tipi iskele sistemleri, kule (kovanlı) tipi iskele sistemleri, malzeme alma platformları, güvenlik ağları ve bunların konsolları, H20 ahşap kirişli perde ve kolon kalıpları, tekerlekli (mobil) iskele sistemleri, tırmanır kalıp konsol sistemleri ile müşterilerimize hizmet vermekteyiz. Ayrıca çözüm odaklı çalışmalarımız da bulunmaktadır. Standart veya tipik kalıp ve iskele sistemlerinin uygun olmadığı ve gereksiz maliyetlere sebebiyet verdiği yerlerde, şantiyede veya sahadaki problemin çeşidine göre özel kalıp ve iskele vb. sistemler de üretiyoruz.

Üst yapı projelerine sağladığınız fayda nedir? Bu alana çözüm sunduğunuz ürünleri ve bu ürünlerin özelliklerini öğrenebilir miyiz?

Firmamız her zaman müşterileri için en uygun fiyat ve en yüksek kalite de donanım temin etmeyi hedefler! Üretimini yaptığımız çelik kolon kalıplarında ilk amacımız, kalıbın hacmine ve ölçülerine göre 0 (sıfır) risk anlayışı vardır. Kullanıcılar yani saha da çalışan personel kalıp ile ilgili patlama, kopma gibi endişelerden emin olurlar. Bizim ürettiğimiz kalıpların;
Açıları (kare ve dikdörtgen geometriye sahip) her daim 90 derece açıda kalır. Bu da personelin kalıbı daha kolay ve hızlı kurulum yapmasına katkıda bulunur. Genelde kalıp içine yerleştirilen “plastik çıta” diye tabir ettiğimiz kare ve dikdörtgen kesitli kolonların köşelerini 45 derece açılı olmasını isterler. Ancak plastik çıtalar neredeyse her betonlamadan sonra kırılırlar. Biz köşelerde kullanılan bu çıtaları, çelik malzemeden kaynaklı sabitleme ile kalıp üzerinde bulundururuz. Böylece müşterimizi inşaatın sonuna kadar devamlı kırılan o plastik çıtaların maliyetinden kurtarmış oluruz. Teferruattan kaçınırız!
Bizim ürettiğimiz kalıp sistemlerinde denge payandaları için ayrıca başlığa gerek duyulmaz. Çünkü başlıklar, gerek çalışma süresince gerekse de kaba yapı imalatından sonra müşterimizin deposuna veya bir başka şantiyesine sevk sırasında kaybolmaktadır. Denge payandalarının başlıkları kalıp üzerinde sabittir. Müşterilerimiz böylece ayrıca payanda başlığına ücret ödemezler ve kaybetme kaygısı yaşamazlar. Firmamızın ürettiği kalıpların dışında tüm kalıplarda “köşe tutucu” (deve boynu, domuz kafası) olması şarttır. Çünkü bu aksesuarlar kalıpları birbirine köşelerinden bağlamaya imkân sağlar. Biz de bu aksesuara gerek yok! Kalıplarımızda tek tip kama kullanılır. Normalde 1 takım (h:300cm) olan kalıpta altı adet döküm kama, 12 ve 8 sac (yaprak) kama ve 12 adet köşe tutucu kullanılmaktadır. Bu hem personel için montaj külfetidir hem de müşteri için artı maliyettir.
Biz kalıplarımızda sadece iki adet döküm kama kullandırırız.

Kalıplarımızda ahşap ekipmana ihtiyaç duyulmaz! İster kolon kalıpları olsun ister perde kalıpları olsun plywood, H20 ahşap kiriş ve bunların bağlantı aksesuarlarına ihtiyaç duyulmaz. Çünkü kalıplarımızın beton ile temas edecekleri yüzeyleri çelik sac malzemeden imal edilmektedir. Yani ahşap malzemeye gerek yoktur.

“Ölüsü 10 lira…” bu sözü gerek semt pazarlarında gerekse bir ürünü alırken veya satarken hep duymuşuzdur. İşte kalıplarımızda, bu sözün hakkını verecek bir geri dönüşüm avantajı vardır. Kaba yapının imalatı bittikten sonra müşteri isterse bunları geri dönüşüm (hurdaya) tesislerine satarak, işi bitmiş olan tüm malzemeyi satarak da firma bütçesine artı kazanç kazandırabilir. Ancak diğer kalıplar için aynı şeyi söyleyemeyiz, diğer kolon ve perde kalıplarında yıpranan veya deforme olmuş ahşap kısımlar sadece yakacak olarak ya çok cüzi rakamlara satılır ya da atık haline geldiği için sırf bundan kurtulmak için bedelsiz şekilde başkalarına verilir. Biz alırken de satarken de kazandırırız.

Müşteri istesin yeter… Eğer müşterimiz kalıplarını geri dönüşüme vermek yerine, bir başka projeye göre uyarlamamızı isterse bunu da yapıyoruz. Kullanılmış olan kolon ve perde kalıplarını yeni projelerine göre revizyonlarını yapıp uygun hale getiriyoruz. Böylece yeni kalıp maliyetine kıyasla sadece kolon ve perde kalıplarında ortalama yüzde 40 – 60 daha düşük maliyetlerle elde edebilirler.

Çözüm sunduğunuz üst yapı projelerinize örnek verir misiniz? 

Avrupa Konutları (Görgülü İnşaat), BlueLike İstanbul (Görgülü İnşaat), Vakıf GYO (Vakıfbank genel yönetim binası/ Görgülü İnşaat), Güneşli Park Evleri (Gül inşaat), Küçükçekmece Belediye Binası (Asoy İnşaat), T.C. Cumhurbaşkanlığı ek hizmet binası ve sergi sarayı inşaatı (Görgülü Plus İnşaat), Kirazlı Konut Evleri (Mayra Yapı Tek.), Metro Hayat Evleri (Görkem Yapı), Deniz İstanbul Evleri (Keleşoğlu Holding), Muhtelif Sanayi İnşaatları (Selim İnşaat) ve onlarca yapının yapımında firmamızın kalıpları kullanılmıştır.

İhracat çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?

2019 yılına kadar yurt içi sektöre hizmet verdik. Ancak 2020’den itibaren yurt dışı çalışmalarımıza hız vereceğiz. 

İskele ve kalıp sektörü dış pazarda önemli çalışmalara imza atıyor. Sektörün dış pazarda rekabet gücünü arttırmak adına neler yapılmalı?

Öncelikle fiyatın en önemli unsur olduğunu düşünüyoruz. Çünkü aynı kalitede aynı işi yapan kalıplara neden daha fazla ödeme yapılsın ki daha ucuzu varken… Sonra; taleplere cevap verebilme gücü ve hızı! İnsanlar bir ürün aldıklarında bir an önce ürünün kendilerine ulaşmasını ister. Günümüzde artık sabit geometriye sahip yani kare, dikdörtgen şekillerdeki yapılar artık yerini daha modern ve göze hitap edecek olan yapılara bırakmaktadır. Hal böyle olunca da mimarların belirlemiş olduğu eğri ve özel geometri de kolonlar ve perdeler ortaya çıkmaktadır. Biz bu gibi şantiyelere çözüm sunabilmekteyiz ve bunu daha çok kitlelere duyurmak için daha çok reklam yatırımı yapılmalı.

2020 yılında nasıl bir yol izleyeceksiniz? Yeni yatırım planlarınız var mı ya da yakın zamanda olacak mı, detaylarını anlatır mısınız? Hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?

Öncelikle hedeflerimize değinmek isterim, bugüne kadar Türkiye’deki talebi karşılamak için, inşaat hızını düşünürsek eğer, müşteriler en sağlam kalıbı en hızlı biçimde kullanmak istediler. Bundan dolayı biz her zaman proje odaklı çalıştık, böylece işçiliği daha az zahmetli hale indirgemiş olduk. Ancak geçtiğimiz yıllara göre Türkiye’de inşaat sektörünün bu denli hızlı ilerleyeceğini düşünmüyoruz. Yurt içi ve yurt dışı çözümlerimiz için üniversal kalıp sistemleri üretmek üzere Ar-Ge çalışmalarımızı hızlandırdık. 2019 son ayını tamamen Ar-Ge çalışmalarına ayırdık. 2020 yılı itibariyle üretimini yapacağımız kolon ve perde kalıplarında “Bir kere al, her yerde kullan!” sloganıyla yeni bir başlangıç yapacağız. 2020 yılında gerçekleştirmek istediğimiz bazı hedeflerimiz bulunuyor. Önümüzdeki üç yıl içerisinde makine parkurumuza yatırım yapmayı planlıyoruz. Üretimimizde kullandığımız yeni teknolojileri, makine ve ekipmanları artırmak ve yeni makineleri parkurumuza katmak istiyoruz. Dolayısıyla şuan üretim yaptığımız tesisimizi daha kapsamlı üretime dayalı hale getirmek istiyoruz.