Bursa Çimento Fabrikası AŞ Genel Müdürü Osman Nemli, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının bütün sektörleri olduğu gibi çimento sektörünü de etkilediğini, özellikle başlangıçtaki kapanmalar ve kısıtlı mesailer nedeniyle inşaat sektörünün durgunluğa girdiğini söyledi. İnşaat sektörünün 2019'dan gerilemeyle çıktığını hatırlatan Nemli, salgının etkisiyle 2020'nin ilk yarısının da çimento sektörü için sıkıntılı geçtiğini dile getirdi. Devletin salgınla ilgili aldığı tedbirler kapsamında geçen yıl haziran ayında konut kredisi faizlerinde indirime gidilmesinin inşaat sektöründe çok hızlı bir toparlanmayı getirdiğini vurgulayan Nemli, ylın ikinci yarısının iyi bir toparlanmayla geçtiğini fakat bu toparlanmanın yılın ikinci yarısındaki fiyatlara yansıdığını söylemenin biraz zor olduğunu vurgulayarak  şu anda Türkiye çimento sektörünün genel olarak 2018 fiyatlarında ya da hala onun gerisinde olduğunun altını çizdi. Geçen yılın ikinci yarısının daha pozitif geçtiğini dile getiren Nemli, bunun 2021'de de devam etmesini beklediklerinin altını çizdi.. Hükümetin başlattığı ve 2021'de devam ettirdiği büyük projeler var. Ayrıca hazirandaki düşük faizli konut kredileriyle konut stokları ciddi oranda azaldı. Konut stoklarının azalmasıyla başlayan bir inşaat yapma hevesi var piyasada. Bu durum 2021 için bizi umutlandırıyor. Herkes için 2021'in geçmiş 2-3 seneye göre daha iyi geçeceğini umut ediyoruz."
Nemli, müteahhitlerin elinde çok sayıda ruhsat olduğunu ancak salgından dolayı bunların inşaat faaliyetine dönüşmediğini anlattı.

İnşaat firmalarının bir dönem beklemede kaldığını ifade eden Nemli, "Eldeki stokların azalmasıyla bu anlamda yeni bir inşaat faaliyetine girişme yönünde hevesleri oluştu. İnşaat başlar başlamaz 1 ay sonra satışa hazır hale gelmiyor. Bunun da bir süreci var. Bu süreçleri de göz önünde bulundurarak inşaat faaliyetlerinde bir hareketlilik ortaya çıktı." değerlendirmesinde bulundu.

"SEKTÖR OLARAK DÜNYADA HER ZAMAN İLK 5'TE YER ALIYORUZ"

Nemli, Türk çimento sektörünün uzun yıllardır dünyada hatırı sayılır bir seviyeye yükseldiğini, kurulu kapasite, üretim ve tüketim bakımından çok önemli bir konumda olduğunu belirtti.
"Sektör olarak Avrupa'nın en büyüğüyüz. Dünyada da her zaman ilk 5'te yer alıyoruz. Özellikle Çin'in büyük ölçüde çekilmesiyle ihracat anlamında da önemli yer kazandık." ifadelerini kullanan Nemli, bu durumun son 2-3 yılda iç piyasada pazarın küçülmesine rağmen sabit maliyetlerinin belli ölçüde karşılanması adına kendilerine çok büyük destek olduğuna işaret etti. Dünya piyasalarındaki rekabetçi ortamın ihracat fiyatlarının düşmesine yol açtığına değinen Nemli, "2019'da 21 milyon ton olan klinker (çimento üretimi sırasında pişmiş kil ve kalkerlerin birleşiminden oluşan iri taneli malzeme) ve çimento ihracatı 2020'de 29 milyon tona yükseldi ama bunun karşılığında dolar bazında yüzde 10 civarında bir fiyat düşüşü söz konusu. Hem kendi iç rekabetimiz hem de uluslararası rekabetten kaynaklı olarak ihracat fiyatlarında bir düşüş var. Bu sene ihracat fiyatlarının biraz yukarı çıkmasını bekliyoruz. 2019'daki rakamları yakalamayı bekliyoruz ama hacim olarak belki bir miktar geriye gidebiliriz." diye konuştu. (AA)