Genellikle geniş açıklık geçen endüstriyel binalar tasarladıklarını ve bu geniş çatı metrekarelerinde bölge uygunsa güneş paneli kullanımının talep edildiğini söyleyen Iglo Architects Kurucu Ortağı Mimar Zafer Karoğlu, “Çatılara yerleştirilen havalandırma ekipmanları, ışıklıklar, kar yükleri ve deprem şartnameleriyle ağırlaşan bu geniş açıklıklarda kullanılan malzemelerin hafif olması önem kazanıyor” dedi.

Zafer Bey, şirketinizin 2022 yılı özelindeki projeleri nelerdir? 

2022 yılı projelerimizin büyük çoğunluğunu önceki yıldan devam eden projeler oluşturuyor. Şu an yürütülen işler arasında Tayvan menşeli firmanın iki adet fabrika binası ve yönetim merkezi projelerinin inşaatları tamamlanmak üzere. Firmanın üçüncü fabrikası için çalışmaları başlattık. Bir tekstil firmasının Çerkezköy O.S.B içindeki 105 bin metrekare arazisine proje çalışmalarımız başladı.

Tuzla bölgesinde daha önce binasını tamamladığımız yatırımın, iç mimari uygulamalarına başlamak üzereyiz. Deliklikaya O.S.B içinde ıslak hacim aksesuarları üreten firma için başlanan 25 bin metrekarelik yapının kaba inşaatı tamamlanıp çatı, cephe ve dekorasyon işlerine geçilmesi hazırlıklarını yapıyoruz. Dilovası M.O.S.B içinde daha önce birinci etabını tamamladığımız Parsan kampüsünde yeni etap yatırımlar için anlaşmalarımızı tamamladık.

Özellikle 2022 projelerinde çatı - cephelere yönelik mimari tasarım trendleri ve malzeme seçim kriterleri neler? 

Yangın riski çok riskli yapı tipi değilse izolasyon değeri yüksek, yangın geciktirici özellikleri ve hafifliğiyle PIR (polyisocyanurate) türevi levha malzemeler tercih edilebiliyor. Üzerlerinde TPO cinsi membran kullanıyoruz. Son zamanlarda sandviç panellerle entegre edilmiş TPO membranlı kompozit çözümler de üzerinde gezinilebilmesi ve hızlı montaj avantajlarıyla öne çıkıyorlar. Yapı yangın öncelikliyse taş yünü panelleri tercih ediyoruz. Dezavantajı ağır olması ve neme karşı zayıflığı.

Güneş panelleri kullanılan çatılar özellikle kuvvetli rüzgar alan bölgelerdeyse muhakkak metal kenet çatıları tercih ediyoruz. Köşelerde aksesuar kullanmak yerine köşe panel çözümlerini seviyoruz. Güneş ışınlarını geri yansıtabilen çevreyi ve çatıyı ısıtmayan açık renkler kullanıyoruz.

DOKA TÜRKİYE "YAPI FUARI"NDA YERİNİ ALDI DOKA TÜRKİYE "YAPI FUARI"NDA YERİNİ ALDI

Betonarme çatıların büyük bir bölümünü yeşil çatı uygulamalarıyla kullanılır hale getiriyoruz. Böylelikle hem mikro iklim oluşmasına hem kullanılabilen keyifli, estetik alanlar elde etmeye fırsat veren çevreci çözümler elde edilebiliyor. Cephe seçimlerinde endüstriyel binalarda öncelikle sandviç paneller kullanıyoruz, iç dolguları taş günü ve ya pır dolgulu oluyorlar. Isı izolasyonuna gerek olmayan yapı türlerinde betonarme prefabrik paneller tercih edebiliyoruz. Yüzeylerindeki doku ve desenin projemize uygun tasarlanabilmesi malzemenin getirdiği avantaj diyebiliriz.

Ofis yapılarınızda ise teknolojik camlar kullanarak yapı konforunun ve verimliliğinin sağlanmasını önemsiyoruz. Genellikle gölgeleme sistemlerini ve serinletici iklim oluşturan yansıma havuzlarını projelerimize dahil ediyoruz. Brüt beton yüzeyleri tasarım dilimizi desteklediğini düşünerek her fırsatta kullanmayı deniyoruz. Büyük boyutlu porselen seramikler ve doğal taş malzemeleri de cephelerimizde değerlendiriyoruz.