Wavin, Türkiye’deki plastik boru sektörünün öncü firmalarından biri olarak gün geçtikçe büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. “Yerden ısıtmada pazar payımızı artırmak, yeni sessiz borumuz Wavin AS+’ın bilinirliliğini ve kullanımını artırmak, alt yapıda belediye ve idarelerle yağmur suyunun toplanması ve yeniden kullanılmasını sağlayacak iş birlikleri yapmak hedeflerimizin başında geliyor” diyen Wavin Genel Müdürü Fatih Asal sorularımızı yanıtladı. 

Wavin’in Türkiye yapılanmasını ve 2021 yılı ikinci yarısındaki iş gündemini anlatmanızı rica ediyoruz. 

1971 yılında kurulan ve yarım asırlık bir geçmişe sahip olan Wavin, Türkiye’deki plastik boru sektörünün lider firmalarından biri olarak gün geçtikçe büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Türkiye, grubun dinamik ve hızlı büyüyen bir şirketi. Avrupa merkezli bir şirket olarak grubun diğer ülkelerine göre genç fakat konusunda uzman ekip yapımızla ön plana çıkıyoruz. Grup içinde sıcak soğuk su tesisatında kullanılan PPR boru ve ek parçaların, atık su sistemlerinde kullanılan SiTech+ sessiz borunun ve altyapıda kullanılan Apollo O-PVC gibi stratejik ürünlerin önemli üretim merkeziyiz.  
Pandemi süreci dijitalleşme seviyesini de önemli derecede artırdı. Bu doğrultuda, globalde başlatılan LaunchPad inovasyon projesini yürütüyor, çalışanlarımızın yenilikçi fikirlerini duyurmaları konusunda onları destekliyor ve çalışmalarına destek sağlıyoruz. 

‘Binaların çatılarında toplanan yağmur sularının arıtılarak bina ihtiyacında kullanılmak üzere bahçe zemini altında bir depoda toplaması amacıyla yağmur suyu toplama sistemi yapılması zorunluluğu” getirildi. Bu gelişmeyi nasıl değerlendiriyorsunuz? Sektörü nasıl etkiler sizce? 

Yağmur suyu yönetimine bakacak olursak; özellikle sağanak yağışlar sonrası oluşan yağmur suyunu topluyor, sağlıklı bir şekilde kanalizasyona ulaştırıyor, toprağa kademeli salıyor ya da yerin altında yağmur suyunun depolanmasını sağlıyoruz. Bildiğiniz gibi Ocak ayında yağmur suyunun depolanmasıyla ilgili yeni bir yasa çıktı. Ulusal anlamda suyumuzu korumaya yönelik bu tarz girişimler bizi oldukça memnun ediyor. Özellikle bin metrekarenin altındaki inşaat alanlarında yağmur suyunun toplanması zorunluluğu getirildi. Burada devletin aldığı önemli önlemlerden biri; Türk ürünleri ile ilgili standartlar geliştirilmesi. Belediyeler ve kamu kurumları o standartları karşılayan ürünleri tercih ederek önlem alıyor. Türkiye bu konularda yavaş ilerliyor, şu anda çeşitli yerel yönetimlerle görüşmelerimiz devam ediyor. Yağmur suyunun çatılardan toplanıp, depolanması ve tekrar kullanılmasına varan tüm süreçlerde, Wavin uzmanlığını tüm sektör paydaşlarına sunuyoruz.

Yağmur sularının yeniden kullanımı için hangi teknolojik alt yapı yatırımları yapılmalı?

İklim değişikliğinin sonucu olarak birçok büyük şehirlerde su sıkıntısı ve buna bağlı olarak gıda krizinin yaşanma tehlikesi ile karşı karşıyayız. Ülke olarak son yılların en kurak kış mevsimini yaşadık. Bugün yaşadığımız kuraklık, sadece yağışların az olmasından değil, doğanın su döngüsünün artık devam edememesinden kaynaklanan çok daha derin bir krizdir. 
Wavin olarak geliştirdiğimiz teknoloji ile su kaynaklarımızı ve yeşili korumak için mevcut teknolojiyi kullanarak yağmur sularını yeraltı suyumuza geri kazandırıyoruz. Wavin Qbic Plus+ ve AquaCell infiltrasyon ve depolama tankları bu amaçla yağmur suyu yönetimi için kullanılan altyapı ürünleridir. Bu tanklar, sağanak yağmurlarda, büyük hacimde suyun hızlı bir şekilde içeri girmesine imkân sağlar ve ardından su baskınını azaltmak için kontrollü bir şekilde, suyu toprağa salar. Pek çok alanda zemin geçirgendir, bu durumlarda ürünlerimiz, suyu zemine salıverir. Zeminin suya salmaya uygun olmadığı durumlarda ya da suyun tekrar kullanılması istendiğinde kapalı bir tank olarak da kullanılabilir ve depolanan su daha sonra kontrollü bir hızda yakındaki bir su hattına transfer edilebilir.

Yapı malzemesi çözümlerinizden tesisat grubunda ses yalıtımını nasıl sağlıyorsunuz?  Bunu nasıl ölçümlüyorsunuz? Kullanıcılara ne tür faydalar sağlıyor?

Wavin olarak sessiz plastik borularımızla sektörde fark yaratıyoruz. Ürün portföyümüzde yer alan 3 farklı tipteki sessiz borumuz tüm farklı proje ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde tasarlanmıştır. Dünyanın en sessiz borusu Wavin AS+, ses seviyesinin en az olması istenilen özel projelerde tercih ediliyor. Orta segment sessiz borumuz SiTech+ siyah rengi ve özel ek parçalarıyla hem sessizlik hem de uygulama alanında kullanıcılara büyük avantajlar sağlıyor. SiTech B1 borumuz ise sessiz ve zor yanıcı özelliğiyle yangın yönetmeliğine uygun olarak yüksek katlı binalarda tercih ediliyor. Geliştirdiğimiz ses kontrol hesaplama aracıyla, kullanıcılar atık su projelerindeki ses seviyelerini rahatlıkla hesaplayabiliyorlar. Web sitemizde de yer alan ses kontrol hesaplama aracı, atık su projelerindeki ses seviyelerini farklı parametrelere göre ölçümlüyor. Bu uygulamaya projenizin verilerini girdiğinizde, Wavin’in sessiz borularını tercih ederseniz nasıl bir ses yalıtımı sağlayacağını öngörebiliyorsunuz. 

Güvenli ve verimli su tedarikinde Wavin nasıl bir rol alıyor?

İçme suyu tüm doğal kaynakların en değerlisi olduğu için Wavin olarak içme suyu kalitesini çok önemsiyoruz. Geniş yelpazedeki tesisat sistemlerimiz, içme suyu güvenliği ve hijyeni için yüksek standart sağlıyor. İçme suyunun kaliteli ve hijyenik bir şekilde taşınabilmesi için geliştirdiğimiz UPVC ve O-PVC Apollo Boru sistemleri, PE100 Borular ve PE100 ek parça sistemlerimiz; altyapıda uzun yıllar boyunca sorunsuz ve güvenli bir şekilde kullanılabiliyor. PVC bazlı ürünlerimizin hiçbirinde sağlığı ve çevreyi tehdit eden kurşun maddesini kullanmıyoruz. Tüm süreçlerimizde insan sağlığını ön planda tutacak çalışmalar gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.