2018 yılından bu yana enerji maliyetlerinin kontrol altında tutulması yönünde projeler geliştirerek hayata geçiren GF Hakan Plastik’in şirket geneline yayılmış enerji politikaları, enerji kurulu ve farkındalık artırma eğitim ve projeleri 2020 yılının gündeminde yine ön sıralarda yer alıyor. GF Hakan Plastik Operasyonlar Direktörü Kenan Aydoğdu, toplam maliyetler içinde enerji maliyetlerinin yüksek olduğu sanayi tesislerinde bu konuyu kontrol altında tutmanın, enerji verimli tesislere sahip olmanın yanı sıra iklim değişikliği, kaynakların doğru kullanımı, vb. küresel sorunları da düşündüğümüz noktada ayrı bir önemi olduğunu vurguluyor.

“Doğru strateji ve doğru projelerle enerji maliyetlerinde iyileştirme mümkün”

Her yıl enerji maliyetlerindeki artışın sanayi üretiminde üzerinde yoğunlukla durulan bir kalem olduğunu belirten Kenan Aydoğdu, 2020 yılı gündemlerinde özel çalışmaların yer aldığını söyledi.  

2019 içinde özellikle sektörün içinde bulunan paydaşlarla -üniversiteler, sanayi kuruluşları, dernekler ve danışmanlık firmalar- işbirliğini artırdıklarını; buradan elde ettikleri bilgi ve tecrübeleri süreçleri içerisine almaya çalıştıklarını belirtti. 2019 yılı içerisinde birden fazla boyuttan etkilenen enerji maliyetleri için özellikle kontrol altında tutabilecek kısma yönelip, doğru enerji yönetimi ile optimum maliyetlere ulaşmayı çalıştıklarını ifade eden Aydoğdu, kullanılan enerjiyi analiz edip kayıp-kaçak izleme ve bazı karşılaştırma/kıyas çalışmaları ile enerji performansı artırmaya yöneldiklerini; ayrıca özellikle bakım kabiliyetlerinde önemli gelişmeler kaydedildiğini söyledi.  

Aydoğdu, basınçlı hava sistemleri, soğutma sistemleri başta olmak üzere enerji tüketiminin olduğu tüm alanlarda yürütülen çalışmaların sonuçlara doğrudan yansıdığını belirterek yapılan çalışmalar konusunda birkaç örnek verdi:

“Yeni kurmuş olduğumuz elektronik kart laboratuvarı 2019 yılında hızla dönüş aldığımız çalışmalarımızdan biri oldu. Makine grubunun işletim sisteminin temelini elektronik kartlar oluşturur. Zaman zaman kartların performansı (sıcaklık, toz, titreşim ya da mekanik başka problemler nedeniyle) düşer, arızalanır. Bu kartların tamiri mümkünse tamirinin yapılıp kullanılması maliyet açısından avantajdır. Aksi takdirde yüksek maliyetle yeni kart almanız gerekir. Kurduğumuz elektronik kart laboratuvarı ile kart arızasından kaynaklanan duruşu minimize edip, verimlilik kaybını engellemeyi hedefledik. Ekibin eğiterek işletim sistemlerinin performansının artırılmasını ve buradan kaynaklı maliyetleri minimize edeceğimizi öngördük. Bir yıl gibi kısa bir sürede de yatırım maliyetlerinin geri dönüşünü sağlamış olacağız. 

Bir başka örnek çalışmamız ise basınçlı hava sistemlerimiz üzerine oldu. Yüksek enerji maliyeti ile elde edilen basınçlı havanın üretimi, stoklanması, transferi ve tüketimi konusunda 2019 içinde yaptığımız çalışmalar son derece başarılı oldu. Ultrasonik detektörlerle tüm sistem basınç altında iken basınçlı hava sistemlerimizi fiziksel olarak kontrol edip, basınçlı hava tüketiminin azaltılması yönünde bir proje yürüttük. Burada özellikle bakım ekiplerinin eğitiminin ve farkındalığının artışı, alınan sonuçlara doğrudan etki etti. Yaklaşık yüzde 15 seviyesinde kaybın önüne geçtiğimizi söyleyebilirim.”

2020 yılında farklı projelerin ve yatırımların gündemlerinde olacağını belirten Kenan Aydoğdu, bu yatırımlardan beklenen faydaların alınabilmesi ve sürdürülebilir olması için enerji yönetiminin doğru yapılmasının kritik öneme sahip olduğunu kaydetti. 2020 içinde aynı zamanda 50001 Enerji Yönetim Sistemini şirkete kazandırmayı hedeflediklerini dile getirdi. “Solar Enerji Sistemleri’nin yatırım maliyetlerinin düşmesi, yatırım geri dönüş sürelerinin kısalması, özellikle iklim açısından avantaj olarak gördüğümüz Şanlıurfa üretim tesisimiz için bizi cesaretlendiriyor. Bu nedenle 2020 yatırım planlarımız içinde bu projeyi tutup, hayata geçirmeyi düşünüyoruz” şeklinde planlarını paylaştı.