Koronavirüs salgınının, Türkiye’de ve dünyada her firmayı etkilediği kadar sektörlerini ve kendilerini de etkilediğini açıklayan Form Şirketler Grubu Yürütme Kurulu Başkanı Tunç Korun, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Gerek azalan sipariş sayıları gerekse de hammadde tedariğinin yavaşlaması sebebiyle Form Şirketler Grubu olarak biz de üretim faaliyetlerimizi yavaşlattık. Sadece iklimlendirme sektörünü değil tüm sektörleri etkileyen koronavirüs gündeminde çalışanlarımız ve tüm paydaşlarımızın sağlığını önceliğimiz olarak görerek, buna uygun şekilde hizmetlerimize devam ediyoruz. Global ticaretteki yavaşlama ve duraksama özellikle tedarik süreçlerinin de aynı şekilde aksamasına neden oldu. Oldukça uzun süren ve hala devam eden koronavirüs salgınının tam anlamıyla sektöre olan etkilerini uzun vadede gözlemleyebileceğimizi söyleyebiliriz. 
Virüsün Türkiye’de duyulması ve yayılmaya başlamasına istinaden tüm çalışanlarımız ve paydaşlarımızın sağlığını korumak adına hızlı bir şekilde birçok önlem aldık. Olayın başlaması ile birlikte 17 Mart tarihinden itibaren esnek - evden çalışmaya geçilmesi, her türlü koruma tedbirlerinin alınması, çalışma ortamlarımızın sterilize edilmesi, sosyal mesafenin korunması amacıyla toplu taşıma kullanımının sıfırlanması ve tüm toplantılarımızın dijital ortama taşınması gibi pek çok önlem aldık. 

Tedarik zinciri noktasında yaşadığımız en ciddi sorun hammadde tedariğinde yaşandı. Tedarikçimiz olarak konumlandırdığımız firmaların özellikle yurtdışı kaynaklı olanların pandemi sebebiyle üretimlerini askıya almaları ya da yavaşlatmaları sebebiyle oluşan bu durumla birlikte sipariş sayılarının da azalması sonucunda üretim planımızı bu duruma uygun şekilde düzenledik. Bu bağlamda üretim tesislerimizde eskiye nazaran daha esnek çalışmaya başladı. 

“MEVCUT KADROLARIMIZLA ÜRETİM VE HİZMETLERİMİZE DEVAM ETMEKTEYİZ”

Servis tarafında ise çalışanlarımızın ve müşterilerimizin güvenliği için koşulların gerektirdiği tüm korunma yöntemlerini uyguluyoruz. Ekiplerimiz düzenli ateş kontrolü yapıyor. Ziyaretlerde maske, eldiven ve tulum giyiyor. Kişiler arası mesafeye çok dikkat ediyoruz. 
Tüm bu süreçte, satış, satış sonrası hizmetler, imalat ve destek ekiplerimizde, istihdam anlamında hiçbir değişiklik yapmayarak, mevcut kadrolarımızla üretim ve hizmetlerimize devam etmekteyiz.

“FİRMALARIN DESTEKLERİ DEĞERLENDİREREK, KADROLARINI KORUYARAK NORMALE DÖNÜŞÜ BEKLEMELERİ GEREK”

Bu konu sadece sektörümüz ya da ülkemiz ile ilgili olmayıp tüm dünyayı etkileyen bir olay. Dolayısıyla çözüm de tüm insanlardan gelmeli. Sürekli olarak söylenen sosyal teması azaltmak, gerekmedikçe evde kalmak ve dışarıya çıkıldığında her türlü korumayı almak yapılabilecek yegâne şey. Bu süreçte tüm firmaların devlet tarafından sağlanan destekleri değerlendirip kendileri için uygun olanları kullanmaları ve minimum gider ile, kadrolarını koruyarak normale dönüşü beklemeleri gerekiyor.

“DİNAMİK BİR KARAR MEKANİZMASI İLE YAKLAŞIYORUZ”

Sürecin ne zamana kadar uzayacağı çok önemli. Mayıs sonuna doğru oluşacak bir normalleşme sektördeki birçok firma için, doğru yönetildiği takdirde, atlatılabilecek bir süre. Normalleşmenin Ağustos aylarına uzaması ise sadece bizim sektörümüz için değil, Türkiye’deki herhangi bir firma için de dayanılması çok zor bir yük haline gelecektir. Bu durumda; kurumsal olan, kredi riski düşük olan, uzun vadeli nakit akışı yaparak bilinçli ilerleyen firmaların ayakta kalması, bu detayda çalışmayan firmaların ise ciddi bir küçülme içine girmesi gerekecektir. Böyle bir süreç kuşkusuz tüm firmalar için ücretsiz izin ve benzeri sabit gider azaltma yöntemlerini değerlendirir hale getirecektir. Biz Ağustos, Eylül aylarına kadar ek tedbirlere gerek duymadan ilerleyebilecek bir yapıya sahibiz. Sürecin bunun da ilerisine uzaması konusunda da bir öngörümüz şu an için yok. Tabi ki gidişatı haftalık yönetim toplantıları ile sürekli değerlendirip, olaya dinamik bir karar mekanizması ile yaklaşıyoruz.

“KORONAVİRÜS SALGINI İŞ YAPIŞ BİÇİMLERİNİ DEĞİŞTİRDİ”

Değişmeyen tek şey değişimin kendisi. İş dünyası da zaten değişiyordu ve koronavirüs salgını sadece bu değişimi hızlandırmış ve iş yapış biçimlerini değiştirmiş oldu. Hepimizin birebir yaşadığı gibi iş hayatımız da dijitalize oldu. Telefon, e-mail trafiğine online toplantılar, webinarlar, online eğitimler eklendi. Form Grup zaten son birkaç yıldır yoğun olarak “daha verimli nasıl çalışabiliriz” konusunda çalışmalar gerçekleştiriyordu. Özellikle Bölge Müdürlüklerimizle olan iletişimimizi olabildiğince online toplantılarla sürdürüyorduk. Bazı çalışanlarımız haftanın belli günlerinde evden çalışmaya zaten geçmişlerdi. Sisteme uzaktan bağlanarak gayet verimli bir biçimde çalışıyorlardı. Yine çalışanlarımıza ve iş ortaklarımıza verdiğimiz eğitimlerin de bir kısmı online sürdürülüyordu. Birçok işimizi olabildiğince dijital ortamda hızlıca halledebiliyorduk. Dolayısıyla bu değişim ihtiyacına son derece hazırlıklı yakalandık, tüm ekip olarak evden çalışmaya geçişte hiçbir problem yaşamadık. Bu süreçte asıl ve büyük değişiklik müşterilerimize dokunuşumuzun biraz daha dijitalleşmiş olması oldu. Yaşanan bu dönüşümün, firmaların kaynaklarını daha etkili biçimde yönetebilmeleri konusunda da önemli bir fırsat olduğunu düşünüyoruz.”     

Corona sürecinde boş zamanlarınızda neler yapıyorsunuz sorusunu cevaplayan Korun, sözlerini şu şekilde tamamladı:
“Aslında benim için evde kalmak daha çok boş zaman yaratmadı. Tüm şirketlerimizin düzenli bir şekilde çalışması, sürekli oluşan yeni durumların takibi ve yeni kararlar alınması, yönetim toplantılarının artması ile gene tam zamanlı, ama kısmen ofisten kısmen evden çalışmaya devam ediyorum. Ağırlıklı web toplantı ve eğitimlerini de takip edip katılmaya çalışıyorum. Gene de oğlumla birlikte evde daha çok puzzle yapıyoruz, davul çalmayı öğrenmeye başlamıştım buna daha çok vakit ayırabiliyorum ve doğal olarak çok daha fazla Netflix seyrediyoruz.”