Müşterilerine fayda sağalamaya odaklanan Nil Tiritoğlu İnşaat Malzemeleri’nin Yönetim Kurulu Başkanı Nil Tiritoğlu, pandemi süresince iş süreçlerini nasıl yönettikleri ve gündemlerindeki çalışmaları hakkında bilgi verdi. 

Nil Tiritoğlu İnşaat Malzemeleri gündemindeki çalışmalar, bugün geldiği nokta hakkında bilgi verir misiniz?

Aynı hızla ve azim ile yolumuza devam ediyoruz. Önceliğimiz müşteri memnuniyetimiz, bu corona döneminde, daha hassas bir şekilde hizmetlerimizi sunuyoruz. Gündemimiz her zamanki gibi yoğun. Doğru detay, doğru malzeme, doğru müşteri ve doğru ticaretimiz ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bugün geldiğimiz nokta olarak değil her günü yeni bir tecrübe olarak görüp, “Firmamızı ve kendimizi bir gün önceye göre daha fazla donanımlı nasıl kılar, geliştiririz” diye araştırmalar yapıyoruz.

Corona virüsü nedeniyle pazarda bir durgunluk var. Bu durum sektörünüzü ve firmanızı nasıl etkiledi? 

Corona virüs salgınının tüm ekonomiyi etkilediği gibi inşaat sektörünü de etkilediğini düşünüyorum. Firmam açısından işlerimizde ciddi bir yavaşlama yaşadığımızı düşünmüyorum ama biraz daha küçük çaplı şantiyelerde “Acaba dursak mı soruları” baş gösterince o kanatta biraz ağırlaşma oldu. Diğer tarafta ise takip ettiğimiz büyük projelerin yetişmesi gerektiği için onlara hız kesmeden devam ediyoruz. 2012’den beri sektörümüz maalesef birçok kriz gördü. Belli ki idmanlı olmamız sebebiyle bu dönemi kontrollü geçiriyoruz. Tecrübelerimiz krizle mücadelede doğru yol haritası çizmemize yardımcı oluyor. Sektör açısından durumun özeti bu, ancak insan olarak almamız gereken birçok tedbir var. Corona ile mücadele sadece iş hayatımızda değil, şahsi hayatımızda da devam ediyor. Firmamızda tüm önlemleri alarak yolumuza devam ediyoruz. Çalışanlarımızın ve müşterilerimizin sağlığı önceliğimiz.

İşlerinizle ilgili B planınız nedir? Bu süreci nasıl yönetiyorsanız ya da yöneteceksiniz?

İnsan temasını minimuma indirmeyi planlıyoruz. Şu anda buna yakınız zaten ama süreç uzarsa insan sağlığını daha da öne alıp tamamen dijitalleşmeyi; depo, sevkiyat gibi alanlarda sadece çok gerekli birkaç kişi dışında işleri evden yürütmeyi planlıyoruz. Süreç uzarsa hayatımızın yeni normalleri olacak. B planımız yürüttüğümüz sistemi daha da korunaklı, izole hale getirmek olacak.

Enerji verimliliğinin sağlanmasında çatı ve cephe malzemelerinin rolü nedir?

Isı kaçışlarının büyük bir bölümü çatı ve cepheden oluyor. Yaklaşık yüzde 20 çatı, yüzde 45 cepheden ısı kaybı olduğunu biliyoruz. Bu oranlara bakacak olursak enerji verimliliğinde çatı ve cephe ürünlerinin tercihi önemli bir role sahip. Biraz daha geniş perspektiften bakalım, ülke ekonomisinde cari açığın büyük bölümü enerji ithalatından kaynaklanmaktadır. Enerji tüketimi yüzde 40 binalarda harcanıyor. O zaman bizim en büyük israfımız enerjide diyebiliriz eğer yalıtımı yapmıyorsak… Hedefimiz şu olmalıdır, yazılarımı okuyanlar da çok iyi bilirler ki sürekli belirttiğim gibi doğru ürün, doğru detay, doğru işçilik ile çatıları ve cephelerimizi yalıtırsak enerji tasarruflu binalara sahip olmak zor olmayacaktır. Yalıtım uygulamalarında amaç U değerinin olabildiğince azaltılmasıdır. R değerinin büyütülmesi, U değerinin aşağıya inmesini sağlayacaktır. R değerini artırmak için ya levha kalınlığının artırılması ya da ısı iletim katsayısının küçültülmesi gerekir. Çatı ve cephelerde ısı yalıtımı yaptırmanın sadece ülkemize ekonomik kazanımı değil, çevreye sağladığı açısından da olumlu katkılarının olduğunu biliyoruz. Karbon gazı salımının azaltılması ile, sera gazı etkileri asgariye indirilecek ve küresel ısınmaya olumlu açıdan etkisi olacaktır.