Türkiye’deki Ar-Ge merkezinin de dahil olduğu Avrupa Geliştirme Merkezi (EDC)’ni daha kapsamlı araştırmalar yapabilmek amacıyla büyütme kararı alan Daikin Industries Ltd., bu doğrultuda Belçika'daki merkeze 140 milyon avroluk yatırım gerçekleştirmeyi planlıyor.

YENİ ISITMA TEKNOLOJİLERİNE YOĞUNLAŞACAK

İnovasyon çalışmalarıyla iklimlendirme sektörüne yön veren firmanın Belçika’nın Gent kentinde konumlanan EDC'de yapmayı planladığı yatırımla birlikte, halihazırda gerçekleştirdiği inovatif ve enerji verimliliğini en üst düzeye çıkaran araştırma ve geliştirme çalışmalarına yenilerini eklemeyi amaçlıyor.

Gent Üniversitesi’nin Wetenschap Park Yerleşkesi'ne 2021'in ikinci yarısında yapılması planlanan geliştirme kompleks; yapay zeka, nesnelerin interneti, yeni ısıtma teknolojileri gibi alanlara odaklanacak.

Markanın EMEA Geliştirme Merkezi’nin faaliyete geçtiği 2012'den beri, Gent, Çekya'da Pilzen, Almanya'da Güglingen ve Türkiye'de Sakarya’da konumlanan uydu merkezleri ve diğer tesisleriyle beraber dikkat çekici bir hızda büyüyerek farkını ortaya koydu.

"105 MİLYON TL'LİK EK YATIRIM YAPACAĞIZ, İSTİHDAMIMIZI ARTIRACAĞIZ"

Geliştirdiği inovatif ürünlerle iklimlendirme sektörüne imzasını atan firmanın Türkiye organizasyonu da Ar-Ge çalışmalarıyla dikkati çekiyor.

Daikin Türkiye, Turkishtime tarafından hazırlanan ‘AR-GE 250’, Türkiye’nin En Çok Ar-Ge Harcaması Yapan Şirketleri araştırmasında 19 basamak birden yükselerek 110’uncu sıraya yerleşti.

Daikin Türkiye CEO’su Hasan Önder, merkezlerine ayırdıkları büçenin 10 yılda 5 kat arttığını ve 2 milyon avroya ulaştığını belirterek, 2021 yılında yüzde 20’lik büyümenin yanında 2025'in sonuna kadar 105 milyon TL ilave yatırım gerçekleştirmeyi ve istihdamlarını 100 kişiye çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti.

"YATIRIMLARIMIZA, ARALIKSIZ DEVAM EDECEĞİZ"

Dünyanın Covid-19 pandemisi nedeniyle çok zorlu bir dönemden geçtiğini, bazı firmaların ekonomik sorunlar sebebiyle araştırma geliştirme harcamalarını daralttığını söyleyen Önder, şirketleri için durumun farklı olduğunu, büyümenin kapısının inovasyondan geçtiğini ve bunun anahtarının ise Ar-Ge çalışmaları olduğunu kaydetti.

"Dolayısıyla bu alana yönelik yatırımlarımız aralıksız sürecek" diyen Önder, birimlerine ayırdıkları bütçenin her sene arttığını vurgulayarak, dünya iklimlendirme sektörüne yeni ürünlerle imza atmayı hedeflediklerini ve sektöre isimlerini yazdırmayı sürdüreceklerini belirtti.

"ARAŞTIRMA GELİŞTİRME BÜTÇESİNİ YÜZDE 11 ARTIRDI"

Geçtiğimiz yıl araştırma geliştirme faaliyetlerine 20 milyon TL'lik bir harcama yapan şirket, 2021'de bütçesini kur artışına rağmen yüzde 11 arttırdı. Ayrıca laboratuvar yatırımı da yapan şirket, 52 Türk ve 5 Japon mühendisin çalıştığı merkezinde toplam 70 kişiyi istihdam ediyor.

Türkiye’de geliştirdiği klima, kombi, fancoil ve klima santralları ile dünya iklimlendirme sektörüne de adını başarıyla yazdıran şirket, merkezindeki yeni ürünleri araştırma ve geliştirme yolculuğunu kesintisiz bir biçimde sürdürüyor.

Şirketin bilhassa ısıtma ürünlerinde gerçekleştirdiği başarılı araştırma geliştirme çalışmaları; Red Dot, IF Design gibi uluslarası ödüller ile globaldeki Excellent Product ödülüne layık görüldü.

"PATENT SAYISINI 2 KATINA ÇIKARDI" 

Geliştirme çalışmalarını sürdüren Daikin Türkiye, 2021'de kendi tasarımı olan eşanjör sonrasında, tekrar kendi tasarımı elektronik kartı da kombilerde devreye alarak sektörde, teknoloji bağımlılığından kurtulan lider firmalar arasında yerini aldı.

Split klimalarda bugüne kadar üretim transferi ve yerlileştirme amaçlı test ve doğrulama çalışmaları yapan şirket, 2020'de yurt dışı desteksiz ilk kendi tasarım çalışmasını hayata geçirdi.

Patent konusuna önem vererek takip ve yönetim altyapısını kuran şirketin araştırma geliştirme merkezi, 2020'de 9 patent başvurusu yaparak kümülatif başvuru sayısını son bir yılda 2 katına çıkardı.

VR ÜRETİMİNE YÖNELİK YENİ YATIRIM İÇİN DÜĞMEYE BASTI

Geçen sene split klima üretimine en çok yatırımda bulunan şirket olan Daikin, 210 milyon TL yatırımla yeni iç ve dış ünite montaj ve pres hatlarını devreye aldı.

Laboratuvarlarında da split klimanın başını çektiği toplam 21 milyon TL tutarındaki çınlamasız oda ve entalpi test odası yatırımlarında bulunan şirket ayrıca, VRV ünitelerinin 2021’de üretimi için 158  milyon TL’lik yeni yatırımı başlatmak için düğmeye bastı.

Şirket, ısıtma ürünlerinde enerji verimliliği yüksek cihazların üretimine yönelik çalışmalarını da başarıyla sürdürüyor.

"ÇALIŞMALARIMIZI 0 EMİSYON HEDEFİYLE YÜRÜTÜYORUZ"

Şirketlerinin 5 yıllık planlar ile ilerdiğini ve geçmiş hedeflerini 2020'de başarıyla tamamladıklarını aktaran Daikin Türkiye Ar-Ge Müdürü Mehmet Serhan Kılıç, "Şimdiyse 2025 hedeflerimizi çalışarak aksiyonlarımızı planladık. Hedeflerimize ulaşmak için AR-GE ekibi olarak çalışmalarımıza büyüyerek devam ediyoruz. Daikin’in 2050 ‘0’ karbon emisyon hedefine odaklandığımız bu dönemlerde çalışmalarımızı bu hedef doğrultusunda yürütüyoruz. Bizim hikayemiz, geçen 10 yıl için öngördüklerimizi fazlasıyla gerçekleştirmiş olduğumuzu, doğru adımlar attığımızı gösteriyor; bu da ileriye umutla bakmamızı sağlıyor." diye konuştu.

Çevreye verdiklerini öneme vurgu yapan ve HVAC sektöründe bulunan ürünlerinin çevreyi gözeten etkilerinin yüksek olduğunu söyleyen Kılıç, sözlerini şu cümlelerle tamamladı:

"Son yıllarda ürünlerde ve operasyonlarda gerçekleştirilen dijitalleşme faaliyetlerinin sonucu olarak sağlanan verim artışının, çevreye ve karbon salımını azaltmaya yönelik katkıları ise tartışılmaz. Bunun yanı sıra, gürültü ölçümüne yönelik yatırımlarımızla ürünlerdeki ses seviyelerini iyileştirilmeye daha fazla önem vermeye başladık. Yerli parça oranı artırma çalışmalarında ise milli ekonomiye ve nakliye kaynaklı emisyonların azaltılmasına katkıda bulunuyoruz. Bu sayede ortalama yerlilik oranı yüzde 50’nin üzerine çıkarıldı. Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın 2030 ve 2050 hedeflerini içselleştirmiş olan Daikin Türkiye Ar-Ge’si, doğalgaz yakan ürünlerinde çevreci bir çözüm olabilecek hidrojen yakıt kullanımına yönelik çalışmaları da başlatmış bulunuyor.”