Yeşil binaların sayısının artması için öncü çalışmalar yürüttüklerini belirten Talin Saraylı Dikici,“Yeşil Binalar’daenerji verimliliğini maksimum sağlayan, çevre dostu ve geri dönüşümü olan malzemeler tercih ediliyor. Kapı, pencere, dış cephe giydirme ve kaplamasında tüm bu kriterleri maksimum ölçüde sağlayan alüminyum ise tüm dünyanın tercih ettiği birinci malzeme oluyor. Enerji tasarrufu bölge iklimine uygun ısı yalıtımlı alüminyum sistemlerini seçerek sağlanıyor. Isı yalıtımlı sistemlerde iç mekan ile dış mekan profilleri arasına polyamid yalıtım atkısı kullanılıyor. İki profil arasındaki mesafe iklime ya da tercihe göre Polyamid atkısı uzunluğu artırılarak yalıtım seviyesi arttırılıyor. Saray Grup bünyesinde 12 mm başlayarak 34 mm’ye kadar pek çok ısı yalıtım bariyerli sistem sunuyoruz.diyor.

Dikici, “ Saray Alüminyum olarak, hem uluslararası pazarda hem de Türkiye’de farkındalık yaratma vizyonuyla hareket ediyoruz. Avrupa normlarına uygun üretimin yanı sıra, ürünlerimizin EPD ile sürdürülebilir bir bakış açısı ve sorumluluk anlayışı ile belgelendirilmesi bizim için oldukça önemli. Üretirken en az seviyede tüketmeyi amaç ediniyoruz. Bu alanda yoğunlaştırdığımız çalışmalarsonucunda Türkiye’de ilk kez alüminyum kompozitpanel, alüminyum ekstrüzyonprofil, PVC profil ürünleri için EN 15804-Sürdürülebilir Yapı Malzemeleri normu uyumlu EPD belgesine sahip olduk.” belirtti.

YAPI SEKTÖRÜNDE EN ÇOK TERCİH EDİLEN ÜRÜNLERLE FARK YARATIYOR  

Yaklaşık 40 yıldır, Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biri olan inşaat sektörüne yönelik yüksek kalitede üretim yapan Saray Alüminyum, mevcut tesislerinde 30 bin ton alüminyum profil, 20 bin ton PVC profil ve 3,5 milyon metrekare alüminyum kompozit panel üretiyor. Üretiminin yaklaşık yüzde 40’ını Avrupa, Afrika, Orta Doğu ve Asya'da yer alan 50’yi aşkın ülkeye, PVC Kapı ve Pencere sistemlerinin ise yüzde 98’ini yurt dışına ihraç eden şirketin EDP belgeli ürünleri, inşaat sektöründen en fazla tercih edilen markalar arasında yerini alıyor.A2, B1 ve B2 yanmazlık sınıfında her biri inovatif birer ürün olan Saray Alüminyum Kompozit Panelleri, Alüminyum Ekstrüzyon Profilleri ve PVC Kapı & Pencere Profilleri bu ürünlerin başında geliyor. EPD Belgeli ürünlerin kullanımı aynı zamanda Türkiye'nin de gündeminde olan LEED, BREEAM, DGNB ve ÇEDBİK gibi yeşil bina sertifikalandırma sistemlerinde ilave puan sağlıyor.  

A2 Alüminyum Kompozit Panellerin özellikle de çok katlı binalar, gökdelenler, endüstriyel binalar, kamu binaları, tüneller, havaalanları, hastaneler, AVM’ler, stadyumlar, tren ve metro istasyonları, oteller gibi yapılarda kullanıldığına değinen Dikici, Saray ürünlerinin dünyada elliyi aşkın ülkede tercih edildiğini belirtiyor: “Yurt dışında özellikle büyük mimari projeler tarafından tercih ediliyoruz. Bunlardan bazıları Gürcistan’ın Batum kentinde Porta BatumiTower, Bosna Hersek’in Ilidža kentinde Hotel Hills, İspanya’nın Valencia kentinde La Rambleta tiyatro binası… Paneller bu binaların dış cephe, iç duvar, tavan ve ara bölme kaplamalarında güvenle kullanılıyor, mimar ve tasarımcılara yaratıcı ve özgün binalar yapmak için sınırsız fırsatlar sunuyor. Kapı-pencere profili ve sürgü sistemleri üretiminde kullandığımız PVC profilleri ise Avrupa’dan Rusya’ya, Orta Doğudan Afrika’ya, Balkanlar’dan Orta Asya’ya kadar birçok bölgeye ihraç ediyoruz.”

SARAY ALÜMİNYUM, RÜZGAR TRİBÜNÜYLE KARBON SALINIMINI DA AZALTIYOR

Ürettiği iç ve dış cephe sistemleri ile sektörün önde gelen kuruluşlarından biri olan Saray Alüminyum, birbiri ardına faaliyete geçirdiği 2 rüzgâr enerjisi santrali ile bir yılda 9 milyon kWh elektrik enerjisi üretimi gerçekleştirdi. Bu sayede üretim tesislerinde kullandığı elektrik enerjisinin yaklaşık % 22’sini kendi başına karşıladı. Karbon ayak izi konusunda da sektöre öncülük eden Saray, üçüncü rüzgar tribünü ile bu oranı % 30’un üzerine çıkararak iklim değişikliğine olan duyarlılığını daha da pekiştirdi. İstanbul Güneşli ve Tekirdağ Çerkezköy’de, toplam 90 bin m² kapalı alanda üretim yapan Saray, enerji tasarrufunda bulunarak ve yenilenebilir enerji üretimine yaptığı yatırımlar ile karbon ayak izini siliyor, küresel ısınma ve iklim değişikliğine karşı verilen savaşa destek oluyor.  

Yenilenebilir enerji üretimine yaptığı yatırımlar ile karbon ayak izini silmek için çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Dikici, “Üretim tesislerimizde elimizdeki imkanları en yeni teknolojiler ile buluştururken içinde yaşadığımız dünyayı daha fazla tüketmemeye özen gösteriyoruz. Saray Alüminyum olarak yaklaşık 4.5 milyon Euro tutarında bir yatırımla Çerkezköy üretim tesisine iki rüzgâr enerjisi santrali kurduk ve ilk yılda 9 milyon kWh elektrik enerjisi üretimi gerçekleştirdik. Üretimde kullanılan bu enerji sayesinde, Çerkezköy tesisinin toplam kurumsal karbon ayak izi değerinde 5.238 t CO2e azalma sağladık. Böylece, üretim kaynaklı sera gazında, toplamda %22 oranında bir iyileştirme kaydedildi. Saray Alüminyum geçtiğimiz yıl üçüncü rüzgâr tribününü de devreye aldı. Rüzgâr enerjisi için son 3 yıl içinde toplamda 6.6 milyon Euro tutarında yatırım gerçekleştirerek, enerji üretimini daha da artırmayı, karbondioksit salınımında daha yüksek oranlarda azalma sağlamayı hedefliyoruz.” dedi.

SARAYROLL PANJUR VE KEPENK SİSTEMLERİ İLE ISI VE SES YALITIMI SAĞLIYOR

30 seneyi aşkın deneyimiyle inşaat sektörüne hizmet veren Saray Alüminyum, mimari uygulamalara yönelik çözümlerine bir yenisini daha ekledi. Saray ailesine katılan en yeni ürün grubu SARAYROLL Panjur ve Kepenk Sistemleri, özellikle sağladıkları ısı ve ses yalıtımı, iç mekânın mahremiyetini korumaları ve güvenlik açısından caydırıcı bir rol oynamaları nedeniyle son dönemde yeni yapılan binalarda sıklıkla tercih ediliyor. 

Yalıtım ve güvenlik sorunlarına çözüm sağlayan SARAYROLL Panjur ve Kepenk Sistemleri, hem monoblok hem de dıştan takma olmak üzere iki ayrı sistemde üretiliyor. Her iki sistemde de kullanılan poliüretan iç dolgusu, ısı ve ses izolasyonunu maksimum boyuta çıkarıyor, mükemmel bir yalıtım avantajı sunuyor.