3. Türkiye 2023 Zirvesi’nde açıklamada bulunan Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, şehirlerin özellikle sağlık ve eğitim gibi alanlarda birbirleriyle rekabet ettiğini belirterek, eğitim ve sağlık gibi konuların yurt dışında yaşama kararını etkilediğini, Türkiye'nin sağlık alanında önemli bir potansiyele sahip olduğunu gördüğünü söyledi. Pandemiye rağmen kentleşmenin hızla devam ettiğinin, 2050'ye kadar 2,5 milyar insanın kent hayatına katılacağının altını çizen Kalyoncu, Çin'in 30 milyonluk şehirleri birbirine bağlayarak 100 milyonluk mega şehirler oluşturmayı planladığına dikkat çekti.

Kovid-19 salgını sonrası kişisel alanların öneminin artışına dikkat çeken Kalyoncu, 2021'de bile küresel anlamda ofis çalışanlarının ancak yarısının iş yerlerine dönmesinin beklendiğini açıkladı.Salgınla birlikte ülkelerin altyapılarının öneminin anlaşıldığını aktaran Kalyoncu, Türkiye'nin altyapı projelerindeki başarısına dikkat çekerek Türk müteahhitlerin bu alanda Çinliler ile yarıştığını kaydetti. Kentleşmeyle birlikte şehirler arası rekabetin arttığının altını çizen Kalyoncu, şehirlerin özellikle sağlık ve eğitim gibi alanlarda birbirleriyle rekabet ettiğini, eğitim ve sağlık gibi konuların yurt dışında yaşama kararını etkilediğini söyledi. 

"Kovid-19 konut sektöründeki anlayışı çok etkiledi"

Zirve’de bir diğer önemli konuşmacı olan Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, Türkiye'nin koronavirüs sürecinde hem sağlık hem de ekonomi alanında çok başarılı politikalara imza attığının altını çizerek, bu süreçte birçok büyük ülkenin çaresizlikle boğuşurken Türk ekonomisinde çarkların dönmeye devam ettiğine işaret etti. Yılmaz, salgının, özellikle konut sektörünü çok etkilediğini, sektörün şapkayı önüne koyup neler yapması gerektiğini araştırdığı dönem olduğunu açıkladı. Bu dönemde insanların beklentilerini, kaygılarını, evlerde yaşadıkları ihtiyaçların neler olduğunu anlamaya yönelik araştırmalar içerisinde olduklarını ifade eden Yılmaz, uzman kadrolarıyla çok ciddi çalışmalar yaptıklarını sözlerine ekledi.

“Nasıl bir ev istiyorsunuz” sorusunu araştırmada sorduklarını kaydeden Yılmaz, araştırmada 5 kriterin öne çıktığını belirterek proje içerisinde mümkünse yeşil alan olmasının, konutun doğa ile iç içe bulunmasının', 'konutun bahçeli, balkonlu veya teraslı olmasının', 'soğutma ve ısıtmanın yanı sıra tüm odaların birbirinden bağımsız havalandırma sisteminin bulunmasının', 'depreme dayanıklı binaların geliştirilmesinin' ve 'asansöre ihtiyaç durulmadan çıkılabilecek noktada olmasının.” öne çıktığını söyledi. (A/A)