YELİZ YİRMİBEŞ - Elips Tasarım Mimarlık’ın tasarımlarında çıkış noktası nedir?

Elips Tasarım Mimarlık olarak tasarımlarımıza başlarken mutlaka bir önceki çalışmalarımızın ilerisinde günü yakalayacak çizgi ve detay arayışına giriyoruz. Öncelikle kullanıcının ve mekanın ihtiyaçlarını anlamaya çalışıyoruz. Tasarımımız, sürdürülebilir ve ihtiyacı karşılayacak, hayatı kolaylaştıracak, aynı zamanda da renk katacak özellikte olmalıdır. Biz ekip olarak tasarım çalışmalarına başlıyoruz, ofiste herkesin fikirlerini değerlendiriyoruz. Yıllardır süregelen Elips Tasarım Mimarlık’ın tasarım anlayışı doğrultusunda ekibe katılan en genç arkadaşların da fikirlerini önemsiyoruz. Yalın ve modern, trendlerin içine sıkışmamış, kullanıcıyı özel hissettirecek tasarımlar yapıyoruz. Tasarımlarımızı aynı zamanda uyguladığımız için de müşterimizin bütçesini de tasarım sürecinde göz önünde bulunduruyoruz. ‘Tasarım, ancak doğru malzeme ve detayda üretilebildiği zaman iyi ve başarılı bir tasarımdır’, Elips Tasarım Mimarlık’ın tasarım anlayışıdır.

Covid-19 pandemisi sonrası turizm sektöründe otellerin ve tatil köylerinin mimari açıdan ne tür değişiklikler yapılması gerekiliyor sizce?

Covid-19 pandemisi sonrası özellikle farklı kullanıcıların kullanımına açık olan otellerin iç düzenlemesinde değişiklikler yapılması gerekecektir. Bu konuda titiz davranan işletmeler ancak müşterilerinin güvenini sağlayabilecektir çünkü insanlar artık seyahat ve konaklama konularına çok temkinli yaklaşacaktır haklı olarak. Bugüne kadar genel olan her şey artık daha kişisel hale gelmek zorundadır artık. Mesela buna en iyi örnek de otel restoran bölümleridir. Bugüne kadar açık büfe sisteminin yaygın olması pandemi sonrası bu düzende ciddi farklılıklar getirecektir. Farklı kişiler aynı şeylere dokunmasını, yiyeceklere yaklaşma mesafesi ile kişilerin nefeslerinin yiyecekle ilişkisi, müşterilerin yiyecekleri alırken birbirlerine olan yaklaşma mesafeleri, bunlar negatif olgular. Bu nedenle açık büfe sisteminin yerini alakart restorana bırakacaktır. Garsonların maske ile servis yapması sağlanacaktır. Lobi yerleşimleri de tamamen sosyal mesafeler gözetilerek revize edilecektir. Özellikle havalandırma sistemleri de elden geçirilecek ve hava temizleyici cihazlar da yerlerini alacaktır. Mekanlarda sistematik dezenfeksiyon işlemleri yapılacaktır. Kesinlikle temiz hava girişi sağlanacaktır. Artık mekanların birçok farklı noktalarında el dezenfektan sağlayıcı cihazlar konacaktır. Müşterileri de bu konularda uyarma amaçlı da yeni yönlendirmeler tasarlanacaktır. Odalarda artık her check-out sonrası dezenfeksiyon uygulanacaktır. House-keeping mutlaka maske ile çalışmak zorunda olacaktır. Odalarda hava temizleme cihazları olacaktır, girişlerde mutlaka dezenfektan cihazları ve uyarılar olacaktır. Genel wclerde artık sosyal mesafeye dikkat edilerek yerleşim yapılacaktır. Kişilerin bekleme noktaları belirlenecektir. Sıcak hava üfleyen el kurutma cihazları artık kullanılmayacaktır. Ana girişler mümkün olduğunca kapısız ya da fotoselli kapı ile olacaktır. Mümkün olduğunca el ile dokunma olasılığını azaltıcı çözümlere gidilmesi gerekmektedir. Genelde temiz hava girişi olmayan genel wclere mutlaka hava temizleme cihazı konulması gerekmektedir. 

Covid-19 ile yaşam alanlarında, tasarım alışkanlıklarında sizce neler değişecek?

Covid-19 ile birlikte daha bireysel bir hayata geçmek zorunda kaldık. Bu yüzden de mekan tasarımları da değişti. Kullanıcılar, çekirdek aileleri ile birlikte mümkün olduğunca her türlü etkinliği yapabilecekleri konforda yaşam alanlarına ihtiyaç duyuyor. Mesela, eskiden spor salonuna giderken şimdilerde evde spor yapılıyor, bu da evde bir spor alanı ihtiyacı doğurdu. Home-office alanı, online eğitim alanı, bahçe-balkon gibi açık hava alanı, iyi bir yemek yapma alanı vs yeni alan ihtiyaçları doğdu. Daha öncelerde dışarıda yemek yiyen ve sosyalleşen bireyler artık evlerde çok daha fazla vakit geçirir oldu, bu da artık yaşam alanlarının şehir merkezlerindeki küçük metrekarelerdeki kapalı residanzlarından, şehre biraz uzak bahçeli müstakil evlere doğru kaymasına neden oldu.