İzmir’de geçen hafta düzenlenen “İzmir Zamanı Ortak Akıl Buluşması” başlıklı konferansa, farklı ülkelerin Türkiye’deki misyon temsilcilerinin yanı sıra uluslararası örgütler ve şirketlerden temsilciler katıldı. China Road and Bridge Cooperation (CRBC) ve ICBC Turkey temsilcileri de katılımcılar arasındaydı.

 “ULUSLARARASI İŞ BİRLİKLERİNİ ARTIRARAK SÜRDÜRECEĞİZ”

İzmir’in son yıllarda yaşadığı afet sıkıntılarına dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, orman yangınına, pandemiye, tsunamiye ve deprem felaketine işaret ederek bu zor süreçlerden kriz yönetimiyle geçildiğini söyledi. Tüm dünyanın ortak bir kaderi paylaştığını belirten Soyer, bu ortak kaderi fırsata dönüştürüp kentin refahını artırmaya çalışırken, uluslararası kuruluşların uzmanlıklarını ve finansmanını kente getirmekte istekli, başarılı olduklarını aktararak bu uluslararası iş birliklerini artırarak sürdürmek istediklerini söyledi.
 
Çin’in Ankara Büyükelçiliğine de İzmir'de depremden etkilenen bölgelere gönderdiği 20 bin dolar değerindeki yardımları hatırlatarak teşekkür eden Soyer, dünyanın dört bir yanından gelen desteklerin kendilerini heyecanlandırdığını belirterek bu dayanışma duygusunun bu kadar yaygın biçimde, çok uzaklarda paylaşılıyor olmasının önemine değindi. Soyer, Çin’den gelen yardımların hemen depremzedelerle buluşturulduğunu vurguladı.
 
CRBC Türkiye Şubesi Müdürü Li Juguang, şirketin afet sonrası yeniden yapılandırma ve kentsel inşa çalışmalarında büyük tecrübeye sahip olduğunu hatırlatarak, Türk ortaklarıyla bilgi paylaşımında bulunmaya ve birlikte çalışmaya hazır olduklarını kaydetti.

DEPREME KARŞI İNŞAATTAKİ TECRÜBELERİNİ İZMİR'DE AKTARMAK İSTİYOR

Li Juguang, “Teknoloji ve yatırım konularındaki avantajlarımızı kullanarak, afet sonrası yeniden yapılandırma ve kentsel inşa çalışmalarına yerel ortaklarımızla birlikte aktif şekilde katılmayı istiyoruz. “ dedi. Depreme dayanıklı binaların inşası konusunda tecrübelerine dikkat çeken Li Juguang, bunı göstermeyi arzuladıklarını, bu bağlamda yol ve köprü inşası çalışmalarında da yer almayı dilediklerini aktardı.
 
İzmir'in kadim İpek Yolu üzerindeki önemli durağı olmasına işaret eden Soyer, gelecekte Kuşak ve Yol İnisiyatifi çerçevesinde Türkiye ile Çin'in daha yakın iş birliği yapacağına inandığını dile getirdi. Eski kimliğin, köklü kimliğin tekrar gün ışığına çıkartmayı ve burada yine güçlenmeyi arzuladıklarını belirten Soyer, o nedenle bu bağı, bu ilişkiyi pekiştirmek için ne gerekirse yapmaya devam edeceklerinin altını çizdi.