Projelerini akıllı ve yeşil binalar olarak konumladıklarını söyleyen Now Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Başyazıcıoğlu, “Su, enerji, işgücünü en etkin şekilde kullanarak çevre ve insan sağlığını önemseyen binaları inşa ediyoruz” dedi. 

İnşaat sektöründeki 30 yıllık tecrübesini modern ve sosyal bir iş alanı sağladığı Now Bomonti ile İstanbul’a taşıyan Now Gayrimenkul, attığı her adımda yapıya entegre edeceği malzemenin güvenilir ve günün teknolojisine sahip olduğundan emin biçimde en doğru çözüm ortakları ile ilerliyor.

Başyazıcıoğlu ile inşaat sektörüne kattıkları yenilikleri, referans projelerini ve teknolojinin garimenkul alanına getireceği avantajları konuştuk. 

Ali Başyazıcıoğlu Holding’i tanıyabilir miyiz? 2021 yılının ilk yarısını şirketiniz açısından nasıl değerlendiriyorsunuz? İkinci yarı için beklentileriniz nelerdir?

1953 yılından bugüne; sahip olduğumuz köklü kurumsal yapı, zengin kurum kültürü, yüksek nitelikli insan kaynağı, öncü girişimlerimiz, yenilikçi yaklaşımlarımız ve doğru stratejiler ile odaklandığımız iş sahalarında güçlü bir oyuncu olarak ön plana çıkıyoruz. 1500 çalışanımız ile turizm, inşaat, tekstil üretimi, gıda üretimi ve perakende alanlarında çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Geçtiğimiz yıllarda inşaat sektöründeki 30 yıllık tecrübemizi Now Gayrimenkul adı altında modern ve sosyal bir iş alanı sağladığımız Now Bomonti ile İstanbul’a taşıdık. Now Gayrimenkul adına konuşacak olursam 2021 bizim açımızdan ekonomideki dalgalanmalara ve pandemiye rağmen beklediğimizden iyi geçti. Yurt dışında çokca talep gördük, pandemi kısıtlamalarının kalkması ile Türk yatırımcının ilgisini de cezbetmeye devam ediyoruz. Bunun en önemli sebeplerinden biri sosyal ve geniş bir çalışma alanı sunuyor olmamız. “Fine dining” alanında önemli restoranlara, galeriye, spor salonuna vb birçok elementi içimizde barındırıyor olmamız pandemi kısıtlamaları nedeniyle aylarca evden çıkamayan beyaz yakalının özlediği sosyalliğe kavuşmasını sağlıyor. Aynı zamanda öğle arası, iş çıkışı, iş yemekleri için kaliteli seçenekleri yapının kendisinde hemen bulabiliyor. Kısacası ikinci yarıda satış ve kiralamalarda ivmenin artmaya devam edeceğini öngörüyoruz. 

Sektörün gündeminde neler var?

İnşaat sektörünün en önemli gündemi; dövizin artışı ve ithal edilen ham maddeler sonucunda artan rakamlar diyebiliriz. Faiz artışı ve kurdaki dalgalanma nedeniyle maliyetlerin arttığını söyleyebiliriz. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan verilere göre; inşaat maliyet endeksi, Nisan’da yıllık bazda yüzde 35,5 artarak iki yılı aşkın sürenin en hızlı yükselişini kaydetti. Endeks, aylık bazda da yüzde 3,5 arttı. Bu dönemde malzeme endeksi ile işçilik endeksi, sırasıyla yıllık bazda yüzde 43,1 ve yüzde 20,6 ile hızlı yükselmiş. Aylık bazda malzeme endeksi yüzde 5, işçilik endeksi yüzde 0,5 yükseliş gösterirken yıllık bazda da malzeme endeksi yüzde 43, işçilik endeksi yüzde 20,6 artmış. Yaklaşık iki yılı aşkın zamandır sektörün öne çıkan sorunları arasında maliyet artışları dikkat çekiyor. Geçtiğimiz yarı yılda özellikle demir-çelik ve çimentoda öngörülemeyen yüksek artışlar, maliyet baskısını arttırdı. Dolayısı ile biz de bu maliyet artışlarını dikkate alarak holding bünyemizde yer alan grup şirketlerimize yön vermeye veya nabzı tutmaya çalışıyoruz.

Günümüz teknolojinin altın çağlarını yaşıyor. Sizce, teknolojinin sektöre katkısı nedir? 

Teknolojinin gelişmesiyle beraber inşaat sektörüne de önemli katkılar sunduğu aşikar. Sürekli olarak en son teknoloji ile güncellenen ve yükseltilen inşaat endüstrisi de yakın gelecekte farklı bir konumda olacak. Türkiye ekonomisinin en önemli dinamiklerinden olan inşaat sektöründe akıllı bina kavramına yenilikler eklenecek. Teknoloji aynı zamanda bu yapıların daha kısa zamanda tamamlanacağını gösteriyor. Yeni teknolojik yöntemlerle üretilen malzemelerin kullanılacağı bu yapıların daha uzun süreli ve dayanıklı olmasının yanı sıra maliyetinin daha az olması, inşaat sektörünün öncelikleri arasında yer alıyor. 

Tamamlanan referans projelerinizden örnekler verir misiniz? Bu projelerde sektöre ne gibi ilkleri kazandırdınız? 

Ali Başyazıcıoğlu Holding olarak ilk projemiz Başyazıcı Konut’u Kayseri'nin önemli bölgesi Alparslan Mahallesi’nde hayata geçirdik. Konut sahiplerine prestij sağlayan ve değer katan noktalarda projelerimize devam ettik; Kayseri Çaybağları bölgesinde hayata geçirdiğimiz Başyazıcı Country projesi ile konumu, mimari tasarımı ve yaşam alanları ile örnek proje ortaya koyduk. Projelerimiz arasında WyndhamGrand Kayseri, Başant Residance, Kayseri Almer Otel, Ankara Almer Otel, Almer Tekstil Yönetim Binası, Dolma Bahçe Konutları, Başyazıcıoğlu Plaza, Kozaklı Sera, Başyazıcı Center Şubeleri, Yozgat Seraları yer almaktadır.

Projelerinizde çevreci, estetik, konforlu ve aynı zamanda güvenli yapılar imar edebilmek adına yapı malzemeleri seçimi vb. kriterler neler oluyor? 

Binalarımızı akıllı ve yeşil binalar olarak konumluyoruz. En basit şekilde su, enerji, işgücünü en etkin şekilde kullanarak çevre ve insan sağlığını önemseyen binaları inşa ediyoruz. Kullandığımız malzeme noktasında çok titiz hareket ediyor, son teknoloji ürünleri binalarımızda yer veriyoruz. Yapılar içerisinde uzaktan kumanda ile ısıtma, soğutma vb sistemleri bir arada toplayan otomasyon sistemlerini kullanıyoruz. Yapının kişiliğine göre kararlar alıyoruz. Attığımız her adımda yapıya entegre edeceğimiz malzemenin güvenilir ve günün teknolojisine sahip olduğundan emin olarak en doğru çözüm ortakları ile ilerliyoruz. Uzun yıllardır deneyime tabi bu çalışma sistemimiz de bizi tercih eden kişi ve kurumların pozitif tecrübeleriyle eşdeğer.