Ar-Ge çalışmalarına önem veren Başar Elektromekanik, bugüne kadar birçok önemli işe imza attı. Markanın iskele ve kalıp sektörüne yönelik çözümlerini, Şirket Ortağı Elektrik Mühendisi Rıza Ötenbülbül ile konuştuk.

Başar Elektromekanik’in üretim gücü ve çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?

Başar üretim gücünü, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izleyerek ve kendi işlerine uyum sağlayarak elde etmektedir. Her yeni bir makina bizim için yeni bir heyecandır. Kaldı ki yapılagelen makinalarda bile iş gücünü kolaylaştırmak, hızlandırmak, daha az maliyetle kaliteli ürünler elde etmek her zaman en önde tuttuğumuz ölçütlerimizdir. Çalışmalarımız genelde iki yönden yürür. Birincisi, müşteri istemlerine yanıt verebilecek özgün çözümler üretmek ikincisi ise Ar-Ge çalışmaları ile yapılmamış ancak yapılırsa satılacak çözümleri üretmektir. Bu ikinci yönden bakıldığında hemen hemen her yıl yeni bir makine üretmek ve sürekliliğini sağlamak hedefimizdir. Üretim gücümüzü öncelikle belirleyen, özgün tasarım makinalarımızın konusunda önde gelen firmalarca kabul görmesi ve 35 yıldan bu yana bunca ekonomik krize karşın çok sevdiğimiz işimiz olan makine üretimine aşkla devam etmemizdir. Otomotiv, beyaz eşya, enerji, ısıtma –soğutma “ve bilcümle sanayi kollarının” tümünde çalışan makinalarımız işimizin göstergesidir. İnanırız ki kesilen her metal mutlaka birleştirilecektir. Ülkelerin gelişmişlik düzeyini belirleyen etkenlerden biri de metal üretimidir.

Ar-Ge çalışmalarına önem veren bir firmasınız. Bu çalışmalarınız kapsamında neler yapıyorsunuz?

Ar-Ge çalışmalarına, dünyanın çok hızlı değiştiği düşünüldüğünde hep geç kaldığımızı söylüyoruz. Biz uzun yıllardır metallerin kaynaklı birleştirmelerine yönelik makine üretiyoruz. Dünyada bu konudaki gelişmeleri, yeni teknolojileri ve çözümleri mutlaka izlemek gerekiyor. Bunu sosyal medyadan izlemek yetersiz kaldığı için fuarlarda çok dikkatli gözlemler yapıp, Ar-Ge harcamalarımızı daha akılcı yapmaya çalışıyoruz. Son Ar-Ge projemiz, TUBİTAK tarafından desteklendi ve başarı ile bitirildi. Bu makinamız, yapım aşamasındaki inşaatlarda zorunlu olan “korkuluk/güvenlik bariyeri” adlı ürünün kaynak işlemini robotik olarak çok hızlı ve hatasız yapmaktadır.

İskele kalıp sektörüne hangi ürünlerinizle hizmet veriyorsunuz?

İskele kalıp sektörüne kaynak makinası ve otomasyonu üreterek hizmet veriyoruz. Bildiğiniz gibi bu sektördeki ürünler üzerindeki katma değer çok azdır. Demir fiyatıyla karşılaştırmak çok kolaydır. O zaman çok hızlı ve kaliteden ödün vermeden üretim yapmak zorunludur. İşte bizde bu sektöre yatırım maliyeti düşük, kullanımı kolay, garantili makinalar sunuyoruz.

Kartezyen robotik kaynak makinesinin özelliklerini ve avantajlarını anlatır mısınız?

Kartezyen robotik kaynak makinası diğer makinalar gibi bir iş geliştirme projemiz olarak ortaya çıktı. Yine sorun hızlı, ekonomik ve yerli bir makine ile sorunun çözümlenmesi gerekmekteydi. Hızlı üretim için dört kaynak makinası çalışması gerekliydi. Bu dört robot ve kalıpları yüksek bir yatırım maliyeti istiyordu. Bizim çözümümüz ise Kartezyen olarak çalışan eksenlere sahip yarı robotik çözümle geldi. Önce bir prototip ürettik ki ya satamazsak kaygısıyla... Çünkü Ar-Ge demek para harcamak demektir.
Ülkemizin iskele kalıp konusundaki iyi firmalarından biri kahramanlık yaparak, bu makineyi satın aldı ve hemen arkasından bir tane daha sipariş etti. Anladık ki iyi bir iş geliştirmiş oluyoruz. Şu anda bu Kartezyen robotik kaynak makinamız; ülkemizde, Rusya’da, Suudi Arabistan’da, Mısır’da H tipi ağır yük iskelesi ve cephe iskelesi üretiminde başarı ile kullanılmaktadır.

Kalas kaynak makinenizin kullanım alanı neresidir? Bu makinin özellikleri neler?

Kalas yapı işlerinde zor koşullarda çalışanların üzerinde çalıştıkları iskele sisteminin en önemli parçası… Artık ahşap parçalarını çivi ile birleştirmek, bunun üzerinde çalışmak iş güvenliği açısından çok tehlikeli. Metal kalaslar çok kez kullanıldığı için ve daha sağlam olduğu için ekonomik ve güvenli. Ancak bu ürünün de kaynak işlerinin çok iyi kaliteli ve hızlı yapılması gerekiyor. Kalas Kaynak makinamız iki kalıpla ve bir çalışanla kullanılmakta. Birinci kalıp üzerine yerleştirilen parçalar kaynaklanırken ikinci kalıp boşaltılıp yeniden yerleştirilmektedir. Bu yöntem kabul edilebilir bir kaynak kalitesi sağlamakta, aynı zamanda üretim hızını da yükseltmektedir.

İskele ve kalıp sektörünün özel makine ihtiyaçlarına cevap verebiliyor musunuz?

İskele kalıp sektöründe robot dışında robotsuz çözülebilecek işler için de mutlaka bir çözümümüz var. Hatta bazı makinalarımız hem maliyet hem iş hızı bakımından robotla yarışabilir durumda. Ancak satış öncesi iş analizinde müşterimizle mutlaka görüşüyoruz. Eğer parça üzerinde gerçekten bir robotik çözüm gerekiyorsa bunu açıklayarak hatalı yatırımı da önlemiş oluyoruz. Bu ülkemiz için çok önemli ve bizi de saygın bir konumda tutuyor.

Önümüzdeki sürece yönelik hedef ve planlarınızı öğrenebilir miyiz?

Önümüzdeki süreçte çalışana daha kolaylık sağlayacak, otomasyonunun daha yüksek ölçülebilir değerlere sahip makinalar üretmek hedefimiz. Çünkü konut açığını kapatma, endüstriyel alt yapı yatırımları gelişen ülkemiz için vazgeçilmez. Artık kaba kuvvetle güvenliksiz vahşi bir çalışma ortamı yok oluyor. Her “Endüstri 4.0” içimizin titremesi gerekir.