Yaz aylarının en önemli eğlence alanlarından biri de hiç kuşkusuz aquaparklar. Eğlencenin doruğa çıktığı aquaparkların doğru bir şekilde planlanması kullanıcı güvenliği açısından önem arz ediyor.  

Havuz sektöründe 1986 yılından bu yana hizmet veren Artes Havuzculuk ve Arıtma’nın çalışma kalemlerinden biri de aquaparklar. Ulusal ve uluslararası standartlara uygun olarak çalışmalarını gerçekleştiren markanın odaklandığı en önemli husus insan sağlığı. Aquapark projelerinde de bu ilkeden ödün vermeyen firmanın çalışmalarını Firma Ortağı Makine Mühendisi Üzeyir Uludağ ile konuştuk. 

Aquaparkların genel kullanıma açık eğlence ve aktivite havuzları olduğunu belirten Uludağ, her yüzme alanında olduğu gibi aguaparklarda da hijyen ve yüzücü güvenliğinin çok önemli olduğunun altını çiziyor. 
Aquparkları, aquapark düşme havuzu ve aquapark kaydırakları olmak üzere iki başlıkta değerlendirmek gerektiğini dile getiren Uludağ, “Aquapark düşme havuzu; Düşme havuzları, sadece bir veya birkaç kaydıraktaki insanların kayarak düştüğü havuzlar şeklinde olmakla birlikte aynı zamanda yüzme havuzunun bir parçası olarak da planlanabilir. Her iki durumda da düşme havuzlarının derinliklerine ve kombine havuzlarda derinlik farklılıklarına ve düşme yerinin genişliğine dikkat etmek gerekir.” diyor.
Tüm havuzların planlanmasında olduğu gibi aquaparkların planlanması TS 13661, UHE ve DIN 19643 standartlarına uymak gerektiğini önemle vurgulayan Uludağ, standartlara göre aquapark havuzlarının filtrasyon kapasitesi her kaydırak için artı 60 m3/h ek debi eklenerek belirlenmesi gerektiğini açıklıyor. Burada önemli olan konulardan birinin de kaydıraklara su basan pompaların emişlerini 0.5 m/h hıza uygun olarak planlayıp havuzda uygun yerlere yerleştirilmesi olduğunu ifade eden Uludağ, aquaparklarda meydana gelen yaralanmalı ve ölümlü kazaların nedenlerinden en önemlisinin dip emişlerin yanlış planlanmasından kaynaklandığını aktarıyor. 

Aquapark kaydıraklarının ise aquapark alanının büyüklüğüne bağlı olarak bir havuzda farklı yüksekliklerde ve boylarda düz ve eğrisel kaydıraklar kullanılması gerektiğini dile getiren Uludağ, “Kaydırakların yapımında polyester esaslı malzemeler modüler olarak fabrikada üretilip yerinde monte edilmektedir. Kaydırak imalatları uluslararası EN normlarına uygun olarak üretilmeli ve monte edilmelidir. Kaydırak markası ve firma seçerken standartlara uygun üretim ve montaj yapan deneyimli firmalar tercih edilmelidir.” diyor.

Uludağ, firma olarak kuruldukları yıldan bu yana, yüzme havuzlarının insan sağlığı üzerindeki etkisinin bilicinde olarak, ulusal ve uluslararası standartları esas alarak taviz vermeden sürdürdüklerini sözlerine ekliyor.