Sektörünün önemli isimleri arasında yer alan Deka Mühendislik sunduğu çözümlerle prestijli projelerin en önemli destekçileri arasında yer alıyor. Bugüne kadar birçok önemli işe imza atan markanın tercih edildiği projelerden biri de Türkiye’nin en önemli mimari yapıları ve kütüphanesi arasında yer alan Ankara Milli Kütüphanesi. Projede yaptıkları çalışma hakkında bilgi veren Deka Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Makine Mühendisi Özdemir Erkantar, Osmanlı yazıtları gibi birtakım önemli arşivlerin yer aldığı Ankara Milli Kütüphanesi’nde detaylı bir çalışma gerçekleştirdiklerini belirtiyor. Projede argon gazı yangın söndürme sistemlerinin kullanıldığını ifade eden Erkantar, yangın söndürme sistemlerinin devreye girmesiyle sönen yangının tekrar alevlenmesi olasılığına karşı, bina içerisine mevcut sistemin ikinci bir yedeğinin oluşturulması mantığıyla maksimum güvenliği sağlayacak birtakım tedbirler aldıklarını açıklıyor. 

2004 yılında İstanbul’da yangın güvenlik sistemleri alanında mühendislik hizmeti vermek üzere kurulan Deka Mühendislik, hedef kitlesine proje, danışmanlık, uygulama, servis ve bakım hizmeti veriyor. Konusunda uzman mühendis ve teknisyenlerden oluşan kadromuzla müşterilerinin ihtiyaçlarına, yerel yönetmelikler ve uluslararası kabul görmüş standartlar doğrultusunda en uygun çözümleri sunduklarını aktaran Erkantar, “Yangın söndürme sistemleri, yangın algılama sistemleri, kapalı devre kamera sistemleri, FM-200 gazlı otomatik söndürme sistemleri, CO2 gazlı otomatik söndürme sistemleri, NYTRARGON® gazlı otomatik söndürme sistemleri, köpüklü söndürme sistemlerinin dizaynı ve kurulumu, sprinkler sistemlerinin dizaynı ve kurulumu, yangın dolabı sistemleri, çevre hidrant sistemlerinin dizaynı ve kurulumunun yanı sıra portatif söndürücülerin imalatı, satışı, bakımı ve dolumu, muhtelif yangın sistem ve yangınla mücadele malzemeleri satışı gerçekleştirmekteyiz.” diyor. 

Yangına karşı bilinçlenmesi gerektiğini belirten Erkantar, her şeyden önce iş yeri sahiplerinin, çalışanların daha ziyade bireyin bu konuda eğitilmesi gerektiğinin altını çizdi.  Türkiye’de yaşanan yangın olaylarından tecrübe ders çıkarılması gerekildiğini altını çizen Erkantar, “Özellikle yangına karşı yeterli tedbirlerin alınıp alınmadığına yönelik denetimler sıklıkla yapılmalı. Son yıllarda bununla ilgili çalışmalar arttırılmaya çalışılıyor. Örneğin yangın güvenlik sistemleri ile ilgili alınması gerekilen tedbirler talep ediliyor. 2015 yılında yürürlüğe giren yönetmelik ile çok daha fazla önlemler alınmaya başlanıldı. Bu yönetmelikle yapının tehlike sınıfına göre kullanılacak malzemeler ve alınacak tedbirler belirlendi.” dedi.