İnşaat sektörü, Türkiye’nin ekonomisine katkı sağlıyor. İnşaat sektörü, her yıl büyüme kaydederek ilerliyor. DKD Dış Ticaret firma sahibi Tuğba Demirbağ, inşaat sektörü ve ihracat ilişkisi konusunda açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin ekonomisinin lokomotif sektörü olduğunu söyleyen Demirbağ; “Sadece inşaat dediğimizde çok katlı binaları ifade etmiyoruz. Alt yapı, baraj, rüzgâr santralleri, enerji santralleri, yollar, köprüler gibi şeyler inşaat sektörüne dahildir ve bu sektöründe, ciddi anlamda işçi çalışmakta. Bununla birlikte sadece inşaat yapanlar değil bu inşaatta çimento sağlayanlar, beton sağlayanlar, malzeme sağlayanlar, kalıbını yapanlar, elektrik malzemeleri, seramikler hepsi inşaat sektörüne çalışmaktadır. İnşaat sektörünün iyi gitmesi, doğru gitmesi bir ülkenin ekonomisini çok ciddi bir şekilde kalkındırmaya devam eder. İnşaat sektöründe yaşanan herhangi bir yavaşlamada, çok büyük bir nüfusu etkilediği için bütün ekonomiyi de negatif yönde etkiler.” diye konuştu.

İnşaat sektörüne, 260’tan fazla destek veren makineden malzemeye pek çok grubun olduğunu açıklayan Demirbağ, sözlerine şöyle devam etti:

“Şöyle ki baktığınız zaman, son dönemlerde kredi faizlerindeki yükselmeler sebebiyle inşaattaki yatırımlar bir miktar düştü ama piyasa hala hareketli. İhracatta ciddi bir iş yoğunluğu var. Makine tarafından bakacak olursam; pandemide ve son dönemdeki yüksek kurdan dolayı Türk imalatçısının rekabet gücü yurt dışı içinde biraz fazla. Pandemiden kaynaklı pek çok ülke, içine kapanıp ihracatı kapattığı için ve böylelikle imalat da yavaşladığı için birçok ülkede Türk imalatçısının yurt dışı iş yoğunluğu fazla. Makine sektörü hızlıysa, inşaatı tamamlayıcı bütün sektörler hızlıdır. Çünkü inşaatı yapmaya başlamak için önce makinelerin tedariğinin yapılması gerekir. Dolayısıyla makine sektöründen baktığımda iş yoğunluğunun yüksek olduğunu görüyorum.”


Malzeme Fiyatları Arttı   

Konuşmasında malzeme fiyatlarına da değinen Demirbağ; “Malzemelerden bazılarının fiyatları neredeyse 2 katına çıktı. Dolar bazında olsun TL bazında olsun fiyatlar arttı. Yurt dışına satış fiyatlarımız bu kadar artmadı.”dedi.

Yerli olarak çok iyi makinelerin üretildiğinin altını çizen ve üreticinin imalat desteklerini artırıldığı zaman rahatlayabileceğini dile getiren Demirbağ sözlerini şöyle sürdürdü:

Yapılarda Güçlendirme Uygulamaları: Dayanıklı ve Güvenli Yapılar İçin Çözümler Yapılarda Güçlendirme Uygulamaları: Dayanıklı ve Güvenli Yapılar İçin Çözümler

“Saç profil fiyatları ve diğer ana kalemlerin fiyatlarını rahatlatacak bir ihracat kısıtlaması gelirse üretici rahatlar. Paramız yurt dışına akmasın”
 

Editör: Merve Kaya