İstanbul Fuar Merkezi'nde (İFM), "Depreme Dayanıklı Binalar Zirvesi ve Fuarı" 18-21 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek. Bu yıl 2.'sinin düzenleneceği zirvenin katılımcılarından Fuji Mühendislik A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Ayça Serteser, zirveye dair görüşlerini ST İnşaat Yapı & Malzeme dergisi ile paylaştı.

Depreme Dayanıklı Binalar Zirvesi’nde öne çıkarmayı planladığınız ürün ve uygulamalardan bahsedebilir misiniz? Zirveden beklentileriniz neler?

"Öncelikle Ormanlarımızı Koruyacağız" "Öncelikle Ormanlarımızı Koruyacağız"

Fuji Mühendislik olarak yüksek katlı yapıların ve sanayi tesislerinin depreme karşı korunması ve afet sonrasında iş sürekliliğinin sağlanması için mühendislik çözümleri sunuyoruz. Depreme Dayanıklı Binalar Zirvesi’nde bu yıl “iş sürekliliği” çözümlerimizi misafirlerimize anlatmayı hedefliyoruz. “Hızlı Performans Değerlendirmesi” adını verdiğimiz çözümümüzle bir binanın adeta kalp atışlarını dinleyerek olası yapısal zayıflıkları ve hasarları hakkında iş ortaklarımıza rapor sunabiliyoruz. Bunu mümkün kılan çözümümüzü ziyaretçilerimize aktaracağız. Binaların depreme karşı dayanıklılığını artıran “Viskoz Sönümleyiciler” ve “Sürtünmeli Sönümleyiciler” de standımızda ön planda olacak. Yeni yapılarda kullanımının yanı sıra mevcut yapıların güçlendirilmesinde de mükemmel performans gösteren bu çözümlerimizin ekonomik, uygulaması kolay, bakım gerektirmeyen ve uzun ömre sahip oluşunun altını çizeceğiz.

“Deprem Acil Müdahale Sistemi” de standımızda öne çıkaracağımız diğer çözümümüz. Yanıcı, parlayıcı ve patlayıcı maddelerin olduğu petrokimya, enerji ve her türlü üretim tesisleri başta olmak üzere yüksek katlı yapılarda da uygulanan bu çözüm sayesinde ikincil afetlerin, dolayısıyla can ve mal kayıplarının önüne geçmek mümkün. Sistem; deprem anında otomatik anonslarla insan paniğini azaltıyor, tehlikeli akışkan içeren boru hatlarını ve kritik hatları kapatabiliyor. Asansörlerin, turnikelerin, acil çıkış kapılarının ve yürüyen merdivenlerin kontrolünü insandan alıyor. Bu sayede, deprem anında güvenli ve hızlı bir tahliye imkânı sunarak can güvenliğini artırıyor. İş sürekliliğini üst seviyeye çıkaran çözümlerimizden olan “Lokal Sismik İzolasyon” da ziyaretçilerimizle paylaşacağımız diğer çözüm. Bu sistem, deprem sırasında hassas ekipmanların kaymasını, devrilmesini ve düşmesini önleyerek iş sürekliliğinizi koruyor. Japonya’da geliştirilen bu sistem, 2 cm kalınlığıyla kompakt olup, deprem ivmesini ciddi ölçüde azaltıyor ve deprem sonrasında eski pozisyonuna geri dönüyor.

Zirveden temel beklentimiz; deprem riskine karşı Fuji Mühendislik’in ülkemize kazandırdığı çözümlerin daha çok kişi tarafından bilinmesi ve deprem sonrası “iş sürekliliği” konusunun ne denli hayati olduğu konusunda ülke çapında bir farkındalığın oluşturulması.

Riskli yapıların dönüştürülmesi, uygun olanların güçlendirilmesi ve yeni yapılacak olan binaların depreme dayanıklı olarak inşa edilmesi sürecini hızlandırarak olası büyük bir depreme hazırlıklı olunması için sizce hangi hususlara öncelik verilmeli?

Olası büyük bir depremde yalnızca meskenlerin değil, işletmelerin de ciddi zarar görebileceği; endüstriyel tesislerin ve yüksek katlı binaların hayatın olağan akışının sürdürülebilmesi için ne denli kritik olduğu unutulmamalıdır. Depremden sonra “ikincil afet” dediğimiz, can ve mal kaybını artırabilecek ve iş kesintisi doğurabilecek faktörlerin önüne geçmek için, gelişmiş ülkelerde uygulanan çözümler ülkemize kazandırılmalıdır.

Yıl sonu hedefleriniz ve 2025 yılı için büyüme stratejileriniz nelerdir?

 Fuji Mühendislik olarak bu yılın ikinci yarısında San Francisco ofisimizi açtık. Bu bölgeden gelen bilgi ve tecrübeleri, yeni yılda işimizi daha da geliştirmek ve ülkemize yenilikçi çözümler sunmaya devam etmek için kullanmayı planlıyoruz.

Editör: Merve Kaya