Depreme Dayanıklı Binalar Zirvesi ve Fuarı'nın bu yıl 2.'si düzenlenecek. Omnis Kompozit Yapı Grubu Satış Yöneticisi ve İnşaat Mühendisi Yavuzhan Hezer, 18-21 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek olan Depreme Dayanıklı Binalar Zirvesi ve Fuarı hakkında açıklamalarda bulundu. Hezer, "Güçlendirme her binaya uygun olmayabilir. Güçlendirme maliyeti, yıkıp yeniden yapma maliyetinin yüzde 40’ından fazla ise güçlendirme tercih edilmez. Binalarda 4/5 oy çoğunluğu ile karar alınır." dedi.

FOTO: Omnis Kompozit Yapı Grubu Satış Yöneticisi ve İnşaat Mühendisi Yavuzhan Hezer

Depreme Dayanıklı Binalar Zirvesi’nde öne çıkarmayı planladığınız ürün ve uygulamalardan bahsedebilir misiniz? Zirveden beklentileriniz neler?

Omnis Kompozit olarak yapı sektörüne yenilikçi ve fark yaratan doğru çözümleri sunuyoruz. Bu doğrultuda tek odak noktası CFRP güçlendirme ürün ve teknolojileri olan Shanghai Horse Construction firmasının Türkiye resmi temsilcisi olarak sektöre hizmet etmeye devam ediyoruz.

Karbon fiber dokuma: (tek yönlü 200-600 g/m2), yüksek mukavemet ve elastisite modülüne sahip olarak hafiflik ve yüksek dayanıklılık özellikleri gösterir. İlk olarak uzay-havacılık ve otomotiv endüstrisi uygulamalarında, daha sonra da spor malzemeleri ve makine sanayi için kullanılmaya başlanmıştır. Son yıllarda, otoyolların, demiryolu ve köprü iskelelerinin, tünel ve binaların sismik güçlendirmesinde alternatif bir takviye malzemesi olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır.

Karbon Fiber Yapıştırıcılar: Aşamalı bir sistem olarak kullanılır

Epoksi Beton Astarı (HM-180),

Epoksi BetonTamir Macunu (HM-180CE)

Karbon Fiber Laminasyon Epoksi Reçinesi (HM-180C3P) malzemelerini içerir. Epoksi beton astarı (HM-180), karbon fiber dokumanın laminasyonu için kullanılan epoksi reçinesinin beton yüzeye yapışmasını en iyi seviyeye çıkarmak için kullanılır. Epoksi Beton Tamir Macunu (HM-180CE), beton yüzeyindeki fiziksel kusurları onarmak ve yüzeyi düzeltmek için kullanılır. Karbon Fiber LaminasyonEpoksi Reçinesi (HM-180C3P), karbon fiber dokumaları beton yüzeye yapıştırmak için kullanılır.

Karbon Fiber Şeritler: Beton binaların, köprülerin ve diğer yapıların yapısal güçlendirmesi için yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak son 20 yıldır karbon fiber takviyeli polimer kompozitler (CFRP), yapı sektörünü özellikle de ulaşım altyapısını iyileştirme ve güçlendirme alanında domine ediyor. CFRP sistemleri, mevcut beton, çelik, taş ve ahşap yapılarda sertlik, mukavemet ve süneklik özelliklerini iyileştirmek için kullanılmaktadır. Karbon şeritler, beton yapıların döşeme, duvar, kolon ve kirişlerine yapıştırılarak uygulanmaktadır.

Horse ürünleri, her farklı yapı bileşeni için bütüncül bir karbon fiber şerit ve epoksi şerit yapıştırıcı sistemi sunmaktadır.

Epoksi şerit yapıştırıcı: HM-120CP, çift bileşenli epoksi bazlı yapıştırıcıdır. Yüksek yapışma kuvvetine ve kesme mukavemetine sahiptir. Dış ortam şartlarına karşı çok dayanıklıdır. Karbon fiber şerit güçlendirme sistemi ile birlikte kullanılmak için tasarlanmıştır.

Ön gerilmeli CFRP sistem: Karbon fiber şerit, gerdirme sistemi ve yapıştırıcıdan oluşur. Gerdirme sistemiyle, sabitlenmiş ve gerdirilebilir uçlar beton yapının yüzeyine ankraj plakaları ile sabitlenir. CFRP şeritler her ankraj noktasında sabitleme çeneleriyle tutulur, hidrolik krikolarla gerilir ve sonrasında beton yüzeye yapıştırılır. CFRP güçlendirme sistemi bir yapıya uygulanırken, yapı üzerindeki mevcut yükün bir kısmını taşımak için CFRP Ön Gerilmeli Sistem çok etkilidir.

Riskli yapıların dönüştürülmesi, uygun olanların güçlendirilmesi ve yeni yapılacak olan binaların depreme dayanıklı olarak inşa edilmesi sürecini hızlandırarak olası büyük bir depreme hazırlıklı olunması için sizce hangi hususlara öncelik verilmeli?

Kentsel dönüşümde hedeflenen, mümkün olan en kısa sürede, en az mali kaynağı harcayarak en fazla sayıda binanın depreme karşı can güvenliğini sağlamaktır. Güçlendirme kararı almak için deprem sonrası hasar görmüş binalar için hasar tespiti veya mevcut sağlam binalar için de risk tespiti yapılması gerekir. Bu bir tedavi yöntemi olduğu için teşhisin tam yapılması ve tedavinin ona göre seçilmesi gerekir. Beton numunesi (karot alınması) ve zemin etüdü yapılmalıdır. Bu sonuçlarla bina mevcut statik projesi üzerine, bilgisayar ortamında simülasyon programları yardımıyla yatay deprem yükleri uygulanarak performans analizi yapılır. Mevcut proje düşey yüklere göre yapılmıştır. Eğer mevcut projesi yoksa binanın rölevesi çıkartılıp projelendirme yapılır. Bunun sonucunda yapının durumu ortaya çıkacaktır. Güçlendirme ile istenilen performans düzeyi; yapının yatay yükler altında ayakta kalması, toptan çökmesinin önlenmesi ve can güvenliğinin sağlanmasıdır. Uygulama için güçlendirme projesi yapılmalıdır. Güçlendirme her binaya uygun olmayabilir. Güçlendirme maliyeti, yıkıp yeniden yapma maliyetinin yüzde 40’ından fazla ise güçlendirme tercih edilmez. Binalarda 4/5 oy çoğunluğu ile karar alınır.

Türkiye’deki Su Kayıp Oranının 2033’te Yüzde 25 Düşürülmesi Hedefleniyor Türkiye’deki Su Kayıp Oranının 2033’te Yüzde 25 Düşürülmesi Hedefleniyor

Yıl sonu hedefleriniz ve 2025 yılı için büyüme stratejileriniz nelerdir?

Omnis Kompozit olarak 2025 büyüme hedefimiz içinde; sektörümüz adına inşaat uygulamalarında kompozit malzemeye ilişkin bilgi eksikliğini gidererek, doğru ürün ve doğru uygulamacıyı bir araya getirerek ülkemize hizmet sorumluluğunu yerine getirme çabası içindeyiz.

Editör: Merve Kaya