Gıda/içecek sektörü, pandeminin zor günlerinde ve üretime ara verilen dönemlerde dahi durmayan, yatırımlarına devam eden sürekli üretim yapan bir sektör. Sektörde iş başı yapan endüstriyel robotların sayısı da her geçen gün artmaya ve sektörün alt kollarında üretim yapan tesislerde üretim hatlarına entegre edilmeye devam ediyor. Sektörde metal yakalılar özellikle pick&place, paletleme-paketleme, ürün dilimleme, ürün birleştirme, makina besleme ve kutulama gibi çeşitli uygulamalarda üretimi dinamik hale getiriyor.

Hijyen açısından el değmeden yapılan üretimin yanı sıra özellikle sektörde son yıllarda tüketici ihtiyaçlarının değişmesine paralel olarak ürün çeşitliliğinin de arttığını gözlemliyoruz. Bu kapsamda hijyenik, kaliteli ve seri ürün değişikliklerine uyum sağlayan endüstriyel robotlar ile esnek ve çok daha hızlı ve hatasız bir üretim mümkün hale geliyor.

Ayrıca robotlar, insan sağlığı açısından risk barındıran birçok proseste başrolde yer alıp aşırı soğuk/sıcak ve nemli ortamlarda ya da soğuk oda depolarındaki uygulamalarda sektöre değer katıyor.

***

Ağustos sayımızda kapak konumuz, “Gıda/İçecek” endüstrisi. Bu kapsamda tavuk-piliç eti üreticisi Gedik Piliç ve çikolata üreticisi BOLÇİ Bolu Çikolata fabrikalarındaki robotlu üretim sürecini ve endüstriyel robotların markaların üretimine kazandırdıkları avantajları kapağımıza taşıdık.

Gıda/içecek sektörüne çözümleriyle ve ürünleriyle değer katan robot üreticileri ve entegratörlerin yanı sıra Robot Ürün ve Sistemleri sayfalarımızda sektör temsilcileriyle gerçekleştirdiğimiz röportaj ve kaleme aldıkları makaleleri bulabilirsiniz.