Gemi inşa sanayi, üretim verimliliğini artıracak, çevre ve insan sağlığı odağındaki yatırımlarından ödün vermiyor. Türkiye’nin dünyaya açılan yüzü konumundaki üreticiler; tersanelerde sürekli iyileştirme anlayışıyla yüksek teknolojiye sahip makina, vinç vb. ekipmanlara ve insana devamlı yatırımlar yaparak, nitelikli projelere imza atmaya devam ediyorlar. Bu ay Gemi İnşa Sanayisi’ni ele aldığımız kapak bölümümüzde Türkiye’nin gurur kaynağı 4 güçlü üreticiyi ağırladık. 

Bunların ilki, sürekli iyileştirme anlayışıyla hem fiziki hem de sistemsel yatırımlara imza atan Özata Tersanesi oldu. Yeni modern blok raspa/boya hollerini, blok taşıyıcısını ve ilave vinçleri faaliyete geçiren, ayrıca üretimi en etkin şekilde kontrol etmek üzere bir ERP sistemi geliştirerek devreye alan markanın bir başka yatırımı&yeniliği ise yalın üretim ve grup teknolojisiyle iş istasyonları kurmak ve üretimi buna göre düzenlenmek oldu. 

Bu ay ikinci olarak; yıllık 50 bin ton çelik kesme kapasitesi, bin 500 metre uzunluğundaki rıhtımı ve Türkiye’nin en büyük portal vinçleri ile 300 bin metrekare alan üzerine kurulmuş gelişmiş bir tesise sahip olan Tersan Tersanesi’ni konuk ettik. Bu yılın başında 20 milyon TL bütçe ile yeni kapalı depo ve atölyesini faaliyete alan Tersan, Nisan ayında Türkiye’nin ayak aralığı en geniş vinci olma özelliği taşıyan ve yatay üretim hattına hizmet verecek yeni portal vincini de devreye aldı. 

Bu ay konuk ettiğimiz üçüncü tesis; Yalova Altınova Tersaneler Bölgesi’nde, içerisinde kuru havuz, yüzer havuz, kapalı imalat alanları, onlarca portal vinç, mobil kreynler, tam donanımlı gemi yapım holleri, torna ve CNC tezgahları, iskeleler ve modern sosyal tesislerin olduğu 140 bin metrekare alanda hizmet veren, Sefine Tersanesi oldu. Geçen yıl sosyal tesisin yenilenmesi ve büyütülmesi, kapalı gemi inşaa hangarı, depo alanının yenilenmesi gibi çok ciddi yatırım kararları alan marka ile yapılan röportajı yine kapak bölümümüzden inceleyebilirsiniz. 

Ağustos sayımızın son tersanesi ise Ocak ayında Antalya Serbest Bölgesi’ndeki dördüncü gemi inşa tesisini hizmete alan ARES oldu. ARES Tersanesi, böylece 90 metreye kadar korvetler, açık deniz karakol gemileri ve hücumbotlar inşa edebilecek. 

Gemi İnşa sektörünü derinlemesine işlediğimiz yeni sayımızı incelemelerinize sunuyoruz.