Universal Robots Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Ülke Müdürü Kandan Özgür Gök Robot Yatırımları Zirvesi’nde öne çıkarmayı planladıkları ürün ve uygulamaları şöyle anlattı: “Universal Robots olarak, kolaboratif robotlar olarak da bilinen cobot’larla yeni nesil endüstriyel robot teknolojisinin öncüsü olduk. 20 yıldır odak noktası cobot alanında faaliyet gösteren bir şirket olarak, 75 binden fazla cobot’umuz ile pazar lideri konumundayız. Cobot’larımız üretim tesisinde uç elemanları değiştirilmek suretiyle farklı istasyonlarda esnek şekilde konumlandırılabilen-kullanılabilen cobot’lar, gerek kolayca yeniden programlanarak gerekse daha önce yazılmış program kullanılarak farklı üretimlerde değerlendirilebiliyor. Bu anlamda cobot’lar yüksek çeşitlilik, düşük ya da yüksek üretim adetlerindeki tüm endüstri ve uygulamalarında esnek şekilde kullanılarak hızlı yatırım geri dönüşü sağlıyor.

Hızlı kurulumu, esnek konumlandırması, kolaylıkla programlanabilmesi ile dikkat çeken cobot’lar aynı zamanda, ihtiyaç halinde İnsanla yan yana çalışabilmesi konseptindeki yeni nesil robot konsepti  sayesinde işletmeler için büyük avantajlar sağlar. Şirketlerin ekonomisine katma değer yaratan bir firma olarak zirvede cobot’ların işletmelere değer katabileceği tüm çalışma alanlarına odaklanacağız. Robot Yatırımları Zirvesi’nde, şimdiye kadar ürettiğimiz en yenilikçi cobot ve robotik sektöründeki teknik deneyimimizin en yeni evrimi olan UR20 ile paketleme, paletleme, makine besleme ve tüm zorluk seviyelerinde kaynak uygulamalarını teknoloji severler ile buluşturacağız. Aynı zamanda, kolaboratif robot ekosistemimiz olan UR+ hakkında bilgileri, farklı uygulama örnekleri hakkındaki deneyimlerimizi aktaracak, cobot programlaması öğrenmek isteyenler için UR Akademi iş birliği ile ücretsiz sunduğumuz online eğitim imkânı hakkında da bilgi paylaşımında bulunacağız.”

PAKMAYA İLE İŞ BİRLİĞİ YAPTI

Yakın zaman önde Pakmaya ile bir iş birliği yapıldığını sözlerine ekleyen Gök işbirliği ile ilgili olarak “Türkiye’nin ve dünyanın saygın, güvenilir gıda markalarından Pakmaya ile yaptığımız iş birliği kapsamında Pakmaya tesislerinde kolaboratif robotları kullanarak iç kutuların açılması, yaş mayaların yerleştirilmesi, kutuların konulduğu kolilerin yapılması,  kolilere konulması ve kolilerin palete dizilim işleri sertifikalı sistem entegratörümüz Tulip Teknoloji tarafından robotik otomasyona geçirildi. Firmanın ana zorluklarından biri, iş süreçlerini otomatikleştirmenin yanında mevcut sınırlı alanlara uyarlanabilecek bir teknoloji ile çalışmaktı. Bununla birlikte personellerin manuel olarak yaptığı; iç kutuların açılması, mayaların iç kutulara yerleştirilmesi, iç kutu kapaklarının kapatılması, maya kutularının konulacağı kolilerin açılması, farklı maya kutularının ilgili kolilere yerleştirilmesi ve kolilerin paletlere dizilmesinden kaynaklanan olası üretim hataları süreçleri aksatabiliyordu.

SÜRDÜRÜLEBİLİR EVLERDE YENİ DÖNEM ROBOTİK MİKRO EVREN SÜRDÜRÜLEBİLİR EVLERDE YENİ DÖNEM ROBOTİK MİKRO EVREN

Pandemi ile birlikte talebi artan 42 gram ambalajlı yaş maya üretimin sürdürülebilir şekilde devam etmesi için robot otomasyonuna yönelen Pakmaya, paketleme, kolileme ve paletleme uygulamalarını Universal Robots’un son teknolojiye sahip cobot’ları ile hızlı ve verimli hale getirmeye karar verdi. UR10 ve UR5 olmak üzere 6 tane cobot’u üretim hattına dâhil etti. Uygulama sürecinde otomasyonun mevcut makine parkına uyumlandığını belirten Pakmaya bu sayede paketleme süresini kısalttı, iş ergonomisini optimize etti ve çalışan esnekliğinin yanı sıra tekrarlayan iş süreçlerinin otomatikleşmesine olanak sağladı. Tekrarlanan görevlerin daha ergonomik ve daha güvenli bir şekilde yapılmasını sağlayan cobot’lar personel esnekliğinin artması noktasında firmayı özgürleştirdi” diye konuştu.

YENİLİKLERE DEVAM

Önümüzdeki yıllarda tüm dünyada otomasyona olan talebin daha da artacağını dile getiren Kandan Özgür Gök son olarak şunları söyledi: “geliştirdiğimiz yeniliklere daha da fazla ihtiyaç duyulacak. Bu konuda, insanların robot gibi değil robotlarla birlikte çalıştığı bir dünya yaratma arzumuzu daha da güçlü şekilde sürdüreceğiz. Çünkü, yetenek açığı, enerji tüketimi,  kaynakların verimli kullanımı, iş yapış şekillerinin değişmesi, esnek üretim vb. gibi gündemler daha da ön plana çıkacak. Biz de Universal Robots olarak bu ihtiyaçlara yönelik yeniliklerimizi sunmaya devam edeceğiz. Başta Türkiye olmak üzere, Orta Doğu, Yunanistan ve Afrika bölgelerinde de başarılı çalışmalarımızı genişleterek sürdüreceğiz.”