Türkiye'nin en gelişmiş ve dünyada kendini kanıtlamış 2 sektörünü otomotiv ve yan sanayi sektörü ile beyaz eşya ve yan sanayi sektörleri oluşturuyor. Endüstri Medya Yazı İşleri Müdürü Murat Tanık, Türkiye robot sektöründe lider firmalardan biri olan Fanuc 'un Türkiye Genel Müdürü Teoman Alper Yiğit ile Türkiye'deki hedef sektörleri arasında özel bir yeri olan beyaz eşya ve tedarik sanayisinin 2023 yılını nasıl değerlendirdiğini, 2024 yılında hangi ürünlerini Türkiye pazarıyla buluşturacaklarını ve beyaz eşya sektörü özelindeki 2024 hedeflerini konuştu.

COBOTLAR ÜRETİMDE BAŞROLDE

2023 yılında beyaz eşya ve tedarik sanayisinde oldukça önemli birçok projeye imza attık.

Teoman Alper Yiğit'in 2023 yılı beyaz eşya sektörüne yönelik bilgilendirmesi şu şekilde oldu: "Beyaz eşya üreticileri, otomasyon ve robotik teknolojilerini üretim süreçlerine entegre etmeye daha fazla yatırım yaparak verimliliği artırdı. Bu sayede üretim hızı artarken hata oranları düştü ve ürün kalitesi iyileşti. Tedarik sanayisi de benzer şekilde robotik sistemlere geçiş yaparak üretim süreçlerini optimize etti ve rekabet gücünü artırdı. Biz de 2023 yılında beyaz eşya ve tedarik sanayisinde oldukça önemli birçok projeye imza attık. Özellikle kolaboratif robotların oldukça sık tercih edilmeye devam edildiği bu dönemde beyaz eşya sanayisinde montaj, taşıma gibi birçok uygulama alanında kolaboratif robotları sıkça görüyoruz. Operatör ile birlikte yan yana çalışabilen cobotlar, aynı zamanda bakım ve servis giderlerinin oldukça düşük olması açısından da tercih sebebi olmakta. Yine son yıllarda önemi iyice artan sürdürebilirlik ve çevresel duyarlılık konusunda 2023 yılında da robotik sistemler enerji tüketimini ve atık miktarını azaltan bir üretim süreci sunduğu için üretimde başrolde yer almaya devam ediyor."

Üretim Verimliliğine Yepyeni Bir Yaklaşım Üretim Verimliliğine Yepyeni Bir Yaklaşım

5 kg’dan 30 kg’a kadar yük kapasitesi sunan 5 model ile CRX serisi, üretimde kaynak, paletleme, montaj dahil onlarca farklı uygulamada hızlı kurulum ve kolay programlama avantajları ile yer alıyor.

Teoman Alper Yiğit, Fanuc'un yakın dönemde duyurduğu paketleme ve paletleme robotun ilişkin olarak ise "FANUC olarak endüstriyel robot modellerimizi piyasanın ve üretimin anlık ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde sürekli güncel tutmaya ve yeniliklerle desteklemeye devam ediyoruz. Yakın zamanda duyurduğumuz M-710iD/50M modeli paketleme ve paletleme uygulamaları için eşsiz çözümler sunuyor. Artan yük kapasitesi ile birlikte suya ve toza karşı dayanıklı tamamen kapalı tasarımı ile iyileştirilmiş maliyet verimliliği sunan M-710iD/50M, üretimde paletleme rolünü üstlenmekte." dedi.

Fanuc Cobots

Bu modelin yanı sıra Fanuc'un endüstri standartlarına uygun kolaboratif robot serisi olan CRX ailesinin gelişmeye ve tercih edilmeye devam ettiğini söyleyen Yiğit, "Son gelen güncellemelerle birlikte 30 kg’a kadar taşıma imkanı sunan CRX-25iA modeli ile birlikte 5 kg’dan 30 kg’a kadar yük kapasitesi sunan 5 model ile CRX serisi, üretimde kaynak, paletleme, montaj dahil onlarca farklı uygulamada hızlı kurulum ve kolay programlama avantajları ile yer alıyor." dedi.

2024 ve sonrasında da üretici firmaların yatırımları yakından takip ederek üretimi desteklemeye devam edeceğiz.

Beyaz eşya sektörü odağında 2024 yılı hedeflerine ilişkin de konuşan Teoman Alper Yiğit, sözlerini şu cümlelerle noktaladı:

"Beyaz eşya ve tedarik sanayi firmalarının son yıllarda üretim süreçlerinde daha fazla otomasyon ve robotik teknolojileri entegre etme hedefini karşılamak, firmalar için hem robot hem de makinelerimizle çözümler sunmak için destek vermeye devam ediyoruz. Bu aşamada sunduğumuz ürünler ile birlikte verimlilik artışı ve kalite iyileştirmesini de sağlıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, 2024 ve sonrasında da üretici firmaların yatırımları yakından takip ederek üretimi desteklemeye devam edeceğiz."

Editör: Ayşete Yavaş