EPS asmolen, EPS karbonlu ve beyaz ısı yalıtım levhaları, EPS söve blokları, yerden ısıtma levhaları, tavan kaplama ve iç dekorasyon ürünleriyle binaları dış etkenlerden koruyarak bina ömrünü uzatan ısı yalıtım sistemleri ürettiklerini belirten Pt Politek Genel Müdürü Hasan Kale, "Son teknoloji makinelerle, uzman kadromuz, kalite kontrol departmanımızla ürettiğimiz ürünlerin standartlara uygun, kaliteli ve hatasız olması için elimizden geleni yapıyoruz. Üretimini gerçekleştirdiğimiz ürünleri, laboratuvarımızda testlere tabi tutuyoruz. Periyodik şekilde akredite kuruluşlara da numune gönderimi yaparak kendimizi de kontrol ettiriyor, müşterilerimize kaliteli, standartlara uygun ürün veriyoruz" dedi.

Nitelikli yapılar için ısı, su ve ses yalıtımının önemi noktasında neler söylemek istersiniz?
Isı, su ve ses yalıtımı yapıların en önemli 3 unsurdur. Yapılarda enerjinin ve enerji kaynaklarının verimli kullanılmasına, enerji israfının önlenmesi ve çevrenin korunması amacıyla ısı yalıtımı, her türlü yapının işletimi ve kullanımında insanların maruz kalacağı binaların dışından veya içinden kaynaklanan gürültülerin kişilerin huzur, beden ve ruh sağlığına olumsuz etkilerini en aza indirecek ses yalıtımı, binalarda yapı elemanlarının muhtelif yollarla suya veya neme maruz kalması sonucu oluşan korozyon, dayanıklılık ve dayanım kayıpları gibi etkenlerle bina kullanım yönünden risk oluşturan durumlara karşı da su yalıtımı önemlidir.

İNŞAAT FAALİYETLERİ POZİTİF TARAFTA SEYREDİYOR İNŞAAT FAALİYETLERİ POZİTİF TARAFTA SEYREDİYOR

Isı, su ve ses yalıtımı anlamındaki ürünleriniz ve teknik özellikleri hakkında bilgi verir misiniz?
Fabrikamızda EPS ‘den mamül ısı yalıtım levhaları üretmekteyiz. EPS Genleştirilmiş Polistiren, stiren monomerin polimerizasyonuyla elde edilen köpük haldeki kapalı gözenekli tipik olarak beyaz ve gri renkli termoplastik malzemedir. Malzeme, küçük tanecikler halinde hammadde olarak temin edildikten sonra ön şişirme işleminden geçer. Bu sırada taneciklerin içindeki pentan gazı ile hava yer değiştirir ve malzemenin istenilen yoğunluğu bu aşamada büyük ölçüde sağlanır. Daha sonra özel silolorda dinlendirilen genleştirilmiş taneciklerin kalıp içerisinde su buharı yardımı ile birbirleriyle kaynaşması ve malzemenin özelliklerini kazanması sağlanır. Tanelerin birbiri ile kaynaşması sonucunda balpeteği görünümünde, arada boşluk kalmadan birbiri ile kaynaşmış çokgenlerin oluşturduğu sürekli bir kütle meydana gelir. Daha sonraki üretim adımları ise malzemenin kullanım sahasına (ısı yalıtım amaçlı veya ambalaj malzemesi olarak) göre değişiklik gösterir. Bilindiği gibi durgun hava, bilinen en ekonomik, çevre dostu ve mükemmel ısı yalıtım malzemesidir. EPS’nin üstün ısı yalıtım özellikleri çok sayıdaki taneciklerinin bünyesinde bulundurduğu durgun hava sayesindedir. Dünyada mevcut en iyi ısı yalıtımı sağlayan birkaç malzemeden biri olan EPS, aynı performansı, ülkemizde kullanılan diğer ısı yalıtım malzemelerinden daha ekonomik olarak sağlayan tek malzemedir.

Yalıtım konusunda gerek yapı sektöründeki profesyonel tüketicilerin gerekse son tüketicinin yeterli bilinç düzeyine ulaştığını düşünüyor musunuz?
Yalıtımız ülkemizde stratejik öneme sahip bir konu. Enerjide dışa bağımlı olan bir ülkeyiz ve tükettiğimiz enerjinin büyük bir bölümünü binalarda ısıtma ve soğutmada kullanıyoruz, Yalıtımın lüks değil, bir ihtiyaç olduğunu yeni yeni anlamaya başladık. Yapı sektöründeki tüketiciler ve son tüketici yeterli bilinç düzeyine ulaşmadı. Özellikle yalıtım ürünlerini seçerken ilk seçeneğin fiyat değil de malzemenin yalıtım performanslarına bakılarak ürün tercih edilmeli. Şu anda piyasada yalıtım değerleri yeterli olmayan ürünler satılmakta. Satan da, ürünü alan da yalıtım konusunda yeterli bilgiye ulaşmadığı için yanlış ürünler tercih ediliyor. Bu yüzden de uygulanan yapıdan yeterli enerji tasarrufu alınmayacaktır. Yalıtım konusu ile ilgili vatandaşlarımız bilinçlendirmeliyiz. Buzdolabı, çamaşır makinesi alırken gösterdikleri hassasiyeti, binalarda gösterdiklerinden çok emin değilim. Beyaz eşyaları bu A sınıfıymış ya da bu otomobil kilometrede ne kadar yakıt tüketiyor diye merak edenlerin aldıkları evin A, B ya da C sınıfı belgesi var mı yok mu, gerçekten yalıtımlı bir bina mı değil mi sorguladıklarını düşünmüyorum.

Isı, su ve ses yalıtımı konusunda yasal mevzuatın ve denetimlerin yeterliliği noktasında neler söylemek istersiniz?
Yalıtım konusunda yasal mevzuatlarımız var fakat uygulama ve denetim sıkıntısı var. Piyasada yalıtımı özelliği olamayan 2. ya da 3. kalite olarak adlandırılan yalıtım malzemeleri var. Son tüketici yeterli bilinçte olmadığı için bu ürünleri yapılarına uygulatıyor ve herhangi bir tasarruf sağlayamıyor. Dünyanın gündeminde enerji krizi var… Devletimiz bununla ilgili kullanılmak üzere çok düşük faizli yalıtım kredisi desteği veriyor. Eğer denetimler yapılmazsa bu kaynaklar heba olacak, herhangi bir tasarruf sağlanmayacaktır.