Luftsis A.Ş. / Blygold Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Eda Gürses, Türkiye’de klima tesisat piyasasının hizmetine sundukları Blygold hakkında açıklama yaptı.
Blygold marka ve ürünlerini 4 yıldan fazladır başarıyla Türkiye’de klima tesisat piyasasının hizmetine sunduklarını dile getiren Eda Gürses, “Blygold 30 yıldan fazladır HVAC sistemleri bataryaları için korozyon kaplama sistemleri üretimi ve uygulamaları yapmaktadır. Kendi piyasasında dünya lideri markadır. Merkez tesisleri Hollanda’da olmak üzere 45 ayrı ülkede franchisor bayileri ve ülke bazlı Master franchisor distribütörleri ile HVAC piyasasına hizmet sunmaktadır. Blygold PoluAl XT/MB/MC adı verilen alüminyum pigmentli poliüretan korozyon kaplama sistemi kendi adına bütün dünyada patentlidir. Devrim niteliğindeki bu ürün korozyon engelleme ve korozyona bağlı ısı değişiciler ve metal yüzeylerde zaman içinde oluşan yüzde 15’e varan kapasite ve enerji kayıplarını engellemektedir” dedi.

BLYGOLD UYGULAMA ALANLARI:

Gürses uygulama alanlarını ise şöyle paylaştı: “Blygold yeni imalatlarda başarıyla uygulanmakla beraber zaman içinde korozyona uğramış, hasarlanma ve kapasite kayıpları meydana gelmiş eski klima sistemlerinin saha renovasyonunda da ağırlıklı olarak kullanılıyor.
Uygulamalar Bakır Boru/Alüminyum kanat, Bakır Boru/Bakır Kanat, çelik boru/çelik kanat bataryalar, microchannel bataryalar, bunlara ait galvaniz saç flanşlar ve galvaniz/boyalı iklimlendirme cihazları metal yüzeylere fabrikasyon ya da şantiye koşullarında gerçekleştirilmektedir. Standart ve yüksek çalışma sıcaklığı (650 C) uygulamalarına uygundur. Blygold uygulaması yapılan ürünler ; Klima santralları, Chiller, DX /VRF dış ünite batarya ve kondenserleri, yüksek sıcaklık / endüstriyel tip ısı değiştiriciler , metalik yüzeyler, su soğutmalı chiller’lerin su kutularıdır.
Klima Cihazlarında oluşan korozyon hem hijyen koşullarını bozmakta ve insan sağlığı bakımından rizikolar oluşturmakta ayrıca da yükselen kondenzasyon basınçları dolayısı ile iklimlendirme cihazlarının yüksek elektrik enerjisi çekmesine sebebiyet vermektedir. Blygold kaplaması cihaz kullanım ömrünü en az 2 kat (çoğu uygulamada 3 kat) arttırmakla beraber zaman içinde oluşan korozyona bağlı performans kayıplarını da engellemekte ve cihazların enerji giderlerini düşürmektedir. Korozyona bağlı batarya ve diğer ürünlerin yenilenmesine de gerek kalmamaktadır”. ISO 12944 Korozyon engelleme standartlarındaki C1-C5 M klasındaki altı farklı korozif sınıftaki tüm çevresel bölgeler de ki metal yüzeyler için uygundur.

ENERJİ SEKTÖRÜNDE TEKNOLOJİK YATIRIMLAR ENERJİ SEKTÖRÜNDE TEKNOLOJİK YATIRIMLAR

Türkiye’de BLYGOLD:

Eda Gürses, klima piyasasında var olan fakat fazlaca dillendirilmemiş önemli bir konuya çözüm getirdiklerine olan inançlarını paylaşarak, “Blygold uygulamalarının öncesinde klima cihaz ve sistemlerinde korozyon ve buna bağlı performans ve enerji kayıpları hep göz ardı edilmişti. Yatırımcı, projeci, cihaz satıcıları ve distribütörler her zaman cihazların ilk günkü hali üstünden kıyaslama ve tercih oluşturuyor idiler. Oysa laboratuvar ve saha uygulamaları göstermekte idi ki; cihazlar üstünde meydana gelen kirlilik ve çevresel koşullara bağlı korozyonlar en geç 2 ay içerisinde cihaz performanslarında yüzde 4 ile başlayıp 2 yıllık işletme performansında yüzde 12-15 kayıplara yol açmaktaydı. Bu işin yalnızca performans ve enerji verimliliği tarafıydı. Bununla beraber ve daha önemlisi; organik ve inorganik asit ve tuzlara, kimyasal atıklara, sülfür kükürt gibi yanma sonrası baca ve egzost atıklarına maruz kalan iklimlendirme cihazları daha garanti süreleri bile dolmadan ağır hasarlanmakta, işletmeci ve satıcı firmaların servis departmanları üstünde devamlı tekrarlanan sorunlara ve çok sayıda işletme giderine sebep olmaktaydı. Bunlar genel itibari ile; deniz kenarı ve üstü uygulamalar, kimyasal işleme tesislerindeki cihazlar özellikle mukavva ve karton işleme tesisleri, çimento fabrikaları, Jet yakıtı ekzostuna maruz kalan havalimanı uygulamaları, içinden kimyasal atık gecen dere ve deşarj giderleri bulunan tesisler vs.’dir. Özellikle bu ve benzeri projeler için Blygold korozyon engelleme kaplamalarının kesin ve kalıcı olarak çözüm ürettiğini gördük ve tespit ettik. Örneğin dünya üstünde tüm otomotiv piyasasının araç kaportalarında kullanmış olduğu en üst düzey boya/korozyon koruması kabul gören kataforez kaplama+ boyanın korozyona karşı tuz testi korumasının maksimum 2000 saat olmasına (ya da alternatif ürün kabul gören epoksi kaplamasının tuz testi dayanımı 1000 saattir) karşın Blygold Korozyon korumasının 11.000 saat tuz, 4000 saat asit testi dayanımı olması ne demek istediğimizi daha net olarak anlatmaktadır. Ayrıca global 5 yıl Blygold sertifikalı korozyon garantisini de biz Türkiye de tüm müşterilerimize uyguluyoruz” dedi.