Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) Yenilenebilir Enerji Piyasası Güncelleme raporu yayınlandı. İlgili rapora göre 2022 yılında devreye alınması beklenen rekor yenilenebilir enerji kapasitesinin yüzde 60’ı güneş enerjisinden oluşacak. Geçtiğimiz yıl 295 gigavatla rekor seviyeye ulaşan ilave yenilenebilir enerji kapasitesinin yüksek ham madde maliyetleri ve tedarik zincirindeki aksamalara rağmen, bu yıl 320 gigavata çıkarak yeni bir rekor daha kırması bekleniyor. 

23 NİSAN’DA TRAFO DUVARINDAN TUVALE 23 NİSAN’DA TRAFO DUVARINDAN TUVALE

GÜNEŞ ENERJİSİ GÜCÜNÜ ARTIRIYOR 

Bugüne kadar bir yılda devreye alınan en yüksek kapasite olan bu miktarın yaklaşık yarısını güneş enerjisi kurulumları oluşturdu. Kapasitenin yüzde 46’sı Çin’de devreye alındı. Avrupa Birliği ise 36 gigavat kurulu güçlü yenilenebilir enerji kapasitesinin kurulduğu ikinci bölge oldu. 2022 yılında 320 gigavata ulaşarak yeni bir dekor kırması daha bekleniyor. 

ÇİN, KARA RÜZGAR GÜCÜNÜN LİDERİ OLMA YOLUNDA

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) Yenilenebilir Enerji Piyasası Güncelleme raporuna göre 2022 yılında devreye alınması beklenen kapasite Almanya’nın tüm elektrik talebine ya da AB’nin doğal gaz ürettiği elektriği tek başına karşılayacak seviyede bulunuyor. 2022 yılındaki kapasitenin yüzde 60'ının güneş enerjisinden geleceği hesaplanıyor. Geriye kalan yüzde 40'lık bölümünü ise rüzgar, hidroelektrik ve diğer yenilenebilir kaynakların oluşturacağı öngörülüyor. 

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren IEA Başkanı Fatih Birol, “Son dönemde enerji piyasası ve Avrupa’daki gelişmeler hem yenilenebilir enerjinin emisyonlarının azalmasında hem de enerji güvenliğinin sağlanmasında önemli bir rol üstlendiğini yeniden kanıtlıyor. Bürokratik işlemleri azaltmak, yenilenebilir enerji kaynaklarının yayılması için izin süreçlerini hızlandırmak ve teşvikler sağlamak, hükümetlerin bugünkü enerji güvenliği ve piyasa zorluklarını aşması için atacağı adımlar. Bu adımlar bizim uluslararası iklim hedeflerimizi gerçekleştirmemizi de mümkün kılacak." ifadelerini kullandı. (AA)