ENERJİ ÜRETMENİN FARKLI YOLU: ATIKLAR ENERJİ ÜRETMENİN FARKLI YOLU: ATIKLAR

21 Haziran Dünya Güneş Günü dolayısıyla Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) ve SolarPower Europe raporları değerlendirildi. Rapora göre küresel güneş enerjisinin toplam kurulu gücü 1 teravatı aştı ve güneşte “teravat çağı” başladı. Türkiye’nin ise toplam kurulu gücü 8,3 gigavat oldu. Yatırımların devam etmesiyle birlikte bu rakamın 2030 yılına kadar 30 gigavayı aşması bekleniyor. 

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE MÜCADELE SÜRÜYOR 

Küresel çapta enerji fiyatlarının artması ve iklim değişikliğiyle mücadele edilmesi sebebiyle başta güneş olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım artıyor. Güneş, jeotermal, rüzgar, dalga gibi enerji türlerindeki kaynakların kullanımının artmasına yönelik çalışmalar ülkelerin gündemindeki ilk sıralarda yerini koruyor. Küresel emisyonların 2030'a kadar yarı yarıya azaltılması için enerji sektöründe yenilenebilir enerji kullanımına yönelik büyük çaplı bir dönüşüm yaşanması gerekiyor. Fosil yakıtların dünya genelinde yaygın olarak kullanılması sebebiyle, küresel emisyonlarda keskin düşüş olmadan, sıcaklık artışının 1,5 dereceyle sınırlandırılması mümkün görünmüyor. 

GÜNEŞ KURULUMLARI HIZ KESMEDİ

Dünya genelinde emisyon azaltım miktarının üçte birinin sadece güneş ve rüzgar enerjisi santralleri kurarak düşürülebileceği hesaplanıyor. Koronavirüs salgını nedeniyle santrallerdeki ekipman tedariğinde sorunlar yaşandı. Buna rağmen son 3 yıl içerisinde güneş enerjisindeki yatırımlar hız kesmeden sürdü. Geçtiğimiz sene küresel güneş enerjisinin gücü 168 gigavat arttı ve 940 gigavata yükseldi. 2025 yılına kadar ise bu rakamın 2,3 teravata çıkması hedefleniyor. 

TÜRKİYE’NİN 78 İLİNDE GES BULUNUYOR

Türkiye'de ise mevcutta 8,3 gigavat olan güneş enerjisi kurulu kapasitesinin 2030'a kadar çatı ve saha tipi projelerle 30 gigavatı aşacağı öngörülüyor. Ayrıca ortalama günlük güneşlenme süresi 7,5 saat olan Türkiye'de, çatı üstü güneş santrali potansiyelinin 20 gigavat seviyesinde olduğu tahmin ediliyor. Türkiye'de büyük ölçüde lisanssız güneş santrallerinin oluşturduğu kurulu güç "dağıtık" yapısıyla öne çıkarken, 78 ilde farklı ölçeklerde güneş enerjisi santralleri bulunuyor. (AA)