Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) Direktörü Bora Şekip Güray, Türkiye’deki enerji talepleri ve gelişmeleri konusuna açıklamalarda bulundu. Güray, “Türkiye’nin elektrik talebinin enerji içerisinde payı 2040 yılına kadar yüzde 30’a kadar çıkacağını öngörüyoruz. Genç nüfus, gelişen sanayi ve elektrifikasyonun yaygınlaşması gibi nedenler büyümeye etki edecek.” dedi. 

“ELEKTRİK İHTİYACI RÜZGAR VE GÜNEŞTEN SAĞLANACAK”

Güray, yenilenebilir enerji kaynaklarının ulaşacağı güçle ilgili şu yorumu gerçekleştirdi. “Gerçekleştirdiğimiz çalışmalara göre güneş ve rüzgarın elektrik üretimindeki payı yüzde 11’e ulaştı. Bu oranın 2040 yılında yüzde 36’ya çıkacağını öngörüyoruz. Özetle, Türkiye elektriğinin üçte birden fazlasını güneş ve rüzgardan karşılayacak. Hidroelektrik, jeotermal enerji ve biyokütle gibi kaynakları da değerlendirdiğimiz zaman yenilenebilir enerjinin payı yüzde 60’a ulaşacak. İthal kaynaklarının azaltılmasını sağlayarak ve teknolojileri yerlileştirerek yenilenebilir enerjinin payını daha çok artırabiliriz. 2040 yılına kadar elektrik sektöründeki yatırım ihtiyacının ise yıllık 8 milyar dolar seviyesinde olduğunu hesaplıyoruz." dedi. 

BATARYA, GELECEĞİN MERKEZİNDE OLACAK 

Güray, enerji depolama ile ilgili görüşlerini şu sözlerle aktardı. “Doğal gaz santrallerinin toplam elektrik üretimindeki payının yüzde 20'ye kadar geriledi. Fakat bu santraller esnek üretim yapabildiği için çok önemli bir işleve sahip. Elektrik üretiminde esneklik sağlanabilmesinde batarya teknolojileri büyük öneme sahip. Türkiye’de de bu alanda birçok yatırım fırsatı bulunuyor. Özellikle yerli elektrikli araç projesi TOGG, bu işin başlangıcını oluşturacak. TOGG, ulaşımda elektrifikasyonu artıracak. Bu alanda sağlanacak gelişmeler, batarya teknolojisi de dahil olmak enerji depolamada yeni açılımlar yaratacak. Elektrik odaklı bir gelecekte, depolama işin merkezinde olacak." dedi. (AA)