Transformatörlerin aşırı ısınmasını engellemenin önemli bir yolu soğut borularının düzgün çalışmasıdır. Çünkü transformatörler aşırı ısınmaya yatkındır. Sebebi ise devreler arasındaki gerilim seviyelerinin yükselmesinde ya da azalmasında çekirdek, sargı gibi alanlarda ısı kaybı da yaşanır. Bu da ısı yalıtımına zarar verecek şekilde birikebilir. Neticesinde de transformatör bozulabilir. 

Soğutma borularının ısıyı etkin bir şekilde yaymasını sağlamanın kolay bir yöntemi bulunuyor. Termal kamera sayesinde boruların içi inceleniyor. Soğutma boruları, konvektif soğutma prensibine bağlı olarak çalışıyor. Yağ, transformatörün dahili sargılarında dolaşarak sıcaklığı artırıyor. Ayrıca yoğunluğu da azaltıyor. Daha sıcak, daha az yoğun olan yağ ise hafifledikçe üste çıkabiliyor. Yağ soğuyunca ise yoğunlaşıyor ve batmaya başlıyor. Bu da doğal bir sirkülasyon döngüsü oluşturuyor. 

SOĞUTMA BORULARINIZIN ISINDIĞINI NASIL ANLARSINIZ?

Termal kameralar soğutma borusu ünitelerinin incelenmesi için idealdir. Bu üniteler genelde yüksek ve geniş olduklarında büyük bir yüzey alanına sahiptir. Bu da gözlem hattı oluşturmaya kolaylaştırıyor. Bu üniteler termal kamera ile bölgenin dışından taranmasına olanak sağlıyor.     

Görsele göre sol tarafta üç soğutma borusu ünitesi bulunuyor. Bu normal bir termal örüntüyü ifade ediyor. Sağ tarafta bulunan dördüncü boru ünitesi ise anormal bir örüntüye sahip olduğunu gösteriyor. Dördüncü boru incelediğinde yağın sirkülasyon yapmadığı görülüyor. 

Bunun nedeni şunlar olabilir:

-Sistemde yeterince yağ olmaması
-Akışın engellenmesi veya kapalı bir valf
-Ekipmanın düz bir yerde tutulmaması

ISINMIŞ BİR SOĞUTMA BORUSUYLA NASIL İLGİLENİLMELİ?

Sebep ne olursa olsun, soğutma borularındaki anormal termal örüntü rapor edilmeli ve ileride gerçekleştirilecek bir sorun giderme işlemi için üst birimlere bildirilmelidir. İlgili sorun çözülmeye çalışılmazsa boruların soğutma kapasitesi düşerek transformatöre yüksek zararlar verebiliyor. Termal kamera ile bir termal örüntü yakalanırsa hemen raporlamasının yapılması gerekiyor. Bu sayede daha ciddi bir sorun oluşmadan önce çözüm sağlanabiliyor.