17 Mart 2022 Perşembe günü düzenlenen "Biyo Kaynaklardan Enerji Üretimi" panelinde "Atıkla Çalışan Mini Santraller ve Kojenerasyon" sistemleri hakkında bir konuşmya yapan Mimsan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Enver İlhan, kojenerasyon sistemleriyle elektrik üretiminde termal veriminin 90’lara kadar çıkabiliyorken klasik termal enerji santrallerinde termal verimin ortalama yüzde 30 civarında olduğuna dikkat çekerek, "Geriye kalan termal enerjinin yüzde 70’ini atıyoruz. Enerjinin 70’ini atma gibi bir lüksümüz olamaz. Yüzde 70'lik bu enerjiyi geri kazanmak ülkemize yıllık yaklaşık 3 bin MWe gibi bir elektrik kazanımı sağlar. Mimsan olarak ugulamaya geçirdiğimiz projelerde; bacadan atılan ve enerjinin yüzde 70’ine karşılık gelen bu termal enerjiyi geri kazanmayı amaçlıyoruz. Çünkü örneğin sistemden atılan 45 derecelik suyu, yaklaşık 500 hektarlık bir serada kullanma imkânımız var; ancak bunların devlet politikası haline gelmesi ve teşviklerle desteklenmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

TERMİK SANTRALLERDEKİ ATIK ENERJİ İYİ DEĞERLENDİRİLMELİ

"Mimsan Grup olarak Sandıklı Belediyesi'ne şehir ısıtması sistemi kurduğumuz projedeki 65 °C jeotermal sıcak su, 10 km öteden geliyordu ve şehir ısıtmasında kullanılıyordu. 64 derece dönen su 54 derece olarak seralara veriliyordu. Seralardan 44 dereceye düşen su, 10 km ötedeki jeotermal kuyularına gönderilerek, tekrar deşarj ediliyordu" diyen İlhan, buradan da anlaşılacağı üzere termik santrallerden atılan enerji ile şehir ısıtmasını yapmanın mümkün olduğunu söyledi. Enver İlhan, bu nedenle özellikle termik santrallerde ve biyokütle enerji santrallerinde atık enerjiyi değerlendirmenin büyük önem taşıdığını da sözlerine ekledi. 

"ETİ MADEN’İN BUHAR İHTİYACINI ATIK ISI İLE KARŞILADIK"

Mimsan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Enver İlhan, çıkışında buhar olan kojenerasyon türbinlerindeki buharın muhtelif ihtiyaca göre kullanılabildiğini belirterek, "Eti Maden'e kurmuş olduğumuz kojenerasyon sisteminde 8.5 MWe ürettikten sonra, türbinin egzozundan çıkan atık ısı ile Eti Maden'in buhar ihtiyacını karşılamış olduk. Hakeza Kahramanmaraş'ta Kipaş Tekstil’e yapmış olduğumuz, kömür yakıtlı kojenerasyon tesisini de saatte 6 MWe elektrik ve 60 ton 8 barg proses buharı üretecek şekilde dizayn ettik. Bu 8 barg proses buharı ise boyahanenin ihtiyaçlarında kullanılıyor. Böylece kurmuş olduğumuz kojenerasyon sistemiyle, konvansiyonel enerji üretim sistemlerinde dışarıya atılmakta olan enerjinin büyük bir kısmını, kojenerasyon sistemlerinde kullanılabilir enerjiye dönüştürerek, toplam enerji girdisini artırmayı hedefledik" diye konuştu.

GLOBALDE NÜKLEER VE GÜNEŞ ENERJİSİ YÜKSELİŞTE GLOBALDE NÜKLEER VE GÜNEŞ ENERJİSİ YÜKSELİŞTE

"İNORGANİK ATIKLARDAN RDF ÜRETİMİ YAPARAK ELEKTRİK ÜRETTİK"

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan 'Büyük İşletme AR-GE' kategorisinde ödül alan Malatya Belediyesi Çöpten Enerji Santrali projelerinden de söz eden İlhan, "4 MWe kurulu güce sahip olan bu çöpten enerji santralinde Malatya Belediyesi'ndeki organik atıklar ile inorganik atıkları ayrıştırdık. Sonrasında organik atıklar, biyogaz ve landfill tesislerine gitti. Geriye kalan inorganik atıklardan ise RDF üretimi yaparak elektrik ürettik. Çöpten enerji tesislerine, biyogaz tesisleri ile entegre çözümler sunuyoruz. Onların kullanmadıkları atıkları kullanıp, değerlendiriyoruz. Çürümeyen, çevreye zarar veren ve bertaraf edilmesi gereken atıkları RDF’e çevirerek elektrik üretimi yapıyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.