“Yaklaşan su krizinde çözüm yüksek teknolojili akıllı kentler” diyen Grundfos Türkiye ve Orta Asya Genel Müdürü Burak Gürkan, artan nüfus artışının çok önemli bir problemi beraberinde getirdiğine dikkat çekti. Gürkan, konuyla ilgili şu açıklamayı gerçekleştirdi: “Yakın gelecekte su krizinin yaşanması bekleniyor. Bu krizle birlikte de farklı sorunlar ortaya çıkacak. Özellikle kent planlamalarını yaparken su yönetimine dikkat etmek gerekiyor. İnovatif dijital çözümleri kullanmak ise önem arz ediyor. Geliştirilen teknolojileri kent yaşamına entegre etmek hem su krizine çözüm olacak hem de enerji verimliliği sağlayacak.” 

DÜNYADA 4 KENTTEN BİRİ SU SIKINTISI ÇEKİYOR

Suya erişmenin insanlığın temel hakkı olduğuna dikkat çeken Gürkan, Birleşmiş Milletler Raporu’na göre gelecek 30 yıl içerisinde kentlerin su ihtiyacında yüzde 50 ila 70 oranında artış beklendiğini hatırlattı. Gürkan, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Grundfos olarak dünyadaki su sıkıntılarına çözüm geliştirme motivasyonuyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz ve tüm dünya için su çözümleri geliştiriyoruz. En küçük köylerden en yüksek gökdelenlere kadar içme suyu temini, atık suların arıtılması ve bu sayede insanların yaşam kalitelerinin arttırılması amacıyla hizmet veriyoruz. Amacımız suyu herkese ulaştırmak” dedi.

SUYU YÖNETMEK İÇİN AKILLI ÇÖZÜMLER ŞART

Gelecek nesillere sürdürülebilir bir kent bırakma amacıyla geliştirilen akıllı kentlerde üzerinde durulması gereken en önemli konu ise; suyun yönetiminin en etkin şekilde planlanması olarak öne çıkıyor. Bu yeni yerleşim yerlerinde suyun teknoloji ile entegrasyonunun oldukça önemli olduğunu söyleyen Gürkan: “Yoğunlaştığımız temel düşünce en az enerji kullanımı ile en etkili ve kayıpsız su dağıtımını gerçekleştirmek. Türkiye’de eski nesil pompalar aracılığıyla tüketilen enerji miktarı oldukça yüksek. Akıllı teknolojilere geçmek enerji verimliliği ve tasarruf için şart. Burada yapay zeka ile çalışan su çözümleri öne çıkıyor. Grundfos olarak geliştirdiğimiz yapay zeka ile çalışan akıllı pompalar sayesinde kentlerin su alt yapılarının dijital ikizlerini çıkarıyoruz. Böylelikle su kayıp ve kaçakları önceden belirlenebilirken aynı zamanda kullanılan enerji miktarını minimalize edebiliyoruz. Dolayısıyla da enerji maliyetinde %85’e varan tasarruf elde ediyor, su kayıp ve kaçaklarının önüne geçiyoruz” dedi.