Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) yöneticileri, rüzgar sektörünün orta ve uzun vadedeli geleceğini daha net bir şekilde belirleyebilmek amacıyla önerilerini bir kez daha vurguladı. Öneriler arasında; uzun vadeli proje stoğku açıklamak, yeni destek mekanizmasında sanayiyi desteklemek, finanse edilebilir bir mekanizma olmasına özen göstermek ve önlisans aşamasındaki projelerin yatırıma dönüşmesi için iyileştirici düzenlemeler yapmak gibi maddeler öne çıktı. 

2019 YILINDA 900 MİLYON DOLARLIK ENERJİ İTHALATI ÖNLENDİ 

Rüzgar enerji sektörü hem yerli sanayi üretimini artırıyor hem de karbon salımını azaltıyor. Veriler incelediği zaman 2019 yılında ürettiği 20 milyar kWh’lık elektrik enerjisi sayesinde ülke hazinesinden karşılanacak 900 milyon dolarlık enerji ithalatının önüne geçmiş oldu. Ayrıca RES projelerinde üretilen elektrik sayesinde spot piyasa fiyatları düşürüldü ve tüketicinin cebinden daha az para çıkması sağlandı. Koronavirüs salgınında dayanıklılığını tüm dünyada ispatlayan rüzgar enerjisini büyümesini devam ettirmek için her 1.000 MW kurulum ve 1.000 MW kapasite tahsisi yapılması gerekiyor. 

Öneriler şu şekilde sıralandı: 

•    Uzun vadeli proje stoku oluşturulması sektörün geleceği açısından önem arz ediyor. En az 5 yıllık bir ihale planlamasının açıklanması yerli ve yabancı yatırımcıların yaşadığı belirsizlik sorununu ortadan kaldıracaktır. 

•    Yerli sanayinin desteklendiği ve finanse edilebildiği bir yeni mekanizma oluşturulmalı. TÜREB yetkilileri, yapılan çalışmaların, yeni mekanizmada döviz yerine TL üzerinden fiyatlama yoluna gidilmesi durumunda maliyetlerin arttığını gösterdiğine dikkat çekti. 

•    Hibrit projeler, yapı mevzuatının basitleştirilmesi gibi destekleyici önerileri uygulamaya alınmalı. Yenilenebilir enerji sektörünün daha da gelişmesi için kritik önem taşıyan hibrit projelerin hayata geçirilmesinin önündeki engellerin kaldırılması rüzgar sektörünün de beklentileri arasında bulunuyor. TÜREB yetkilileri ayrıca YEKA sahalarında hibrit kurulması konusuna dikkat çekti. “Bu sürecin hızlandırılması ile ilgili gerekli düzenlemeler yapılmalı” dedi.