Dünyanın en büyük petrol şirketleri giderek hızlanan temiz enerji dönüşümüne ayak uydurabilmek için arka arkaya yenilenebilir enerji yatırımları yapacaklarını açıklarken, uzmanlara göre bu şirketlerin hayatta kalabilmesi için çağa ayak uydurmaları gerekiyor. Petrol fiyatlarında son birkaç yıldır devam eden düşüş, iklim değişikliğiyle mücadele politikalarının güçlenmesi ve finansman kriterlerinin buna göre şekillenmesi, özellikle fosil yakıt şirketlerini dönüşüme mecbur bırakıyor. Bu dönüşümün son örneklerinden biri, "petrol fonu" olarak da bilinen ve 1,3 trilyon dolarla dünyanın en büyük devlet fonu olan Norveç Varlık Fonu'nun yenilenebilir enerji şirketi Orsted'e ait Hollanda'da bulunan deniz üstü rüzgar enerjisi santralinin yüzde 50 hissesini 1,4 milyar avro karşılığında satın alması oldu. Bu yatırım, 2019'da fosil yakıt yatırımlarını sonlandırma kararı alan fonun temiz enerjideki ilk yatırımı olarak öne çıktı.

İDDİALI HEDEFLER BELİRLENDİ 

Dünyanın en büyük petrol şirketleri arasında yer alan BP, Royal Dutch Shell, Total, Equinor ve Eni temiz enerji dönüşümü kapsamında emisyonlarını düşürmek için iddialı hedefler belirledi. Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı'nın "Petrol Şirketleri ve Enerji Dönüşümü" raporu bu hedefleri ve gelecek öngörülerini ortaya koydu.

•    BP: Sahip olduğu 2,5 GW yenilenebilir enerji kurulu gücünü 50 GW’a çıkarmayı planlıyor.   Bu hedefe ulaşmak içinse 60 milyar dolara yakın bir yatırım yapabileceğini hesaplıyor. 

•    Total: 2025 yılına kadar 35 gigavat yenilenebilir enerji kapasitesi oluşturmayı planlıyor. 

•    Eni: İtalyan petrol şirketi 2030 yılına kadar 15 GW, 2050 yılına kadar ise 55 GW temiz enerji kapasitesine ulaşmayı hedefliyor. 

•    Equinor: Norveçli firma, yenilenebilir enerji alanında 2035 yılına kadar 16 GW’a ulaşmayı hedefliyor. 

•    Royal Dutcy Shell: 2030'a kadar hidrojen dahil temiz enerji teknolojilerine 3 milyar dolar yatırım yapmayı hedefliyor.

YENİLENEBİLİR ŞİRKETLERİ SEKTÖRÜN BÜYÜKLERİ ARASINDA 

ABD merkezi temiz enerji şirketi Next Era'nın piyasa büyüklüğü 150 milyar doları, Enel'in ise 100 milyar doları aştı. Iberdrola ve Orsted'in piyasa büyüklükleri ise 80 milyar dolar seviyesine ulaşırken, bu şirketler enerji sektörünün en büyükleri arasına girdi. Öte yandan, geçen yıldan beri dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınını önlemek amacıyla uygulanan kısıtlar, petrol ve kömür talebinde tarihin en büyük düşüşüne neden olurken, yenilenebilir enerji yüzde 2 ile talep büyümesi görülen tek enerji sektörü oldu. (AA)