ANKARA (AA) - Cengiz Enerji, senede yaklaşık 60 milyar metreküp doğal gaz üretimi yapan Özbekistan'da 150 milyon dolarlık yatırımla doğal gaz kombine çevrim santrali inşa edecek..

Konuyla ilgili olarak firma tarafından yapılan açıklamaya göre, Özbekistan Cumhuriyeti Yatırım ve Dış Ticaret Bakanlığı, Özbekistan Ulusal Elektrik Şebekeleri (JSC) ve Cengiz Enerji arasında yapılan "Yatırım Anlaşması"'na göre doğal gaz çevrim santrali Taşkent'te kurulacak olup, 240 megavat kapasitesine sahip olacak.

Santral 12 ayda tamamlanacak ve Cengiz Enerji tarafından 25 sene boyunca işletilecek. Santralde kullanılacak olan doğal gaz, Özbekistan'ın tedarik şirketi Uztransgaz tarafından temin edilecek.

Senede yaklaşık 2 milyar kilovat saat elektrik üretecek olan santral Özbekistan'da enerjide kaynak çeşitliliğine katkı sağlayacak ve 120 bin hanenin de enerji ihtiyacını tek başına karşılayabilecek.

Açıklamada görüşlerine başvurulan Cengiz Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Cengiz, 150 milyon dolar yatırım santral ile bölgede bir ilki gerçekleştireceklerini vurgulayarak, "Cengiz Holding olarak enerjiden maden işletmeciliğine, alt yapı ve üst yapı inşaatlarına kadar dünya üzerinde birçok projeye imza attık. Son olarak yurt dışına açılma stratejimiz çerçevesinde Özbekistan'a doğal gaz kombine çevrim santrali kurmak için yatırım anlaşması imzaladık. Bu bizim Özbekistan'da yapacağımız ilk iş olacak. Bundan sonra da maden, inşaat ve enerji alanlarındaki projeleri de değerlendirmek istiyoruz. Özbekistan'ı bölgenin merkezi olarak görüyoruz ve aynı coğrafyadaki komşu ülkelerde de yatırım fırsatlarını takip edeceğiz." şeklinde konuştu.

Türkiye'de de bir çok çevrim santrali kurduklarını ve işlettiklerini hatırlatan Cengiz, şöyle devam etti:

"Elde ettiğimiz bilgi birikimi ve deneyim bu projede öne çıkmamıza neden oldu. Tecrübemiz ile Özbek halkının verimli enerji ihtiyacını yüksek standartlarla karşılayacağız. Verimli ünitelerimiz sayesinde Özbekistan'ın enerji ihtiyacına düşük maliyetlerle katkı sağlayacağız. Yüksek teknolojiye sahip ekipmanlarımız sayesinde, yük taleplerine ve şebeke dalgalanmalarına çok hızlı cevap verebileceğiz. Böylece Özbekistan'ın şebeke arz güvenliğine destek olunacağı gibi ülkeye teknoloji, eğitimli personel ve bilgi akışı da sağlanmış olacak."