Uluslararası Enerji Ajansı, hazırladığı rapora göre küresel elektrik talebiyle ilgili rakamları açıkladı. Küresel elektrik talebinin bu yıl yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle yüzde 2 oranında azalacağını ve son 50 yılın en büyük düşüşünü yaşayacağını belirtti. Rapora göre en büyük düşüş yüzde 4 ile Avrupa’da görüşecek, Çin ise elektrik talebi büyüyen tek ülke olacak. 

EKONOMİK BÜYÜMEDE YÜZDE 4,4 GERİLEME YAŞANACAK 

Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) bu yıl ilk kez Elektrik Piyasası Raporu'nu yayımladı. Rapora göre, Kovid-19'un yayılmasını önlemek için gerçekleştirilen kısıtlamalar nedeniyle bu yıl sonu itibarıyla ekonomik büyümede yüzde 4,4 gerileme yaşanacak. Elektrik talebinde de önemli bir oranda azalma görülecek. Salgının ekonomi ve elektrik talebine etkisi, 2009 yılındaki finansal krizin etkilerinden daha derin olması bekleniyor. 2009 yılındaki finansal krizi sonrasında ekonomi yüzde 0,1 gerilemişti. Elektrik talebi ise bu dönemde yüzde 0,6 düşmüştü. 

TEMİZ KAYNAKLARDAN ELEKTRİK ÜRETİMİ ARTACAK 

Yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrik geçtiğimiz yıla göre yüzde 7 büyüyecek. Kömürden elektrik üretimi yüzde 5 ile bugüne kadarki en büyük düşüşünü yaşanması bekleniyor. 2012 yılındaki seviyelerine geri dönecek. Nükleerden elektrik üretimi söz konusu dönemde yüzde 4, doğal gazdan üretimi ise yüzde 2 azalacak. Bu kaynakların elektrik üretimindeki azalma nedeniyle karbon emisyonları da bu yıl yüzde 5 oranında düşecek.