Yeni dönem hedef ve projelerini konuşmak amacıyla Endüstri Radyo’da bir araya geldiğimiz Jenesis Genel Müdürü Fatih Savaşkan, karbon ayak izini azaltan sistemler üzerine çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirtti.

İhracat tarafında başta Avrupa ve Amerika’nın beklentilerine yoğunlaştıklarını ifade eden Savaşkan, alternatif yakıtlar geliştirmeyi ve çevreye daha duyarlı sistemler üretmeyi hedefliyor. 

“AVRUPA VE AMERİKA PAZARININ BEKLENTİLERİNE YOĞUNLAŞTIK”

Koronavirüs salgınına rağmen 2021 yılında başarılı çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Savaşkan, ihracatla ilgili çalışmalarını şu sözlerle anlattı:

21. YÜZYILDA ENERJİ İLE YAŞAMAK 21. YÜZYILDA ENERJİ İLE YAŞAMAK

“Jenesis olarak 2021 yılında yüzde 40 düzeyinde ihracat gerçekleştirdik. Ortadoğu, Afrika ve Türkmen ülkelerinin yanında, Amerika, Almanya ve Fransa gibi Avrupa ülkelerine de satışlar gerçekleştirdik. Özellikle enerji verimliliğinin önemli olduğu Avrupa ve Amerika pazarının ihtiyaçlarına cevap verdik. Projelerimizi geliştirirken Avrupa Yeşil Mutabakat hedeflerine uygun şekilde karbon ayak izini azaltan sistemler üzerine çalışmaya özen gösteriyoruz. Amacımız alternatif yakıtlar geliştirmek ve çevreye daha duyarlı sistemler üretmek.”  

“DOYMUŞ BUHARDAN ELEKTRİK ÜRETİMİ İLE TÜRKİYE’DE İLKİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”

Türkiye sanayisi için güzel bir haberi olduğunu belirten Fatih Savaşkan, “Kızgın buhardan elektrik üretimi çok yüksek maliyetli ve doymuş buhar kullanan fabrikalar için özel bir yatırımdır bu yüzden Türkiye’de çok az uygulaması bulunmaktadır. Oysa Türkiye’deki fabrikaların %99’u üretimde doymuş buhar kullanırlar. Bu yüzden üretilen doymuş buhardan önce elektrik sonra da ürün üretme imkanı sunan Jenesis HUB+SST sistemimiz sayesinde işletmeler artan enerji maliyetlerinden daha az etkilenmek adına rakiplerine karşı birkaç adım daha öne geçme imkanı sunuyoruz. Örneğin 7 t/h ortalama buhar tüketimi olan bir tesis Jenesis HUB+SST sistemi kurarsa yaklaşık 150 kWh elektrik üretirken yatırımın amorti süresi de 5 yılın altında olmaktadır.” ifadelerini kullandı.