Enerjisa Enerji ve Çimsa iş birliğinde çimento sektörünün en büyük güneş enerjisi santrallerinden biri hayata geçiyor. Çimsa’nın Afyon’da faaliyet gösterdiği fabrikasında 52 milyon TL yatırım bedeliyle santral kurulacak. Proje yılda ortalama 4,2 milyon kWh elektrik enerjisi üretecek. Bu sayede tesis 1.416 hanenin yıllık elektrik tüketimine eşdeğer bir enerjiyi doğal kaynaktan sağlayacak. Enerjisa Enerji ile Sabancı Holding’in global markası Çimsa, enerji konusuyla ilgili önemli bir iş birliğini hayata geçirmeye hazırlanıyor. İş birliği kapsamında Çimsa, Afyon Fabrikası’nda sektörün en büyük GES projesini Enerjisa Enerji ile kuracak. Proje kapsamında toplam 7.479 adet güneş paneli kullanılacak ve toplam 3.4 MWp kurulu gücü olacak. Projenin 2023 yılının 2. çeyreğinde aktif olması planlanıyor. Proje yılda yaklaşık 2.750 ton karbondioksit (CO₂) salımı engellenecek. Enerjisa Enerji, Çimsa’ nın yenilenebilir kaynaklardan kendi elektriğini kendi üreterek enerji tasarrufu konusunda çimento sektörüne rol model olmasına katkı sağlayacak.

“ENERJİ İTHALATIMIZ 200 MİLYAR DOLAR SEVİYESİNE ULAŞTI”

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Enerjisa Enerji CEO’su Murat Pınar: ‘’Hızlı bir sanayileşme ve kentleşme sürecinden geçen Türkiye’nin enerjiye ihtiyacı var. Ancak bu ihtiyacı hangi kaynaklardan üreterek gidereceğimiz konusu bugün karbon nötr geleceğe yatırım yapan bizim gibi şirketler için çok kritik. Ekonomik açıdan baktığımızda ise son 5 yılda yaklaşık enerji ithalatımız 200 milyar dolar seviyesinde. Enerjide yerli ve yenilenebilir kaynakları kullanarak bu açığı kapatmamız hatta pozitife geçmemiz mümkün. Dolayısıyla bu alanda atılacak her adım elbette ülkemiz için büyük kazanç sağlıyor. Tam bu noktada Enerjisa olarak İşimin Enerjisi çatısı altında gerçekleştirdiğimiz yatırımlar ile hem yenilenebilir hem de verimli bir kaynak olan güneş enerjisi santrallerini müşterilerimiz ile buluşturmaya devam ediyoruz. Sürdürülebilir bir yaşama katkı sağlamayı yol haritası olarak benimsemiş olan Çimsa’nın Afyon Fabrikası arazisinde devreye alacağımız güneş enerjisi santrali ile hem ülkemizin hem de dünyanın daha iyi bir gelecek için ulaşmak istediği hedeflere katkı sağlamış olmaktan ayrıca memnuniyet duyuyoruz. ‘’
 
“YEŞİL DÖNÜŞÜMÜNÜN GEREKLİLİKLERİNİ YERİNE GETİRİYORUZ”

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Çimsa CEO’su Umut Zenar, “Çimsa’da yeşil dönüşümün gerekliliklerini yerine getirmek için çalışıyoruz. İklim değişikliğiyle mücadele kapsamında sürdürülebilir kaynakların kullanımı tüm ülkelerin enerji stratejilerinde ilk sırada yer alıyor. Küresel emisyonların 2030 yılına kadar yarı yarıya azaltılabilmesi için yenilenebilir kaynakların kullanılmasına yönelik büyük çapta bir dönüşüm yaşanmalı. Bu süreçte Çimsa olarak döngüsel ekonominin bir parçası olmaya devam etme hedefiyle çalışıyoruz.  Yeşil dönüşümün gerekliliklerini yerine getirmeye yönelik planlarımızı hayata geçiriyoruz. Sürdürülebilirlik stratejimiz kapsamında, karbon ayak izinin azaltılması, enerji verimliliği, çevre dostu ürünler gibi konulara odaklanmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda hayata geçireceğimiz güneş enerjisi yatırımımızın tüm dünyanın ortak sorunu olan emisyonların azaltılması konusuna büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz.”
 

ENERJİ SEKTÖRÜNDE TEKNOLOJİK YATIRIMLAR ENERJİ SEKTÖRÜNDE TEKNOLOJİK YATIRIMLAR