İşletmelerde Enerji Verimliliği ve Yalın Dönüşüm programı, koronavirüs salgını nedeniyle dijital ortamda düzenlendi. Programda konuşma gerçekleştiren HOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Korun, enerji verimliliği ve yalın dönüşüm konusunun sanayiciler için önemli olduğuna dikkat çekti. Programda BTSO EVM Yöneticisi Canpolat Çakal ve Endüstri Mühendisi ve Yalın Dönüşüm Uzmanı Elif Abraş Aydoğan sanayicilere bilgiler verdi. 

8 MİLYAR DOLARLIK POTANSİYEL VAR 

Programda konuşan BTSO EVM Yöneticisi Canpolat Çakal, Enerji Verimliliği Merkezi hakkında bilgi verdi. Çakal, “Enerji Verimliliği Merkezi (EVM), BTSO MESYEB bünyesinde faaliyet gösteriyor. Çalışmalarına da 2016 yılından beri sürdürüyor. T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yetkilendirilen merkez aynı zamanda Enerji Verimliliği Danışmanlık hizmeti de veriyor. Merkezimiz bünyesinde ayrıca enerji verimliliği etütleri, enerji verimliliği ölçümleri, TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Danışmanlık hizmeti, enerji verimliliği eğitimleri, proses iyileştirme ve yalın çalışmaları ve Verimlilik Artırıcı Proje (VAP) hazırlama hizmetlerini de gerçekleştiriyoruz.  Enerji yönetim sistemi danışmanlık hizmeti ile VAP uygulamalarında devlet desteklerinden de faydalanabiliyor. Yönetmelik şartlarını yerine getiren endüstriyel işletmeler, enerji verimliliği danışmanlık hizmetlerinin hazırladığı projeler kapsamında bir yıl içerisinde enerji faturasının yüzde 30’unu devletten geri alabiliyor. Türkiye’nin enerji tasarruf potansiyeli 8 milyar dolar… Türkiye ve gelecek yarınlar için enerjimizi verimli kullanmak durumundayız.” dedi. 

YETKİNLİK VE DÖNÜŞÜM MERKEZİ BURSA MODEL FABRİKA

Bursa Model Fabrika’da görevli Endüstri Mühendisi ve Yalın Dönüşüm Uzmanı Elif Abraş Aydoğan, programda yalın dönüşüm hakkında bilgiler verdi. Bursa Model Fabrika’nın odağına “Değer” kavramını alarak oluşturduk. Bursa Model Fabrika, yalın dönüşüm ve dijitalleşme için gerekli kazanımların sağlanmasında, katılımcılara deneyimsel öğrenme sağlayarak fark yaratıyor. Bu sistem katma değer oluşturmak üzere tasarlandı. Bu sistemi diğerlerinden ayıran özelliklerin başında proses verimliliği ile enerji verimliliğini tek çatı altında toplaması geliyor. Model fabrika, gerçek bir üretim alanında tüm yalın araçların ve dijitalleşme uygulamalarının nasıl hayata geçirdiğini gösteriyor ve uygulama fırsatı sunuyor. Üretim alanlarında uygulanan ‘teşhis’ yöntemleriyle, her sektörün ve her sanayi tesisinin kendi özelinde değerlendirildiği ve kuruluşa özgü iyileştirmelerin uygulamalarında Bursa Model Fabrika, yalın uzmanlarının sanayi kuruluşlarına uygulama desteği ile gerçekleşiyor. Bursa Model Fabrika'dan eğitim alacak işletmelere de aynı zamanda KOSGEB 70 bin TL’ye kadar destek vermektedir.” diye konuştu.