İzoleli yıldırım iniş iletkeni kullanımı yıldırımdan korunma sistemleri tasarımlarında; IEC normlarının yanı sıra gelişen teknolojik yapılarda kullanımı zorunlu hale gelmiştir. Olası bir yıldırım darbesinin haberleşme sistemlerinden üretim hatlarına vereceği zararın önlenmesi gerekiyor. Özellikle yangın riski, dokunma gerilimi sonucu çarpılma riskleri düşünüldüğünde izoleli yıldırımdan korunma iletkeni ve izoleli yıldırımdan korunma ekipmanları kullanımı en ideal yıldırımdan korunma tasarımı olarak karşımıza çıkarıyor. İzoleli yıldırım iniş iletkenleri iletken yüzey inişlerinde; çelik konstrüksiyon yapılarda S koruma mesafesinin sağlanamadığı yıldırım iniş hatlarında; mekanik şaft geçişlerinde ve özellikle yanıcı, patlayıcı tesislerde, exproof alanlarında yıldırım darbesinin yakalama ucunda toprağa deşarjı amacıyla kullanılıyor. İzolesiz inişlerde alınan risk ülkemiz yıldırım karakteristiği göz önüne alındığında oldukça fazladır ve bu nedenle yıldırımdan korunma sistemleri tasarımlarında yıldırıma karşı test edilmiş; 10/350mikrosaniye eğrisindeki yıldırım darbesinin izolasyonunu sağlayabilen iniş iletkeninin kullanılmasını öneriyoruz. Bu sayede HVI Conductor olarak geçen gromtor izoleli yıldırım iniş iletkeni teknolojik üretimi ve sahip olduğu test sertifikalarıyla bu konuda güvenilir bir ürün kullanılıyor. Ancak unutmamamız gereken en önemli detaylardan biri yıldırımdan korunma sistem komponentleri bir bütündür. İzoleli iniş iletkeni sabitleyici sistemleri ve başlıkları, izoleli yalıtımlı yakalama uçları ve bağlantı elemanları tasarlanan komple bir sistemle en doğru çözüm sağlanabilir. 

STANDARTLARA UYGUN ÜRÜN SEÇİLMELİ 

İzoleli iniş iletkenleri her 1 metre de özel kroşeleri ile sabitlenmelidir. Olası korozyon etkisine karşı bu ürünleri genellikle V4A Paslanmaz Çelik kalitesinde seçmekteyiz. Ayrıca izoleli iletkenin topraklama ve izoleli yakalama uçlarına özel bağlantı elemanları kullanmalıdır. Yılkomer olarak V4A Paslanmaz Çelik özellikli izoleli iletken başlıklarını kullanıyoruz. İzoleli yıldırımdan korunma sistemleri kullanıldığı zaman yıldırımdan korunma tesisatı uzun yıllar korozyona uğramıyor. İzoleli yıldırımdan korunma sistemlerinin çoğunluğunun korozyona uğradığını ya da atıl durumda olduğunu görebilirsiniz. Bu duruma gelmemesi için yıldırımdan korunma sistemlerinin ilk kurulumu yapılırken standartlara uygun ürünlerin seçilmesi önemlidir. 

KATEGORİSİNİN EN GÜVENLİSİ 

Gromtor izoleli yıldırım iniş iletkeni sistemi uygulamaları ile endüstriyel tesisleri en güvenli yıldırımdan korunma uygulamasının yaptırılmasını tavsiye ediyoruz. 150ka darbe yalıtımı ve miliamper seviyesinde sızıntı akımı ile kategorisinin en güvenli ürünüdür. Gromtor izoleli yıldırın iniş iletkeni paketlemesi makaralara sarılı halde yapılıyor. 200 metre ve 400 metre rulolar halinde alınabilir ya da parça şeklinde  tedarik edilebilir. Ayrıca ek yapılma imkanı olup mümkün olduğun tek parça inişinin yapılması öneriliyor.