Gökçeada’da yenilenebilir enerji kaynakları etkin kullanabilmek için örnek bir proje hayata geçecek. Proje kapsamında UEDAŞ Gökçeada’ya enerji depolama tesisi kuracak. Adadaki yenilenebilir enerji santralleri ve jeneratörler kurulacak olan Virtual Power Plant (Sanal Güç Santrali-VPP) sistemine entegre edilecek. Projede toplam 19 ortak yer alırken bu ülkeler arasında İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya, Almanya, Danimarka ve Hollanda yer alacak. UEDAŞ’ın paydaşları arasında ise Bozcaada Belediyesi, Troya Çevre Derneği ve Inavitas firması yer alıyor. Projenin toplam değeri 7,2 milyon avro olacak. Yatırım bedelinin yüzde 70’i ise Avrupa Birliği tarafından hibe edilecek. Projenin 42 ay içerisinde tamamlanması planlanıyor. 

YENİLENEBİLİR ENERJİDEN FAYDALANILACAK 

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren UEDAŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili İsmail Ergüneş, “Tüm dünyaya yenilenebilir enerji kaynaklarının değerlendirilmesi konusunda tüm dünyaya örnek bir projenin hayata geçirilmesi hedefleniyor. Projeye AB destek olurken asil amaç karbon salımını azaltmak, yenilenebilir enerji entegrasyonunu kolaylaştırmak, yeşil enerjiye geçişi hızlandırmak olacak. Adada mevcutta çalışır durumda olan yenilenebilir enerji santralleri ve jeneratörler kurulacak. Virtual Power Plant (Sanal Güç Santrali-VPP) sistemine entegre edilecek. Böylelikle adaların enerjisi yenilenebilir enerjiden sağlanmaya çalışılacak. Ayrıca projedeki testler kapsamında bir trafo bölgesinde tüm tüketicilere akıllı sayaç uygulaması yapılacak. Bu proje ile kullanıcıların tüketim alışkanlıkları da takip edilebilecek” dedi. 

DİĞER PROJELERE ÖRNEK OLUNACAK 

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren UEDAŞ Genel Müdürü Gökay Fatih Danacı, “Gökçeada Enerjin Yeter projesi kapsamında 2 MW gücünde enerji üretilecek. Projede toplamda 7 bin 260 abone faydalanacak. 42 ay boyunca Gökçeada’da denenecek sisteme benzer çalışmalar, Türkiye'deki diğer adalar ile Danimarka, İtalya ve İspanya'daki adalarda da yapılacak. Geliştirilecek olan bu modelin yaygınlaştırılması için daha büyük projeler hayata geçirilecek” dedi.