Teknopark Ankara'da 4 genç girişimci tarafından kurulan Sputek Teknoloji, enerji sektörüne yenilik getirmeyi ve Ar-Ge ürünleri geliştirmeyi hedefliyor. Dikkat çeken projeleri arasında metrekare başına düşen elektrik enerjisi üretimini artırmayı sağlayacak yeni güneş paneli tasarımı, durgun denizde bile dalganın ürettiği kinetik enerjiden elektrik elde edilmesine imkan verecek modül ve kendi enerjisini üreten çardak yer alıyor. 

TEKNOLOJİK ÜRÜN BELGELİ PROJELER GELİŞTİRİYOR 

Sputek Enerji, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlığını yerli ve yenilenebilir enerji üretim modülleriyle azaltmayı hedefliyor. Temiz enerji pazarında faaliyet göstererek ihracat yapmayı hedefleyen şirketin 2 patentli ürünü bulunuyor. 2 patent ürünü ise başvurusu sürecinde bekliyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Sputek Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Ömer Kaan Coşkun, “Yürüttüğümüz Per-PV Panel projesi ile yeni güneş paneli tasarımı geliştirdik. Bu projeyle verimliliği yükseltmeyi ve enerji üretim miktarını metrekare başına artırmayı hedefliyoruz. Ayrıca güneş enerji sistemlerindeki maliyetleri de düşürmeye çalışıyoruz” dedi. 

“DALGADAN ELEKTRİK ÜRETECEĞİZ”

Dalgadan elektrik enerjisi üretimiyle ilgili proje geliştirdiklerini anlatan Coşkun, konuşmasını şu sözlerle anlattı: “Deniz dalgalarının ürettiği kinetik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürmek amacıyla proje geliştiriyoruz. Bu projede elektrik üretilen milin tasarımında yaptıkları yenilikle benzer projelerden farklılaşıyoruz. Bu sayede var olan dalga enerji sistemlerinden daha verimli, 15-30 santimetre dalga boylarında verimli enerji üretebilen bir sistem ortaya çıktı. Bu da enerji ürettiğimiz dalga modülünün mevcut sistemler gibi sadece okyanus ortası veya aşırı dalgalı denizlerde değil kıyı şeridi müsait olan veya daha durgun denizlerde de kullanılabilmesini sağlayacak” dedi. (AA)