Merkezi sistem iklimlendirme çözümlerinin tedarik, satış ve satış sonrası konusunda hizmet veren Form Şirketler Grubu, yeni dönemde geliştirdiği yeni ürünlerle hem iç pazara hem de ihracata odaklanmaya hazırlanıyor. Yeni dönem iş gündemini konuştuğumuz Form Endüstri Ürünleri Genel Müdürü Toni Timirci, ayrıca ortaklık ve imalatlar bazında yeni girişimleri olduğunu da söyledi. 

Form Endüstri Ürünleri ile ilgili sunduğunuz hizmetlerden ve ürün gruplarından bahsedebilir misiniz?

Form Şirketler Grubu çatısı altında merkezi sistem iklimlendirme çözümlerinin tedarik, satış ve satış sonrası hizmetlerini sunuyoruz. Form Endüstri Ürünleri olarak yerli üretim gruplarımız olan fancoil, su kaynaklı ısı pompası ve paket klima haricinde, çok uzun yıllardır Lennox, Clivet, Dunham Bush, Climate Master gibi kendi alanında dünya devi markaların temsilciliklerini de yürütüyoruz. 
İzmir’de bulunan üretim tesislerimizde ürün gamımızda bulunan yerli üretim fancoil, su kaynaklı ısı pompası ve Lennox üretim lisansı altında paket klima cihazlarının üretimlerini gerçekleştiriyoruz. 2019 yılında paket klima konusunda dünyanın en büyük ve eski paket klima üreticilerinden Lennox firması ile bir lisans anlaşması imzaladık. Yaklaşık 38 yıldır çalıştığımız Lennox markasıyla olan bu iş birliği ile İzmir’deki tesisimizde Lennox markalı paket klimaların üretimine başladık. Paket klimalar konusunda Lennox’un dünyada ilk lisanslı üretim hakkı verdiği firmayız, bu da bizim için ayrı bir gurur kaynağı.

Bize üretim tesisinizin kapasitesi hakkında bilgi verebilir misiniz? Yeni dönemde üretim kapasitenizi artırmaya yönelik bir yatırım hedefiniz var mı? 

Form olarak özellikle sektör ve ekonomideki gelişmeleri de göz önüne alarak son yıllarda Ar-Ge ve yerli üretime yönelik projelerimize ağırlık veriyoruz. Her sene üretim ciromuzun yüzde 1.5’unu Ar-Ge’ye ayırıyoruz. Bu kapsamda tasarımını ve üretimini yaptığımız ürünlerle, sektör deneyimimizi birleştirerek müşteri portföyümüzün ihtiyaçlarına en uygun çözümleri sunuyoruz. İzmir’de bulunan 20.000 metrekare açık, 14.000 metrekare kapalı alana sahip üretim tesisimizde, yenilikçi ve pazarın ihtiyaçlarına hızlı refleks göstererek yeni üretimlere açık bir organizasyonumuz mevcut.

Lennox ile gerçekleştirdiğimiz lisans anlaşması kapsamında 2019 senesi boyunca 80 kW üstü kapasitedeki paket klimaları ürettik. 2020 Mart itibarıyla üretim ağımızı genişletip 20 kW’dan 200 kW’a kadar farklı ve kapasite modellerin üretimini gerçekleştirmeye başladık. Buna ek olarak 2019 yılı içerisinde, 56 yıllık sektör tecrübemiz ile yerli ısı pompalarımızın 11,15 ve 22 kW’lik kapasiteli modellerini üretmeye başladık. 2020 yılı içerisinde 3,7 ve 9 kW’lik küçük kapasiteli modellerin de üretimini de gerçekleştirerek ürün gamımızı genişlettik. Form’un ısı pompaları konusundaki uzun yıllara dayanan bilgi birikimini bu cihaza aktardık ve böylece üstün özelliklere sahip bir ürün ortaya çıkardık. Bunu sahadan gelen talepleri dikkate alarak ürün geliştirmemize borçluyuz. Öte yandan doğru tedarikçilerle çalışmamız, uzun süreli AR-GE çalışmaları ve her şeyden önce doğru mühendislik sayesinde ürünümüz son derece başarılı bir noktaya geldi. Hem fiyat hem de performans açısından müşterilerimiz tarafından yoğunlukla tercih ediliyor. 2019 itibariyle de yerli ürün belgesi ve CE belgelerini aldık.

Ayrıca önümüzdeki yıllarda ürün gamımıza eklenecek olan yeni ürünler ile öncelikle Türkiye’nin iklimlendirme alanında üretim yapan ciddi oyuncuları arasında olmak, ardından ilerleyen yıllarda Avrupa’da söz sahibi olarak Türkiye’nin ihracatına yüzde 100 yerli ürünlerimiz ile katkıda bulunmak en büyük hedefimiz. Yurt dışındaki ihracat satış ağımızı genişleterek ihracat yapılan ülke sayısını önümüzdeki iki yıl içerisinde iki katına çıkarmak da diğer bir hedefimiz.

Endüstriyel prosesler için sunduğunuz soğutma grubu hakkında bilgi verebilir misiniz? Kullanıcısına nasıl avantajlar sağlıyor? 

Form Endüstri Ürünleri olarak, soğutma grubu alanında Clivet ve Dunham-Bush markalı ürünler ile hizmet veriyoruz. Hava soğutmalı, su soğutmalı ve santrifüj modellerimiz ile tedarik sağlanacak alanın ihtiyacına en uygun ve verimli şekilde çözüm sunuyoruz. 

İtalya menşeili Clivet markasıyla ortaklığımız ile 10 yılı aşkın süredir farklı merkezi iklimlendirme ihtiyaçlarına verimli ve işlevsel çözümler sağlıyoruz. Clivet’in Eurovent sertifikalı Multifunction soğutma grupları, aynı anda bağımsız olarak soğuk ve sıcak su üretebilme kabiliyetiyle, aynı yapı içerisinde bulunan ancak aynı anda ısıtma ve soğutma ihtiyacı bulunan farklı mahallerin bu ihtiyaçlarını tek cihaz üzerinden karşılıyor. Clivet SPINchiller³ MF Multi Function Hava Soğutmalı Soğutma Grubu, 300 ila 1.450 kW’lık kapasite aralığına sahip. Eş zamanlı kullanımda ise 7,83’e kadar küresel verimlilik değerlerine ulaşıyor.  Farklı hava koşullarında, geniş kullanım alanı sunan bu ürün, +55°C’den – 60°C’ye kadar sıcak su üretimi sağlayabiliyor, aynı zamanda -10°C ile +48°C’lik dış ortam sıcaklıklarında geniş bir çalışma aralığına sahip. 

Dünya pazarının öncü firmalardan biri olan ve birçok ülkede faaliyet gösteren Amerikan kökenli Dunham-Bush markasının soğutma grupları, iki kompresörlü ve her bir kompresörü frekans kontrollü vidalı gruplarda 2.650 kW’a kadar; santrifüj soğutma gurupları ile 14 bin kW‘a kadar tek cihazda istenilen kapasiteyi sağlayabiliyor. Bunların yanı sıra sahip olduğu Amerikan AHRI laboratuvar test belgeleri ile tüm modellerinde kapasite ve verimlilik garantisiyle güven veriyor. 

Koronavirüs salgınıyla birlikte kapalı ortamların havalandırılması oldukça önem kazandı. Bu noktada bize havalandırma konusunda sunduğunuz çalışmalardan bahsedebilir misiniz?

Koronavirüs salgını, tüm yaşam alışkanlıklarımızı ve iş yapış biçimlerimizi değiştirdi. Hava yoluyla bulaşma riski yüksek bir virüs olması sebebiyle özellikle ortak kullanım alanı olarak faaliyet gösteren kapalı alanların iç mekan hava kalitesi ve temizliği oldukça önem kazandı.  Form olarak bu alanda ihtiyaçları doğru gözlemleyip, hızlıca çözümler ürettik. Bu yıl içinde satışa sunduğumuz yerli üretim Neffes Antiviral Hava Temizleyici ile özellikle okul, restoran, kafeterya, ofis, muayenehane, klinik, kuaför, mağaza, otel, eczane gibi insanların bir arada bulunduğu kapalı ortamların havasını steril ve virüs riski açısından güvenli hale getiriyoruz. UV-C  ve Hepa Filtre de içeren 4’lü filtre yapısıyla virüslere karşı çifte koruma sağlayan Neffes ile piyasada bulunan bu alandaki pek çok üründen ayrışıyoruz. 

Öte yandan içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde, klimaların korona virüs salgını üstündeki etkisinin gündemde yer almaya başlamasıyla birlikte bu alanda müşterilerimize UV-C uygulaması hizmetini sunmaya başladık. Kapalı alanlarda bulunan iklimlendirme sistemlerine entegre edilen UV-C ışık teknolojisi, hava içerisindeki virüslerin DNA-RNA yapılarını bozarak etkisiz hale getiriyor. Sistem, kapalı çevrim olarak adlandırılan yani ortam havasının çevrildiği fancoil, ısı pompası, VRF ve split klima sistemlerinin yanı sıra, açık çevrim mantığıyla çalışan yani tam taze hava ya da karışım havasının kullanıldığı klima santralleri ve paket klima sistemlerine de entegre edilebiliyor. Bu sistemler sayesinde AVM’ler, sinemalar, restoranlar, ofisler, mağazalar ve benzeri alanlar daha güvenli ve steril bir havaya sahip oluyor.

Su kaynaklı ısı pompası ile endüstriyel tesislere sağladığınız avantajlar hakkında bilgi verebilir misiniz? Özellikle endüstriyel tesislerin bu konuda nasıl ihtiyaçları var? Siz bu ihtiyaçlara nasıl cevap veriyorsunuz? 

Endüstriyel tesislerin en önemli gereksinimleri arasında yüksek enerji verimliliği, düşük maliyet ve eş zamanlı ısıtma ve soğutma geliyor. Isı pompaları, maksimum enerji verimliliği ve düşük maliyet ile optimum ısıtma, soğutma, kendi içinde ısı geri kazanımı ve sıcak su elde etme gibi işlemler için en doğru cihazlardan biri. Su, enerji transferindeki en verimli yoldur. Su kaynaklı ısı pompası, suyun termal iletkenliğinin çok daha yüksek olması nedeniyle, hava kaynaklı sistemlere göre daha verimli ve küçük boyutludur. Özellikle göl/deniz ve yeraltı suyu kaynaklı sistemler kullanılıyorsa, kaynak sıcaklıkları tüm yıl boyunca sabit olduğundan diğer sistemlere göre kıyaslama kabul etmeyecek kadar çok yüksek verimlilikle çalışır.

Form olarak su kaynaklı ısı pompaları konusunda öncü olup bu alanda Türkiye’de yapılan ilk uygulama örneklerine ve sayısız referansa sahibiz. Bu alanda uzun yıllardır ortaklığımız bulunan Climate Master ve Clivet gibi yabancı firmalarla ve yerli üretim Form markalı ürünlerimiz ile hizmet veriyoruz. Clivet Multi Function ısı pompalarının hava kaynaklı ve su kaynaklı olarak 250 kW’dan 1300 kW’a kadar farklı modelleriyle hizmet veriyoruz. Clivet ısı pompası ile endüstriyel tesisler soğutma grubu, kazan, kazan bacaları, sirkülasyon pompaları, otomasyon gibi kalemlere yatırım yapma gereği duymadan aynı verime sahip olabiliyor. Bu sayede %30-40’a varan ciddi bir ilk yatırım avantajı sağlıyor. Bu ürün, soğutma esnasında ortaya çıkan atık enerjiyi ısı geri kazanım eşanjörüne aktararak ısıtma ihtiyacını karşılar ve bu sayede 7-8 COP değerlerine varan verimlilik sağlar. Farklı koşullarda geniş kullanım alanıyla öne çıkan Clivet Multi Function ısı pompası, 10°C ile +48°C’lik dış ortam sıcaklıklarında genişletilmiş çalışma aralığıyla 55/60°C’ye kadar sıcak su üretimi sağlar.

Isı pompası alanındaki öncülüğümüz ve tecrübemizi, yerli üretime verdiğimiz değerle birleştirerek 2019 yılında yenilikçi ve enerji verimliliği yüksek yerli sudan havaya ısı pompası üretimine başladık. 2019 yılında 11, 15 ve 22 kW kapasitelerde başladığımız üretime 2020 yılında 3, 7 ve 9 kW’lık modelleri de ekledik ve böylece kapasite aralığını 3 ile 22 kW arasında olacak şekilde genişlettik. Toplamda 6 modelde satışa sunduğumuz Form WSHP ısı pompaları ile bir projede gerekli olabilecek tüm kapasite ihtiyaçlarına çözüm sunuyoruz. Cihazda bulunan gelişmiş merkezi kumanda ve dokunmatik ekran seçeneği, geniş çalışma limitleri, ekolojik çevre dostu soğutucu gazı ve yüksek enerji verimliliği, yüzde 100 taze hava çözümleri ve UV-C sterilizasyon imkanı ile işletmelere değer katıyoruz.

Bizimle 2021 iş gündeminizi ve hedeflerinizi paylaşabilir misiniz? 

2021 özellikle son günlerde gelen aşı haberleri ve tüm dünyadaki değişim rüzgarlarıyla birlikte 2020 yılına göre daha pozitif unsurlar barındırıyor. Bu doğrultuda 2021’de mevcut konumumuzu koruyup, geliştirdiğimiz yeni ürünlerin iç pazardaki penetrasyonunu artırırken, ihracata da odaklanacağız. Ayrıca ortaklık ve imalatlar bazında da yeni girişimlerimiz var. Bu anlamda 2021 yılının ilk yarısında sektöre birçok yeni haberlerimiz olacak. 
Ülkemiz turizm sektörü için en önemli dönemlerden biri olan yaz aylarındaki pandeminin durumu, işler açısından da belirleyici kriter olacak gibi duruyor. Bu kapsamda 2021 yılının ikinci yarısı ve 2022 için piyasa adına ümitli olduğumuzu söyleyebiliriz. Bu süreçte biz de Form Endüstri Ürünleri olarak çift haneli bir büyüme öngörüyoruz.