Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, enerji depolama yönetmeliği ile ilgili değerlendirme yaptı. Kalaycı, “Yenilenebilir enerji sektörü uzun süredir enerji depolama yönetmeliğiyle ilgili bu gelişmeyi bekliyordu. Yenilenebilir enerjinin temel zayıflıklarından biri olan depolama sorununun çözülecek. Artık güneş enerji santralleri gece karanlığında, rüzgar enerji santralleri ise rüzgar olmadığında enerji sağlayabilecek.” dedi.  

ENERJİ DEPOLAMA KRİTİK ÖNEM TAŞIYOR 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından hazırlanan Enerji Depolama Yönetmeliğine göre Türkiye’de elektrik depolama tesislerinin, "üretime bütünleşik, tüketime bütünleşik, müstakil ve şebeke işletmecisi tarafından" olmak üzere 4 farklı tipte kurulabilmesinin önünün açıldı. Kalaycı, "Enerji depolama, başta rüzgar ve güneş enerjisi olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarından daha sürdürülebilir ve verimli şekilde enerji üretilmesinin yolunu açması bakımından kritik önem taşıyor." dedi.

“YERLİ ÜRETİCİ DEĞER ZİNCİRİNDE YER ALMALI”

“Depolama tesislerinin bilgi, teknoloji ve sermaye yoğun yatırımlardır. Bu tesislerde kullanılacak ekipmanlar mümkün olduğunca daha fazla yerli üretilmesini sağlayacak düzenlemeler yapılmalıdır” diyen Kalaycı, dünyada bu alanda yetkinliğini kanıtlamış firmaların hem Türkiye’ye yatırım yapmaları hem de yapacakları üretimde yerli ara malı kullanmaları yönünde teşvik edilmelidir. Türkiye bu yatırımlarda cazibe merkezi olursa, yan sanayide faaliyet gösteren KOBİ’lerimiz değer zincirinde daha yetkin yer alabilirler” dedi.