Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan 2021-2023 dönemini kapsayan Yeni Ekonomi Programı YEP, cari açığın en önemli kalemi olan enerji ithalatının azaltılmasının en öncelikli başlıklar arasında yer aldığına işaret ediyor. Rüzgar, güneş, jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynak üretimine yatırım yapan Türkiye, aynı zamanda ürettiği enerji ile de ithal enerjiye dayalı tüketimi azaltırken, bir kaç sene içerisinde enerji ihracatı yapan ülke haline gelerek de iddiasını sürdürecek. Konuyla ilgili değerlendirme Yenilenebilir Enerji Araştırmaları Derneği’nden (YENADER) geldi. 

“YENİLENEBİLİR KAYNAKLARA YATIRIMLAR DEVAM ETMELİ”

Açıklanan Yeni Ekonomi Programı’nı değerlendiren Yenilenebilir Enerji Araştırmaları Derneği-YENADER Başkanı Prof. Dr. Kerem Alkin, “İlerleyen dönemlerde elimizdeki kaynakları doğru kullanır ve yenilenebilir enerji yatırımlarını aynı istikrarla sürdürürsek hem cari açığı kapatır hem de enerjide dışa bağımlılığımızı bitiririz. Türkiye’nin küresel yatırımlar açısından önemli bir merkez olma özelliğimizi dünyaya bir kez daha gösteririz.” dedi. 

“ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÜST SEVİYEDE TUTULMALI”

 Yenilenebilir Enerji Araştırmaları Derneği - YENADER Başkan Yardımcısı Ali Karaduman ise konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu. “Karadeniz’de yeni bulunan doğalgaz kaynakları neticesinde tedbiri elden bırakmamak gerekiyor. Enerji verimliliğini en üst seviyede tutup, kendi yenilenebilir kaynaklarımızla enerji üretmeye devam edersek bizde ilerideki yıllarda enerji ithal eden değil enerji ihracatında bulunan bir ülke olabiliriz” dedi.