Dünyada ve Türkiye’de yaşanan koronavirüs salgının güneş enerji sektörüne olan etkilerini değerlendirmek amacıyla dernek başkanları online basın toplantısı düzenledi. Toplantıda güneş enerji sektörünün Türkiye’de önemli aşamalardan geçerek bu noktaya ulaştığı konuşulurken sektörün devam etmesi ve daralmama yaşamaması için YEKDEM’in 8 ila 12 ay ertelenmesi gerektiğini öneri olarak sundular. 

“ELİMİZDEKİ PROJELER ALTIN DEĞERİNDE” 

Türkiye’de ve dünyada yaşanan koronavirüs salgınından sonra yenilenebilir enerji sektörünün geldiği noktayı ve ihtiyaçları değerlendiren Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Başkanı Halil Demirdağ, güneş enerji sektörünün 60 binin üzerinde çalışan istihdam ettiğini ve Türkiye için çok önemli sektör olduğunu belirtti. Demirdağ, güneş enerji sektörünün istihdama ve ekonomiye olan katkılarını şu sözlerle aktardı: “Türkiye’de güneş enerji sektörü 60 binin üzerinde çalışan istihdam ediyor. Çalışan profilini biraz daha detaylandırdığınız zaman sahadaki güvenlik görevlilerini, santrallerin bakımını yapan teknisyenleri de düşündüğümüzde bu rakam daha da yükseliyor. Bir iş adamının işçi çıkarmaması için can suyuna ihtiyacı var.   Yenilenebilir enerji kaynakları açısından 500 milyon dolarlık yatırım riske atılıyor. Şu an elimizde olan lisanslar ve izinler altın değeri taşıyor. Sektörün bu projeleri belli periyotlarda yapıp sektöre can suyu sağlaması gerekiyor.” Demirdağ, güneş enerji sektöründe ihtiyaç duyulan ekipmanların Türkiye’de dünya standartlarında üretildiğine dikkat çekerken ithal edilen malzemelerin tedariğinde ciddi sıkıntılar yaşandığını da söyledi. Solar sektörünün Türkiye’de çok önemli aşamalar kaydederek bu noktaya geldiğini belirten Demirdağ, bu başarıya ulaşmış olan sektörü korumanın önemli olduğunun altını çizdi. Güneşe verilecek olan devlet desteğinin sektörün durmaması, devam etmesi ve büyümesi açısıdan oldukça önemli olduğunu kaydetti.   

“YEKDEM BİTİŞ TARİHİ UZATILMALI” 

Koronavirüs salgınından sonra özellikle Çin’de kısıtlanan tedarik zincirinin sektöre ve ülkelere etkilerini değerlendiren Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu-Türkiye Bölümü (GÜNDER) Başkanı Kutay Kaleli lojistik konusunda problemler yaşandığına dikkat çekti. Kaleli, “Nakliye ve lojistik hizmetlerinin hacminde önemli oranda azalma yaşandı. Projelerin şebeke bağlantılarında kaçınılmaz gecikmelere yol açtı. İnşaat devam eden lisanslı ve lisanssız olmak üzere 1000 MW’ye yakın YEKDEM’den yararlanmak üzere işletmeye alınması planlanan güneş projesi bulunuyor. Bu santraller virüs nedeniyle finansman kaynaklı piyasalarda oluşacak arz ve talep şoklarından etkilenerek gecikmeler yaşanabilir. GÜNDER olarak YEKDEM bitiş tarihinin 2020 sonu yerine 12 ay ertelenmesinin sektördeki belirsizliği ortadan kaldıracağını düşünüyoruz.” dedi. 

“EKONOMİDE DARALMA YAŞANACAK”

Dünyada yaşanan virüs krizi nedeniyle ekonomide daralma yaşanacağını söyleyerek konuşmasına başlayan Güneş Enerjisi Yatırımcıları Derneği (GÜYAD) Başkanı Cem Özkök, “Süreçten dolayı sektörde büyük bir belirsizlik yaşanıyor. YEKDEM’in ertelenmesi durumunda zor durumda olan sektör rahatlayacak.  Almanya’ da 55 Bin MW güneş santrali bulunuyor. Ülke olarak bu konuda çok ciddi bir potansiyele sahip olduğumuz halde onlardan gerideyiz. İçerisinde bulunduğumuz kriz ortamını devlet desteğiyle birlikte en az zararla atlatıp, yeni yapılacak GES kapasitesi ihaleleriyle sektörün önünün daha da açılmasını istiyoruz” diye konuştu.