Türkiye’de veri merkezi alanında ilkleri gerçekleştiren Pen Data Center (PenDC), anlaşmalı olduğu firmaların elektrik faturalarını 2025 yılına kadar sabitleme kararını hayata geçirdi.

Küresel iklim krizi ile mücadele kapsamında veri merkezinde elektriğin yüzde 70’ini bin 600 metrekarelik alandaki güneş panellerinden karşılamayı planlayan firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ünal, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"ZAMLARDAN ETKİLENMEYECEKLER"

Veri merkezlerinde şirketler açısından en büyük maliyetin elektrik olduğuna dikkat çeken Ünal, "Veri merkezlerinde kullanılan makinalar ve sunucuların çok fazla elektrik tüketmesi, bizim ve firmalarımızın ağırlıklı giderinin elektrik olmasına sebebiyet veriyor. Kuraklık riskinin giderek artığı bu günlerde PenDC olarak duyarlılığımızı gösterme adına önemli bir karar aldık. Elektrik fiyatlarında gidilen son ek artışın ardından firmalarımızın maliyetini artırmamak için 2025’e kadar elektrik faturalarına yapılacak herhangi bir zamdan anlaşmalı olduğumuz firmalarımızı etkilememeye karar verdik." diye konuştu.

Halihazırda Türkiye'deki veri merkezleri içinde en düşük maliyetleri sunan merkezin kendileri olduğunu belirten Ünal, sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda yenilenebilir enerji kaynaklarını kullandıkları merkezlerinin, alanında örnek çalışmalarını sürdüreceğini ifade etti. 

"SIFIR KARBON OLMAYI HEDEFLİYORUZ"

Enerji yönetiminin yanı sıra dijital dönüşümün önem kazandığı, dünyanın karantinaya girdiği dönemde yeşil üretimin atağa kalktığını dile getiren Ünal, bilişim sektöründe elektrik tüketiminin her 5 yılda bir 2 katına çıkacağının öngörüldüğünü ve bu nedenle doğaya zarar vermeden üretim yapılmasının önemine vurgu yaptı.

Şirketlerinde bin 600 metrekarelik çatı alanlarına güneş panelleri kurmalarındaki amaçlarının, enerji ve kaynaklardan en doğru şekilde yararlanarak, müşterilerine ve çevreye duyarlı, doğa dostu hizmet sunabilmek olduğunu ifade eden Ünal, sözlerini şöyle noktaladı:

"Tabiata daha az karbon salımı gerçekleştirerek, ekonomik bir firma olmayı başardık ve ilerleyen zamanlarda tamamen sıfır karbon olmayı hedefliyoruz."