Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Yenilenebilir Enerji Araştırmaları Derneği (YENADER) tarafından düzenlenen "Dünya'da Yeni Ekonomik Düzen, İklim Krizi ve Yenilenebilir Enerjinin Önemi" başlıklı zirveye video konferans yöntemiyle katıldı. Dönmez, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Güneş Enerjisi Santralleri-3 (YEKA GES-3) yarışmalarına kısıtlamalar nedeniyle ara verildiğini belirterek, Kara alanları için yeni YEKA RES yarışmaları için de hazırlıklara devam ettiklerini belirtti. Dönmez, yarışma ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. 

“YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI ARTMAYA DEVAM EDECEK”

Dönmez, gelişmelerle ilgili bilgi verdiğini konuşmasında: “Yeni tip koronavirüs salgını sürecinde dahi yenilenebilir enerjinin elektrik üretiminde payı artmaya devam ediyor. Küresel piyasalarda yenilenebilir enerjiye son 10 yılda yaklaşık 2 trilyon doların üzerinde yatırım yapılıyor. Önümüzdeki 5 yılda da bu rakamın 1,3 trilyon dolara ulaşması öngörülüyor. Yenilenebilir enerjinin cazibesinin azalan maliyetler, teşvikler ve iklim değişikliğiyle mücadele gibi unsurların artması bekleniyor. Yenilenebilir enerjinin gerek kaynak yatırımları, gerek altyapı ve teknoloji yatırımları gerekse de yeni şebeke yatırımlarıyla, hem ekonomik hareketliliği canlandıracağını hem de karbon emisyonunun azaltılmasında en önemli faktörlerden biri olacak” dedi. 

“2 BİN MW’LIK YARIŞMA OLACAK”

Dönmez, merak edilen YEKA yarışmaları ile ilgili de kapsamlı bilgiler verdi. Dönmez, “YEKA yarışmalarına YEKA GES-3 ile devam ediliyor. Toplam bin megavatlık 74 yarışmadan 19'u tamamlandı. Yarışmada şu ana kadar 9 ilde 260 megavatlık kapasite tahsisi gerçekleştirildi. 19 yarışmanın sonunda ortalama fiyatın kilovatsaat başına 22,7 kuruş oldu. Yarışmalara 29 Nisan'da başlayan kısıtlamalar nedeniyle ara verildi. Normalleşme döneminin başlamasıyla birlikte geriye kalan yarışmalarımızı da en kısa sürede tamamlayacağız. Kara alanları için yeni YEKA RES yarışmalarımız için de hazırlıklarımız devam ediyor. Toplam 2 bin megavatlık bir yarışma olacak. Bu yıl içinde, son çeyrekte yarışmalarımızı yapmayı planlıyoruz. Şu an 47 şehrimiz için taslak çalışmalar devam ediyor." dedi.

Kara alanları için YEKA RES yarışmalarının yılın son çeyreğinde yapılmasının planlandığını belirten Dönmez, “Toplam 2 bin megavatlık bir yarışma olacak. Bu yıl içinde, son çeyrekte yarışmalarımızı yapmayı planlıyoruz. Daha önce güneş enerjisinde hayata geçirilen Orta Doğu ve Avrupa’nın ilk ve tek tam entegre güneş paneli fabrikasının bir benzerinin de rüzgar enerjisinde de yapılacak. Güneş enerjisinde hayata geçirdiğimiz fabrikanın benzerini rüzgarda yapacağız. Tesis tamamlandı. Çok yakında üretime başlayacak. Böylece YEKA yarışmalarımızın en önemli hedeflerinden olan teknolojinin yerlileştirilmesi, yerli insan kaynağı istihdamı, enerji teknolojilerinde Ar-Ge ve inovasyon yapılması için de önemli bir adım daha atmış olacağız." diye konuştu. (AA)